ENERGETSKI ODRŽIVI OTOCI – Danski otok Bornholm

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.11.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Bornholm kao primjer održivog energetskog gospodarstva otoka. Cilj Danske je 100% opskrba energijom kroz obnovljive izvore energije do 2050. godine, a predviđanja su da će Bornholm ostvariti rezultate do 2025. godine te postati ugljično – neutralan otok.

 

KARAKTERISTIKE OTOKA

Bornholm je danski otok u Baltičkom moru površine malo manje od 600 km². Ima oceansku klimu relativno sličnu južnoj Švedskoj i kontinentalnoj Danskoj, čiji su ljetne i zimske temperature jako umjerene. Iako je toplina rijetka, klima je sunčana tijekom ljeta, a oborine su općenito rijetke za takvu klimu. U 2015 godini je prvi puta u posljednjih 100 godina broj stanovništva na otoku pao ispod granice od 40 000. Među glavnim industrijskim aktivnostima u Bornholmu su mljekarstvo, umjetnost i zanati, kao što je proizvodnja stakla i keramika za koju se koristi glina na lokalnoj razini. Turizam je također važan tijekom ljetnih mjeseci.

 

ENERGETSKA UČINKOVITOST I PROJEKTI

Bornholm je povezan sa švedskom elektroenergetskom mrežom pomoću podmorskog 60 kV AC kabela, koji je među najdužim AC kabelima u Europi. Ovaj kabel može isporučiti svu električnu energiju koja se troši na Bornholmu. Međutim, Bornholm također proizvodi vlastitu električnu energiju na malim termoelektranama, a osobito na vjetroagregatima.

Već se udaljio od fosilnih goriva i oslanja se isključivo na energiju vjetra, sunca i biomase. Da bi došao do toga, lokalni operator distribucijskog sustava je postavio 1000 novih fotonaponskih sustava i pogonio lokalna postrojenja samo lokalno proizvedenom biomasom.

Energetski izvor kućanstava pretvoren je iz plamenika na naftu u daljinsko grijanje, toplinske pumpe i solarno grijanje. Bornholm je također uložio u punionice za električnu mobilnost i pokrenuo kampanju za promicanje prijevoza bez automobila.

Jedan od izazova tranzicije prema obnovljivim izvorima energije je upravljanje nestabilnošću elektrana na obnovljive izvore energije i fleksibilna potrošnja uređaja kao što su toplinske pumpe. Kako bi se odgovorilo na ovaj izazov, 2000. godine stanovništvo Bornholma sudjeluje u projektu EcoGrid EU za pametne mreže koji je nagrađen nagradom EU za održivu energiju 2016. U okviru pametne mreže potrošnja je prilagođena proizvodnji i prebačena u vrijeme kada je energija jeftinija i smanjena kada je cijena bila visoka.

Bornholm je također dom velikog međunarodno financiranog demonstracijskog projekta za testiranje održivosti novih mehanizama energetskog tržišta za reguliranje energetskih mreža s visokom prevalencijom obnovljivih izvora energije (kao što su vjetroturbine i fotonaponski sustavi).

 

PITANJE ZA SVE OTOČANE, A I ŠIRE

Europski otoci te njihovo stanovništvo u zajedništvu su se okrenuli davnih dana ka energetskoj tranziciji i ostvarenju rezultate koji su i više nego zavidni, postavlja se pitanje postoji li isti interes i volja  za radom kod našeg stanovništa ili će prevladati stajanje sa strane i kritiziranje po pitanjima ovakve teme na Jadranskim otocima?

__________
Autorica: Ana Marija Jakas
Fotografija: Spectrum.ieee.org