Energetska zadruga KLIK je finalist Europske nagrade za energetsku održivost 2023.

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.05.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Energetska zadruga KLIK jedan je od finalista Europske nagrade za energetsku održivost 2023. u kategoriji lokalnih energetskih akcija.

 

Nagradom se daje priznanje provedenim akcijama održive energije, koje je pokrenula skupina građana ili potrošača, a koja doprinosi tranziciji prema čistoj energiji na razini zajednice ili na lokalnoj razini.

Također inspirira i motivira druge da provedu slične korake u cijeloj EU.

 

Pobjednika određuju glasovi publike, zato glasajte!

Podržati KLIK možete klikom na Glasaj za KLIK!  do 11. lipnja.

U samo dvije godine KLIK je podržao građane u ugradnji 277 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima.

To čini ulaganje od 500 000 EUR, od čega je polovicu omogućio sam grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova.

Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288 791 kWh obnovljive energije godišnje. Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta.

To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava.

 

KLIK uspostavio kontaktno mjesto za stanovnike Križevaca i okolice

Zajedno s gradom i partnerima uspostavili su Energetsko-klimatski ured koji djeluje kao kontaktno mjesto za stanovnike Križevaca i okolice.

„Ured je mjesto gdje se građani mogu informirati o zelenim tehnologijama. Educiramo ih, pomažemo u pripremi potrebne dokumentacije te ih povezujemo s izvođačima za ugradnju solarnih ploča u njihove domove. Pomažemo im i s administracijom kako bi dobili pristup subvencijama”, objasnila je Sanela Mikulčić Šantić, upraviteljica zadruge.

Nastojeći zajednici pružiti znanje i povezati je s drugim relevantnim dionicima kako bi je učinili otpornijom, KLIK organizira različita predavanja, radionice i aktivnosti. Na njima je do sad sudjelovalo 400 sudionika.

 

Grad Križevci primjer dobre prakse

Grad Križevci, kojemu je cilj da gotovo 20 % kućanstava ugradi fotonaponske sustave do 2030., primjer je uspješne suradnje energetskih zajednica i lokalnih vlasti.

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca građane vidi kao ključne pokretače energetske tranzicije:

„Želimo biti energetski neovisni do 2030., a to možemo postići u suradnji s građanima”

Energetska zadruga i Grad Križevci služe kao snažan primjer kako javni sektor može stupiti u partnerstvo s nevladinim organizacijama kako bi uključio građane u energetske i klimatske ciljeve.

Energetski projekti zajednice stup su direktive o obnovljivoj energiji EU-a te izravno podupiru Europski zeleni plan i plan REPowerEU.

 

___________________

Autor: eusew.eu

Fotografije: Pixabay