EP: Nova pravila o dužnoj pažnji prema ljudskim pravima i okolišu

Objavio: Martin Tuđen - 28.04.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Europski parlament izglasao je nova pravila vezana za ublažavanje negativnog utjecaja prema ljudskim pravima i okolišu.

Europski parlament donio je novu “Direktivu o dužnoj pažnji”. Na plenarnoj sjednici na kojoj je izglasana ova novina, 374 europarlamentaraca bilo je za, 235 protiv i 19 suzdržanih. Nova direktiva dogovorena je s Vijećem.

Pravila obvezuju poduzeća i njihove partnere u lancu nabave, proizvodnje i distribucije da spriječe, otklone ili ublaže negativni utjecaj na ljudska prava i okoliš. Zakon opisuje ropstvo, dječji rad, izrabljivanje, gubitak bioraznolikosti, onečišćenje i uništenje prirodne baštine kao primjere negativnog djelovanja.

Poslovni model mora biti u skladu s Pariškim sporazumom

Pravila će se primjenjivati na europska poduzeća i njihove matične tvrtke koje imaju više od 1000 zaposlenika i ostvaruju globalni promet veći od 450 milijuna eura. Isto tako i na europske franšize čiji je globalni promet najmanje 80 milijuna eura (uz uvjet da je licencijska naknada minimalno 22,5 milijuna eura). Također su obuhvaćena strana poduzeća, matične tvrtke i franšize čiji je promet u EU-u iznad propisanih pragova.

Ova poduzeća bit će obavezna uključiti dužnu pažnju u svoje politike. Morat će provesti povezana ulaganja, tražiti ugovorna jamstva od partnera i unaprijediti svoj poslovni plan. Bit će dužni podržati male i srednje poslovne partnere u ispunjavanju novih obveza. Također su obvezani izraditi prijelazni plan kako bi uskladili svoj poslovni model s ciljem ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 °C u skladu s Pariškim sporazumom.

Kazne i naknade za prekršaje

Države članice će biti dužne pružiti poduzećima detaljne informacije o njihovim obvezama u vezi s dužnom pažnjom putem posebnih internetskih platformi koje će sadržavati smjernice Komisije za njihovu primjenu. Također će uspostaviti ili imenovati nadzorno tijelo koje će istraživati povrede pravila i propisivati sankcije.

Neke od potencijalnih kazni uključuju javno izlaganje ili novčane kazne do 5 % neto globalnog prihoda poduzeća. Komisija će osnovati Europsku mrežu nadzornih tijela kako bi olakšala suradnju i razmjenu najboljih praksi. Poduzeća će biti odgovorna za štetu koja proizlazi iz kršenja obveza dužne pažnje te će morati u potpunosti nadoknaditi štetu nastalu za žrtve.

“Prekretnica u odgovornom poslovanju”

Današnje glasanje je prekretnica u odgovornom poslovanju i važan korak ka sprečavanju neodgovornih poduzeća da izrabljuju ljude i planet. Direktiva je kompromis proizašao iz višegodišnjih napetih pregovora. Ponosim se postignućem koje smo ostvarili s progresivnim saveznicima. U sljedećem sazivu Parlamenta borit ćemo se ne samo za brzu provedbu ove Direktive, nego i za povećanje održivosti europskog gospodarstva.”, izjavila je Lara Wolters (S&D, Nizozemska) nakon plenarne sjednice.

Direktiva će tako biti na snazi dvadeset dana nakon objave u Službenom listu. Države članice je moraju prenijeti u državno zakonodavstvo u roku od dvije godine.

Nova pravila (osim obveza izvještavanja) će se primjenjivati:

  • od 2027. na poduzeća s više od 5000 zaposlenih čiji promet premašuje 1,5 milijardi eura
  • od 2028. na poduzeća s više od 3000 zaposlenih čiji promet premašuje 900 milijuna eura
  • od 2029. na sva poduzeća obuhvaćena područjem primjene Direktive (s više od 1000 zaposlenih čiji promet premašuje 450 milijuna eura).

____________________________________________

Izvor: ekovjesnik.hr

Naslovna fotografija: Image by Erich Westendarp from Pixabay