Sredinom trećeg mjeseca na prostoru od 260 četvornih metara otvara se klaonica za bračke stočare po HACCP sustavu

Njih osam – četvero proizvođača, troje ugostitelja i jedan konzultant – udružilo se kako bi riješili problem koji godinama muči otok s više grla ovaca nego stanovnika, a to je otvaranje klaonice.

– Točno, 15. ožujka otvorit ćemo vrata naše klaonice u Gornjem Humcu. Radi se o istoj zgradi gdje je već postojala. No, sada smo je preuredili, reparirali opremu i hladnjače, dobili sve dozvole za rad i HACCP potvrde – prenosi slobodnadalmacija.hr

Sredinom trećeg mjeseca na prostoru od 260 četvornih metara brački stočari napokon će imati uvjete za klanje. Dobru vijest za škoj koji se hvali legendarnom bračkom janjetinom, jedinstvenim vitalcem i vrhunskim sirom kaže Vanja Bralo, prvi čovjek otočne Zadruge stočara “Broč”. Upravo su članovi zadruge preuzeli stvar u svoje ruke i osigurali uzgajivačima, i to najvećim dijelom grla pasmine pramenka, da imaju regularno mjesto za dio proizvodnog procesa.

 

Problemi zbog nedostatka klaonice

Naime, nedostatkom klaonice na otoku upali su u brojne probleme i sami uzgajivači. Također, i ugostitelji koji nisu mogli dobiti meso obrađeno u kontroliranim uvjetima, s veterinarskom markicom. Da ne govorimo o problemima za ljude, ostale životinje i brački okoliš.

– Istina, prvi je problem bio zdravstveni, jer se klanje nije moglo obavljati u zadanim uvjetima koje pruža klaonica. Drugo je odbacivanje otpada životinjskog porijekla u prirodu, svugdje po otoku, što uvijek prijeti i zarazom.

.
Novi pravilnik ograničio klanje na OPG-ovima

A treći problem je nastao od prvog siječnja ove godine zbog primjene novog pravilnika po kojem je klanje stoke na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ograničeno. Znači, možete godišnje zaklati od 20 do najviše 30 grla stoke na svom poljoprivrednom gospodarstvu.

Odluka je to vezana za kontrolu poticaja koje država daje poljoprivrednicima i stočarima. No, to je dodatna komplikacija bračkim stočarima koji imaju velika stada. Otok nema klaonicu – pojašnjava Bralo, kao i to koliko su oni, njih osmorica, uložili svog novca kako bi prevladali ovaj problem za sve uzgajivače ovaca, a više od 50 ih je na otoku:

– Za obnovu klaonice i dozvole trebalo je 250 tisuća kuna, po 10 tisuća kuna dobili smo od općina Nerežišća, Milna i Bol, a ostalo su naša sredstva.

.
Novoosnovana zadruga radi punom parom

I tako je Zadruga “Broč”, osnovana sredinom 2020. godine, prije šest mjeseci ishodila sve dozvole. Zadnja dozvola od Ministarstva poljoprivrede “otvara” im ključni objekt uoči sezone janjetine s ražnja.

– Klaonica će raditi sezonalno, po potrebi. Imat će dvoje do troje stalno zaposlenih, te angažman dodatnih djelatnika po zahtjevu, odnosno najavi klanja od strane stočara. Naš plan je sutra raditi na otkupu i prodaji mesa, kvalitetne bračke janjetine. Znamo da je trenutno na otoku više od 23 tisuće grla.

Vidjet ćemo onda dalje, sve ovisno o poslovanju, mogućnost i prijavljivanja na fondove Europske unije. No, o tom kasnije, bitno je da započnemo s radom, da brački stočari imaju normalne uvjete za svoj rad – rezimira konzultant Vanja Bralo, čije je znanje o pravilima i pripremi dokumentacije za projekt bilo važna karika u realizaciji otvaranja klaonice na otoku Braču.

Otoku poznatom po maslinama i stočnom fondu koji premašuje broj stanovnika.

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.