UŠTEDI ENERGIJU
October 16, 2021

EU - Ruralna područja i mladi ključni za bolju demografsku sliku Europe

''Za bolju demografsku sliku EU-a potrebno je mlade više uključiti u politiku, ojačati ruralna područja i povećati životni standard''

''Za bolju demografsku sliku EU-a potrebno je mlade više uključiti u politiku, ojačati ruralna područja i povećati životni standard'' složili su se sudionici građanskog dijaloga na temu demokracije i demografije održanog u utorak u Sofiji – prenosi Hina.

Građanski dijalog o demografiji i demokraciji s potpredsjednicom Komisije, Dubravkom Šuicom održan je sklopu Konferencije o budućnosti Europe, novog javnog foruma za otvorenu raspravu s građanima.

Konferencija o budućnosti Europe važan je paneuropski projekt tijekom kojeg građani iz cijele Europe mogu podijeliti svoje ideje i doprinijeti oblikovanju zajedničke budućnosti putem rasprava i panela na inovativnoj višejezičnoj digitalnoj platformi Budućnost Europe.

.
Cilj Konferencije je doprijeti do svih kutaka EU-a, uključujući otoke i ruralna područja i ojačati vezu između Europljana i institucija koje im služe

Negativna prirodna promjena i starenje stanovništva Europe negativno utječu na gospodarstvo EU-a, stoga „Komisija radi na novim pristupima ovom problemu“najavila je Šuica. Veliki potencijal za popravljanje demografske slike Europe, EU vidi upravo u ruralnim područjima.

„Skorašnja digitalna i prometna povezanost otvorit će mnoge mogućnosti za život na selima i otocima“ odgovorila je Šuica na rezultate ankete koji su pokazali da su mladima za odluku na život na nekom određenom području najbitnije poslovne prilike te objavila da je „cilj do 2025. imati stabilnu internetsku vezu u svim ruralnim područjima“.

„Danas postoji mnogo prilika za rad na daljinu“ rekla je Šuica i naglasila da „ruralna područja moramo učiniti privlačnijima za život i podignuti im životni standard“.

.
Atlas demografije - Interaktivni alat za vizualizaciju demografskih promjena u EU

U razgovoru s potpredsjednicom Komisije građani su imali priliku upoznati se s funkcioniranjem Atlasa demografije , interaktivnog alata za vizualizaciju, praćenje i predviđanje demografskih promjena u EU-u.

Osmislili su ga znanstvenici iz Zajedničkog istraživačkog središta (Joint research centre), a geografski vrlo precizni i demografski pouzdani podaci pomoć će boljem usmjeravanju politika EU-a (npr. zdravstvo, obrazovanje, politika rada, socijalna politika).

Atlas je besplatan i pruža brz i jednostavan pristup informacijama o stanovništvu EU na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. „Ažurirana verzija Atlasa izlazi u prosincu“, rekla je Šuica i najavila da će se „nadograditi podacima o utjecaju pandemije, imigracija i remigracija na demografiju“.

.
Vraćanje mladih u matične zemlje

U kontekstu jednakih prilika za obrazovanje i zaposlenje mladih u svim članicama EU-a, Šuica je napomenula da se radi i na vraćanju mladih u matične zemlje nakon razmjene znanja i iskustava.

Takvom strategijom, nazvanom ''brain boosting'', žele se iskoristiti nova znanja mladih na državnom, regionalnom ili lokalnom nivou njihovih matičnih zemalja. Nedavno istraživanje Eurobarometra pokazalo je da 92 posto Europljana želi da se glas građana „uzme više u obzir pri donošenju odluka koje se odnose na budućnost Europe”, a uz pomoć Konferencije, EU to želi i ostvariti.

__________
Izvor: Hina
Naslovna fotografija: Marvin Kastelic from Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram