POTPISAN SPORAZUM O ZAJEDNIČKOM FINANCIRANJU DRŽAVNE BRZOBRODSKE LINIJE PULA – MALI LOŠINJ – ZADAR

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.11.2017. - Vrijeme čitanja: 3min

Sporazum o zajedničkom financiranju državne brzobrodske linije 9141 Pula – Unije – Mali Lošinj – Ilovik – (Silba) – Zadar, potpisan je u ponedjeljak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture između Agencije za obalni linijski prijevoz i predstavnika županija i gradova, obuhvaćenih navedenom linijom, Primorsko – goranske i Zadarske županije te gradova Pula, Mali Lošinj i Zadar.

Riječ je o brzobrodskoj liniji, koja je odlukom Vlade Republike Hrvatske iz prosinca 2016. godine, nakon više godina sezonskog održavanja postala cjelogodišnja državna linija, a na kojoj je od lipnja do kolovoza ove godine prevezeno više od 24 tisuće putnika. Naknada za održavanje ove linije za razdoblje od lipnja do prosinca iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a njeno sufinanciranje sa 78,4 posto osigurava Agencija za obalni linijski pomorski promet, Istarska, Primorsko – goranska i Zadarska županija sa ukupno 10,8 posto te gradovi Pula, Mali Lošinj i Zadar sa ukupno 10,8 posto.

Sporazum su potpisali ravnateljica Agencije Paula Vidović, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, zamjenica župana Primorsko – goranske županije Marina Medarić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvitak otoka Grada Zadra Ivica Katić.

U rujnu je donesen Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet za razdoblje 2017. – 2020., a kojim se, po prvi puta, otvara mogućnost korištenja 80 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje projekata iz svih 28 lučkih uprava u svih 7 obalno – otočnih županija. „Slijedi nam raspisivanje natječaja kojim ćemo dodjeljivati bespovratna sredstava za financiranje projekata u lukama, koji bi trebali doprinijeti većoj dostupnosti otoka tijekom cijele godine, boljim uslugama za putnike, većoj ekološkoj održivosti i sigurnosti prometa, kao i dostupnosti zapošljavanja, obrazovanja te drugih usluga otočnim zajednicama.“, istaknuo je ministar Butković i dodao kako je s tim ciljem, samo u ovoj godini, za infrastrukturu luka od županijskog i lokalnog značaja dodijeljeno 55 milijuna kuna, a 7 milijuna kuna za prihvat ribarskih brodova u lukama.

Podsjetimo kako je od početka 2017. godine do srpnja ostvaren rast broja putnika od 8,6 posto i broja vozila od 9,3 posto, u odnosu na prethodnu 2016. godinu. Na potrebu daljnjeg razvijanja obalnog linijskog prometa osvrnula se državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, koja je uz ministra Butkovića prisustvovala potpisivanju Sporazuma, a koja je istaknula da linijski promet predstavlja jedan od stupova razvoja otoka, ali i razvoja turizma.“Ovakav primjer, kao što je ministar rekao, imamo namjeru slijediti i u razvoju međuotočnog povezivanja, a isto tako i u jačanju pomorskog prijevoza kao dijela urbanog, gradskog prijevoza u gradovima, dakle, u povezivanju pojedinih dijelova gradova, odnosno, gradova i njihove bliže okolice, na otocima i dužobalno.“, dodala je državna tajnica Markovčić Kostelac i najavila povećanje sredstava potpore linijskom prijevozu u idućoj godini.
AUTOR : Goran Rihelj
IZVOR : hrturizam