EU nam do 2026. daje 10 milijardi eura za zelenu energiju

Objavio: Pokret Otoka - 25.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Sa proračunom od 10 milijardi eura do 2026. EU omogućava značajan poticaj građanima i tvrtkama za ulaganje u održive energetske projekte.

Prijelaz na održivu energetiku postaje sve važniji cilj kako za Europsku uniju tako i za njezine članice. S obzirom na ambicije vezane uz smanjenje emisija stakleničkih plinova i osiguranje energetske sigurnosti, EU je odlučila obilato financirati projekte koji potiču korištenje obnovljivih izvora energije (OIE).

Andrea Čović Vidović, vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, istaknula je važnost europskog financiranja na nedavnoj konferenciji Poslovnog dnevnik Energetski put o održivoj budućnosti. Ona je naglasila da će samo Hrvatska imati na raspolaganju 10 milijardi eura do kraja 2026. godine, što čini impresivnih 15 posto BDP-a zemlje.

Financijske institucije poput banaka igraju ključnu ulogu u ostvarenju ovih ciljeva

Banke već duže vrijeme podržavaju zelene projekte, a sada su fokusirane na područja poput vjetroelektrana, geotermalne energije, skladištenja energije te proizvodnje zelenog vodika. Andrija Hren iz PBZ-a naglasio je važnost analize projekata i uloge sponzora tehnoloških inovacija u energetici.

E.ON, vodeća europska energetska tvrtka, također je istaknula svoj angažman u zelenom financiranju. Božidar Đurković, direktor financija u tvrtki E.ON Hrvatska, objasnio je kako se osiguravaju investicije kroz izdavanje obveznica i sklapanje ugovora s bankama za zelene kredite. Njihova planirana ulaganja od 150 milijuna eura u sljedećih nekoliko godina pokazuju ozbiljan pristup tranziciji prema zelenoj energetici.

Važna je i regulacija tržišta

Ivan Pržulj, savjetnik ravnatelja REGEA-e, istaknuo je važnost sufinanciranja u poticanju građana na ulaganje u OIE projekte. Iako su postignuti značajni rezultati u integraciji sunčanih elektrana, još uvijek postoji potreba za regulacijom cijena kako bi se potaknulo daljnje investicije. Pržulj upozorava da je potrebno posebno subvencionirati određene segmente ulaganja poput baterijske pohrane i pametnog upravljanja.

Dok se EU obvezuje na značajna financijska sredstva za potporu održivoj energetici, ključno je da i druge strane, uključujući građane, tvrtke i financijske institucije, prepoznaju važnost tranzicije prema zelenoj energetici. Samo uz zajednički napor i podršku možemo ostvariti ciljeve održivog razvoja i smanjenja utjecaja na okoliš.

Izvor: Poslovni.hr

Naslovna fotografija: Photo by Mathieu Stern on Unsplash