Anatomiji otoka nagrada Artur za arhitekturu u turizmu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.10.2016. - Vrijeme čitanja: 3min

Na ARTUR konferenciji s temom Rehabilitacija prostora, održanoj u Zagrebu 29. rujna 2016., dodijeljene su ARTUR nagrade za 2016. godinu.

Dodijeljene su dvije nagrade u kategoriji realizacije i stručna istraživanja i publikacije te tri posebna priznanja za realizaciju, nerealizirani projekt i stručno istraživanje.

U nastavku donosimo dobitnike nagrada s obrazloženjima ocjenjivačkog suda.

Kategorija: stručna istraživanja i publikacije – nagrada

ANATOMIJA OTOKA 2012. – 2015. –  CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Boško Budisavljević, mentori Anatomije otoka i stotinjak studenata arhitekture s Keio i Tokyo univerziteta u Tokiju, Techniche Universitata u Grazu, ENSA Paris-Val de Seine u Parizu, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta za arhitekturo u Ljubljani, Građevinsko-arhitektonsko- geodetski fakulteta u Splitu i Arhitektonskog fakulteta u Mariboru.

Nagrada se dodjeljuje projektu ANATOMIJA OTOKA 2012. – 2015. – CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ za višegodišnji kontinuirani doprinos u području promocije arhitekture i turizma, projektu koji je na uspavanom, prometno izoliranom otoku pokrenut od strane lokalne udruge pod vodstvom arhitekta i urbanista Boška Budisavljevića uz sudjelovanje velikog broja stručnjaka iz različitih zemalja ( o čemu smo pisali ovdje, ovdje i ovdje).

Svake godine dominantna je jedna od aktualnih tema vezanih uz otok Vis, odnosno vezanih na gospodarski razvoj, zaštitu i očuvanje lokalnih karakteristika jadranskih otoka.

Okosnicu projekta čini entuzijazam studenata i stručnjaka u suradnji s lokalnom zajednicom, lokalnim udrugama i građanima. Metodološki gledano projekt spaja stručno interdisciplinarno znanje hrvatskih i stranih stručnjaka raznih područja  (od arhitekata, urbanista, ekonomista, geografa, agronoma, sociologa, arheologa, povjesničara umjetnosti, demografa, konzervatora) koje se prezentira na simpoziju koji se održava u sklopu Anatomije otoka.

Rezultat Anatomije otoka je i tridesetak raznorodnih projekata među kojima su svoje mjesto našle napuštene škole, tvornice, vinarije, voćnjaci, vinogradi, maslinici  i javni prostori čija bi rehabilitacija omogućila afirmaciju, ne samo turizma nego i  cjelogodišnjeg života na otoku. To su projekti koji se mogu realizirati uz minimalna financijska sredstva te time ponudu otoka učiniti bogatijom.

Kako su teme atraktivne i univerzalne, privukle su na otok Vis veliki broj svjetskih stručnjaka, mentora i profesora, te studenata s desetak sveučilišta.

Kvaliteta ovog projekta se očituje na više razina:
– znanstvenoj: na razini međunarodnog stručnog i znanstvenog skupa;
– stručnoj: stručnim predavanjima, okruglim stolovima i studentskim radionicama;
– podizanjem svijesti o prostoru, otocima i lokalnoj zajednici.

Upravo stalna prisutna dvojnost  lokalno/globalno, staro i novo, ruralno urbano, razvoj i zaštita, tradicionalno i suvremeno, iz godine u godinu učinili su projekt sve interesantnijim i sve prisutnijim u arhitektonskoj javnosti te on postaje standardom za temu razmatranja odnosa arhitekture i turizma.

Nagrada ARTUR, jednoglasno odabrana od strane ocjenjivačkog suda, dodjeljuje se za istraživački projekt, za višegodišnji doprinos u promišljanju budućnosti otoka uz sudjelovanje lokalne zajednice, s posebnim osvrtom na prirodnu i izgrađenu baštinu otoka,  turizam i život na otoku.

 

Izvor: Pogledaj.to