Dizajn agrivoltaičkog sustava za uzgoj maslina

Objavio: Pokret Otoka - 04.10.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Istraživački tim u Španjolskoj razvio je raspored fotovoltaičnog sustava za superintenzivne maslinike. Znanstvenici su rekli da sustav mora osigurati visoku razinu prozirnosti kako bi se izbjegao negativan utjecaj na prinos maslina.

Istraživački tim s Sveučilišta u Jaénu u Španjolskoj dizajnirao je novu konfiguraciju agrivoltaičkog sustava za primjenu u postojećim maslinicima na Mediteranu.

Sustav se sastoji od nadstrešnice opremljene staklenim fotovoltaičnim modulima s više fotovoltaičkih ćelija raspoređenih unutar njih, što, prema riječima istraživača, osigurava visoku razinu prozirnosti. Moduli imaju nagib od 30 stupnjeva, usmjereni su prema jugu i instalirani su na uzvišenoj konstrukciji smještenoj 4 m iznad maslina koje imaju prosječnu visinu od 2 m.

Maslinik ima visoku gustoću sadnje, udaljenost između redova stabala iznosi 3,5 m, a između pojedinačnih stabala 1,5 m. Paneli su postavljeni s razmakom između redova od 1,7 m kako bi se spriječila sjena.

“Ovaj poseban dizajn omogućava berba stroju, koji može imati maksimalnu visinu od 3,5 m, da prođe iznad maslina”, objasnili su akademici.

Znanstvenici su rekli da sustav mora osigurati visoku razinu prozirnosti kako bi se izbjegao negativan utjecaj na prinos maslina.

“Prozirnost, u ovom kontekstu, odnosi se na proporcionalno područje modula koje nije zauzeto fotovoltaičkim ćelijama”, objasnili su. “Ova vrijednost se zatim množi s optičkom propusnošću stakla kako bi se izračunala ukupna prozirnost modula.”

Kroz niz simulacija, istraživački tim je procijenio razine prozirnosti sustava za tri različite sorte maslina i devet reprezentativnih lokacija za uzgoj maslina. Razmotrili su pokazatelje poput kapaciteta fotovoltaičkih panela, proizvodnje energije, smanjenja emisija CO2 i stvaranja radnih mjesta.

Analiza je pokazala da razine prozirnosti variraju između 0,57 i 0,71, a najniže vrijednosti mogu se primijetiti na lokacijama s većom solarnom radijacijom poput Egipta i Tunisa.

“Optimizacija modela uzimanjem u obzir samo mjeseci koji odgovaraju ciklusu rasta maslina može smanjiti potrebnu prozirnost, čime se povećava instalirani kapacitet fotovoltaičkih panela za do 3,5%”, dodali su akademici, napominjući da se na tim lokacijama gdje je incidentna solarana radijacija zimi niža, prozirnost smanjuje više u usporedbi s godišnjim prosjekom i drugim lokacijama s ravnomjernijom distribucijom radijacije tijekom cijele godine, poput Egipta ili Maroka.

Sustav su predstavili u studiji “Potencijal sustava agrivoltaika u maslinicima u mediteranskoj regiji”, objavljenoj u časopisu Applied Energy.

“Budući radovi trebali bi procijeniti utjecaj suzbijanja ultraljubičastog (UV) svjetla na rast maslina kada su fotovoltaički moduli postavljeni iznad maslina, budući da staklena kapsula apsorbira ovaj specifičan dio solarnog spektra”, zaključili su.

Izvor: pv magazine

Fotografija: Domebil, Pixabay