Energetska potražnja: potreba za stvaranjem otpornih rješenja

Objavio: Martin Tuđen - 15.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Stručnjaci kažu da su inovacije potrebne za rješenja koja su prigodna za potrebe današnjice i otporna na probleme sutrašnjice.

Energetska potražnja i učinkovitost igra enormnu ulogu kada je u pitanju postizanje održivih ciljeva. U sklopu “zelene budućnosti”, potrebno je razumjeti kako se u ovu priču uključuje potrošnja energije u stambenim prostorima, posebice zgradama.

Autorice Essam Elnagar i Mariangiola Fabbri s Europskog instituta za zgrade iznose svoja stručna mišljenja te naglašavaju potrebu za inovacijama i stvaranjem povoljne legislative za održivu budućnost.

Inovacije kao potreba

Otporne tehnologije koje smanjuju energetsku potražnju i smanjuju ugljični otisak počivaju na inovacijama. Pitanje, ali i važnost energetske otpornosti i održivih sistema u budućnosti prepoznaje i radni program Horizon Europske komisije. Program smatra kako je potrebno uspostaviti sveobuhvatan pristup rješavanju problema klimatskih promjena. Shodno tome, razvijanje i implementiranje inovacija postaje ključan korak u dugotrajnoj održivosti.

Poveznica između energetske potražnje i klimatske krize je jednostavna. Visoke temperature, stvaraju potražnju za rashladnim uređajima, što posljedično stvara potrošnje energije i povećanje ugljičnih emisija.

Otporni sistemi za hlađenje

Otporni sistemi za hlađenje tako postaju izuzetno važni za stvaranje održive budućnosti. Zgrade kroz pametne HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) sisteme i pasivne sisteme rashlađivanja mogu smanjiti potrošnju energije i zadržati optimalne uvjete u zatvorenom prostoru.

Prilagođeni energetski standardi zgrada, koji uključuju metriku za održivost tijekom životnog ciklusa, ključni su u promicanju prihvaćanja fleksibilnih sistema hlađenja. Nadalje, EU je postavila cilj od 49 posto obnovljive energije u zgradama do 2030. godine, ističući potrebu za održivim hlađenjem.

Politike za održivu budućnost

Vlade i donositelji politika trebali bi dati prednost sveobuhvatnom pristupu u izgradnji i obnovi koji uključuje promicanje i implementaciju otpornih tehnologija hlađenja u građevinskim propisima.

Podjednako je bitno stvoriti poticajno okruženje koje podržava usvajanje otpornih rješenja za hlađenje. To uključuje poticanje inovacija i istraživanja, poput inicijativa Kigali Cooling Efficiency Program (K-CEP), kako bi se ubrzala primjena naprednih tehnologija hlađenja.

Dodatno, stvaranje mehanizama podrške poput Green Climate Funda može potaknuti primjenu otpornih hlađenja u novim projektima i obnovama putem financijskih potpora i subvencija. Isto tako, programi za obuku i prekvalifikaciju su ključni za osiguravanje kvalificirane radne snage. Kroz pružanje financijske podrške i stvaranje povoljnog regulatornog okruženja, vlade mogu olakšati široko usvajanje održivih tehnologija hlađenja, što doprinosi dugoročnim ciljevima održivosti.

______________________________________

Izvor: European Commission

Naslovna fotografija: Image by Mike Ramírez Mx from Pixabay