UŠTEDI ENERGIJU
March 2, 2023

GRAĐANSKA ENERGIJA: PRIRUČNIK ZA PREUZIMANJE ENERGIJE U SVOJE RUKE

Na stranicama Zelene energetske zadruge (ZEZ) pronašli smo koristan priručnik "Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke" koji je pun savjeta, uputa i uspješnih priča za revoluciju primjene OIE potaknutu od strane građana i lokalne zajednice.

 

Građanska energija je prvi korak prema energetskoj demokraciji, ključna za niskougljičnu ekonomiju i presudan korak u borbi protiv klimatskih promjena. Ona je više od vjetrenjača i solarnih panela jer uspostavlja novu ravnotežu između lokalne i globalne ekonomije. Također, pomaže u prevladavanju urbane i ruralne podjele te umanjuje razliku između razvijenih i zemalja u razvoju, između bogatih i siromašnih, jer osnažuje lokalnu zajednicu.

Započeti projekt građanske energije je izazovan put pun zaokreta. U 2022. izdali  su priručnik Građanska energija: Vodič za uspostavu energetskih zajednica kroz koji su dali smjernice za snalaženje u tom procesu u lokalnom i nacionalnom kontekstu.

Sada nam donose priručnik Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke. Ovaj priručnik je hrvatska inačica europskog priručnika Community Energy: A practical guide to reclaiming power koji su izradili REScoop.euFriends of the Earth Europe i Energy Cities, a koji je do sada preveden na nekoliko jezika.

 

Priručnih je prepun uputa, savjeta i uspješnih priča za provedbu revolucije OIE od strane građana

Ovaj priručnik sakuplja iskustva i stručnost vodećih europskih organizacija i 27 projekata za građansku energiju. Priručnik je prepun uputa, praktičnih savjeta, snažnih priča o uspjehu i neprocjenjivih resursa potrebnih za provedbu revolucije obnovljive energije koju predvode građani i lokalne zajednice.

Namijenjen je svima koji žele proizvoditi obnovljivu energiju: od znatiželjnih pojedinaca, do lokalnih vlasti koje izrađuje planove ili funkcionalnih energetskih zajednica u usponu.

Saznajte više o energetskoj tranziciji, tehnologijama obnovljivih izvora te istražite oblike građanske energije s koracima do ostvarenja plana preuzimanjem priručnika.

 

Realiziran je u sklopu Europske klimatske inicijative

Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke je realiziran u sklopu Europske klimatske inicijative (eng. European Climate Initiative) – EUKI njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, očuvanje prirode i nuklearnu sigurnost. Organizacije koje su autori ovog priručnika zajednički surađuju kao dio Europske koalicije za građansku energiju (eng. Community Power Coalition).

 

 

 

_____________

Autor: ZEZ

Fotografija: Pixabay

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram