ENERGETIKA – „Go-to“ područja za brži razvoj OIE

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 24.05.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

„Go-to” područje za razvoj OIE su posebne lokacije, bilo na kopnu ili moru, koje bi države članice EU odredile pogodnima za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

“Go-to” područja su lokaliteti na kojima su smanjeni rizici za okoliš te mogu imati skraćen i pojednostavljen postupak izdavanja dozvola za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – prenosi oie.hr

 

KARTE “GO-TO” PODRUČJA

Europska komisija je na stranicama Geološkog laboratorija za energetiku i industriju Europske unije ponudila i alat koji može pomoći u bržem izdvajanju “go-to” područja. Karte sadrže zemljopisne podatke vezane uz energetiku, industriju i infrastrukturu te podatke o područjima s najvećim potencijalom za razvoj novih OIE projekata, kao i područja gdje se nikako ne smiju graditi novi OIE projekti. Ovi su podaci besplatni za javnu upotrebu.

Hrvatska ima mnogo zaštićenih područja prirode na kopnu i moru, no ima i dovoljno površina za razvoj i izgradnju novih OIE projekata. U kartama su sadržana područja Natura 2000, zaštićena područja na nacionalnoj razini, ekološki ili biološki značajna morska područja, važna područja za migraciju ptica, ključna područja biološke raznolikosti, podvodna buka. Ovi se podaci ažuriraju jednom na godinu.

Lokacije za koje bi se dozvole trebale izdavati u roku od godine dana su posebne, bilo na kopnu ili moru. Među njima su umjetne i izgrađene površine, kao što su krovovi, parkirališta, prometne infrastrukture, odlagališta otpada, industrijske lokacije, rudnici, prirodna i umjetna jezera, mjesta za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda, kao i degradirano zemljište koje se ne može koristiti za poljoprivredu. Tim lokacijama države članice trebaju dati prednost za bržu realizaciju OIE projekata po skraćenim postupcima izdavanja dozvola.

 

ALAT ZA MAPIRANJE

Karte sadrže i podatke o cestovnoj povezanosti, industrijskim pogonima, podatke o vremenskim uvjetima, tresetištima, močvarama, komunikacijskim i infrastrukturnim vezama, područjima pogodnima za razvoj projekata korištenja energije sunca i vjetra. Ostali relevantni skupovi podataka bit će dodani u budućnosti. Alat za mapiranje je namijenjen omogućavanju planiranja i donošenja odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini, koje inače nemaju izravan pristup tim skupinama podataka.

Zakonska je obveza država članica EU da dozvole za nove projekte OIE izdaju u roku od dvije godine, no većina se tog roka nije pridržavala. REPowerEU ima za cilj pomoći u osiguranju energetske neovisnosti EU bržim prelaskom na OIE, a za početak povećanjem udjela OIE na 45% do 2030 godine. Za ostvarenje tog cilja važno je ubrzati izdavanje dozvola, a tu će pomoći smjernice RES Simplify i Go-to područja.

__________
Izvor: oie.hr
Naslovna fotografija:  Pexels