UŠTEDI ENERGIJU
May 22, 2022

DUBROVAČKO NERETVANSKA - LAG 5 alocirao 7,84 milijuna kuna

LAG 5 neprofitna je organizacija čija je temeljna zadaća decentralizirana raspodjela sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem LEADER/CLLD mjere Voditeljica LAG -a 5 (Lokalna akcijska grupa) Katarina Slejko pobliže prenosi aktivnosti udruge - prenosi juzni.hr   Otkad djeluje LAG 5 i koga okuplja? - Osnovan je 2012. godine kao neprofitna udruga, zalaganjem […]

LAG 5 neprofitna je organizacija čija je temeljna zadaća decentralizirana raspodjela sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem LEADER/CLLD mjere

Voditeljica LAG -a 5 (Lokalna akcijska grupa) Katarina Slejko pobliže prenosi aktivnosti udruge - prenosi juzni.hr

 

Otkad djeluje LAG 5 i koga okuplja?

- Osnovan je 2012. godine kao neprofitna udruga, zalaganjem lokalnih aktivista radi unapređenja i razvoja zajednice. Područje LAG-a 5 pripada najjužnijoj Dubrovačko–neretvanskoj županiji i uključuje otoke Korčulu, Mljet i Lastovo, te poluotok Pelješac. Obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave: Blato, Janjinu, Korčulu, Lastovo, Lumbardu, Mljet, Orebić, Smokvicu, Ston, Trpanj i Vela Luku. Područje LAG-a 5 ima 790,71 km², a sastoji se od 85 naselja u kojima živi 25 203 stanovnika ili 20 posto ukupnog stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije.

LAG 5 neprofitna je organizacija koja trenutno broji četvero zaposlenih, a svoje aktivnosti predfinancira, kao i većina LAG-ova u Hrvatskoj, preko kredita u poslovnoj banci. Prihodi od članarina u financijskom planu LAG-a 5 iznose manje od pet posto te se ostatak prihoda odnosi na prihode od projekata.

LAG 5 danas s više od 80 članova iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora za ostvarenje ciljeva koristi multisektorsko financiranje te je provodio više europskih projekata.

Tijekom ove godine LAG 5 započinje s izradom ključnog strateškog dokumenta Lokalna razvojna strategija za novo programsko razdoblje od 2023. do 2027. godine s kojom ćemo se dogodine prijaviti na novi natječaj za LAG-ove. To je jedini strateški dokument u Hrvatskoj koji ima financijski i akcijski plan i čija se provedbe temeljem toga evaluira, a na temelju evaluacija se LAG-u dodjeljuju sredstva za novo programsko razdoblje.

 

Koji je cilj LAG-a 5?

- Cilj LAG-a 5 je izgradnja zajednice s konkurentnim gospodarstvom, visokom kvalitetom življenja te očuvanom prirodnom i kulturnom baštinom koja svoj razvoj usmjerava prema održivoj budućnosti. U siječnju 2017. LAG-u 5 je dodijeljeno 8,24 milijuna kuna za provedbe podmjere "Provedba operacija unutar CLLD strategije", podmjere 19.3.

"Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a" i podmjere "Tekući troškovi i animacija" iz PRR 2014-2020. Sredstva su bila namijenjena provedbi Lokalne razvojne strategije LAG-a 5 za razdoblje od 2014. - 2020. putem koje će se sufinancirati odabrani projekti od strane LAG-a 5 za korisnike s LAG 5 područja i za ulaganja koja se provode na LAG 5 području.

Odlukom ministrice poljoprivrede Marije Vučković dodijeljeno nam je dodatnih 4,47 milijuna kuna za dvogodišnje prijelazno razdoblje 2021. - 2022., u kojem se nastavlja provoditi Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

 

Koliko je potpora dosad isplatio LAG 5?

- Sveukupno je LAG 5 dosad raspisao deset natječaja i Upravni odbor LAG-a 5 donio je 64 odluke o potpori. Dosad je alocirano ukupno 7,84 milijuna kuna. Za preostalo je nedavno raspisan natječaj i biti će donesene odluke o potpori. Dosad je LAG 5 proveo jedan transnacionalni projekt suradnje naziva „Bee friends“.

Glavni cilj projekta bila je promocija područja partnerskih LAG-ova, jačanje pčelarskog sektora te razvojnih resursa tih područja, zaštita prirodne baštine putem povećanja ekološke svijesti i načela održivog razvoja. Partneri na projektu su bili: LAG Moslavina te poljski LAG-ovi „Ziemia Pszczyńska“ i „Żywiecki Raj”.

 

Koji projekt biste istaknuli?

- Projekt „Želim pomagati“ jedan je od onih projekata koji mijenja sliku društva. Nositelj projekta LAG 5 početkom srpnja 2019. potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 6,05 milijuna kuna s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Projekt je trajao provedbe 30 mjeseci, a partneri na projektu su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik, Centar za socijalnu skrb Korčula te općine Vela Luka, Orebić, Blato, Smokvica i Grad Korčula. U sklopu projekta zaposleno je ukupno 40 žena, plus dvije koordinatorice, a uključeno je više od 200 korisnika.

Od 40 žene koje smo zaposlili, 13 ih je bilo starijih od 50 godina, sedam dugotrajno nezaposlenih, neke duže od deset godina, devet s osnovnoškolskim obrazovanjem, četiri osobe s invaliditetom, tri osobe stranog podrijetla i jedna bivša ovisnica.

__________
Izvor: juzni.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram