EU PARLAMENT – Usvojena reforma nove Zajedničke poljoprivredne politike

Objavio: Pokret otoka - 01.12.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Zastupnici su na plenarnoj sjednici velikom većinom usvojili reformu Zajedničke poljoprivredne politike kojom se predviđa veća potpora zelenim poljoprivrednim praksama, manje birokracije i veća sloboda država članica u stvaranju svojih strategija

Reforma će stupiti na snagu 2023., a morat će se vidjeti u nacionalnim strateškim planovima, poljoprivrednim praksama i načinu na koji se dodjeljuju sredstva iz fonda za ruralni razvoj i izravna plaćanja – prenosi eu.hina.hr

.
Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od temeljnih zajedničkih politika EU-a

Osim veće potporne zelenim pojoprivrednim praksama i manje briokracije, nova poljoprivredna politika predviđa i 10% izravnih nacionalnih potpora za mala i srednja gospodarstva, mjere pomoći poljoprivrednicima u krizi, veću transparentnost u korištenju EU fondova i bolju zaštitu radnika.

Nikada još nismo neku poljoprivrednu reformu toliko vezali uz ekološke mjere“, rekao je njemački pučanin Peter Jahr (EPP), izvjestitelj za uredbu o potporama za strateške planove koje izrađuju države članice.

Socijaldemokrat Eric Andrieu (S&D), izvjestitelj za uredbu o zajedničkoj organizaciji tržišta u okviru ZPP-a, rekao je kako je cilj bio postići “reformu koja ide prema prehrambenom suverenitetu Europske unije”, a Ulrike Mueller, izvjestiteljica za uredbu o financiranju, upravljanju i nadzoru provedbe ZPP-a i pripadnica grupacije liberala istaknula je da se više “neće morati slati predetaljne izvještaje Bruxellesu”.

.
Ekološka tranzicija Zajedničke poljoprivredne politike

Novi ZPP pruža potporu poljoprivrednicima kako bi “prošli kroz ekološku tranziciju”, rekao je Andrieu, ali i istaknuo sporne točke reforme, od dodjela subvencija po površinama do činjenice da prvi nacionalni strateški planovi ne zadovoljavaju ekološke ciljeve reforme.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od temeljnih zajedničkih politika EU-a. Prije četiri desetljeća raspolagala je čak i s dvije trećine proračuna EU-a, a sada raspolaže samo s jednom trećinom. Tako će se u financijskm okviru 2021.-2027. s nešto manje od 390 milijardi eura podržavati šest do sedam milijuna europskih poljoprivrednika i jamčiti prehrambena samodostatnost Unije.

Reformu su podržali europski pučani, socijaldemokrati i liberali, a usprotivili su se zeleni i desnica. Naime, Europski parlament je dogovor o reformi Zajedničke poljoprivredne politike EU-a postigao ove godine u lipnju, tri i pol godine nakon što je Europska komisija iznijela svoj prvi prijedlog reforme.

Više o raspravi među zastupnicima uoči glasanja možete pročitati na POVEZNICI.

__________
Izvor: eu.hina.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.