BRAČ – Dan za igranje šaha i slušanje Bacha

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.11.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

U ljetnikovcu poznatog splitskog plemića Narodna knjižnica iz Sutivana organizirala je program popularizacije šaha i klasične glazbe za sve uzraste

U suradnji sa supetarskom udrugom “Super Mladi”, na otvorenom prostoru u Kavanjinovim dvorima, upriličeno je druženje pod nazivom “Dan za igranje šaha i slušanje Bacha”. Ravnatelj Narodne knjižnice Franjo Mlinac pojasnio je kako su tim potezom povezali tri važne i jake osobe iz umjetničkog razdoblja kasnoga baroka – prenosi zdravlje.slobodnadalmacija.hr

To je vrijeme kada je François-André Danican Philidor u Francuskoj utirao put suvremenoj šahovskoj igri. Johann Sebastian Bach u Njemačkoj skladao svoje izvanvremenske koncerte, sonate i fuge. Dok je u isto vrijeme splitski plemić Jerolim Kavanjin u Sutivanu stvarao svoj monumentalni književni ep o bogatstvu i siromaštvu.

Na izloženim zidnim panoima sve je to bilo prikazano, a posjetitelji su mogli svjedočiti nesvakidašnjem susretu.

 

Prednosti igranja šaha

Najbrojniji za šahovskom pločom bili su – osnovnoškolci. Dok su oni pomicali figure, pratila ih je Bachova glazba. Igralo se pojedinačno, skupno, brzopotezno, uz pomoć sata i bez sata, rješavale su se zagonetke, izmjenjivali su se mladi i oni nešto stariji, mnogi su htjeli isprobati svoje znanje o toj igri.

– Šah donosi brojne benefite. Razvija kod mladih kognitivne sposobnosti te sposobnosti odlučivanja i preuzimanja odgovornosti. Mlinac je i najavio kako je sljedeći korak osnivanje Šahovskog kluba “Brač”, koji bi okupio sve zaljubljenike u tu igru na najvećem dalmatinskom otoku.

U Sutivanu se i u kafićima mogu naći šahovske ploče, što je u drugim sredinama prava rijetkost. Među onim koji su se našli za šahovskom pločom bio je sutivanski načelnik Ranko Blažević. Kazao je kako se prije više godina u Sutivanu šah igrao znatno aktivnije. Imali su i svoju podružnicu kluba iz Vinkovaca, a sada to sve ponovno žele potaknuti i okupiti sve više ljudi, osobito mladih.

Među najmlađim igračima bila je devetogodišnja Sofija Andrić, učenica trećeg razreda mjesne osmoljetke:

– Volim šah jer traži dosta razmišljanja i dobru koncentraciju. Ne ljutim se kada izgubim, već se trudim idući put biti bolja i pobijediti. Kada igram s tatom, često zajednički slušamo klasičnu glazbu – kazala je Sofija i dodala kako pojedini njezini prijatelji vole šah, neki baš i ne, neki ga znaju igrati, ali ga ne vole igrati, dok neki ne znaju tu vještinu, ali bi je željeli naučiti.

Iz Supetra je stigao trinaestogodišnji Marko Žuljević, učenik šestog razreda kojemu je šah najdraža igra:

– Igram sa svojim prijateljima i u obitelji, dok klasičnu glazbu rado slušam i kod učenja i kod igranja šaha jer mi dosta pomaže u razmišljanju. Šah sam naučio igrati od jednog prijatelja, a ima dosta njih kojima se ta igra sviđa. U svakom slučaju, ja ću se i dalje družiti sa šahom.

__________
Izvor: zdravlje.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.