Grčka: Pozitivan primjer energetskih zajednica

Objavio: Martin Tuđen - 27.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Prva demokratska zajednica obnovljive energije Hyperion vodi svojim primjerom. Članovi ove grčke organizacije naglašavaju kako su oni energetska zajednica, a ne poduzetnici koji teže profitu.

Grčka energetska zajednica Hyperion ističe se svojim učinkovitim djelovanjem i radom. Glavna ideja i motiv začetka ove organizacije leži u stvaranju demokratskog kolektiva koji proizvodi obnovljivu energiju za članove zadruge i za cijelu zajednicu.

Potencijal Grčke

U širem kontekstu, zbog velikog broja sunčanih sati, Grčka posjeduje ogroman potencijal za proizvodnju obnovljive energije u Europi. Shodno tome, izuzetno je atraktivna za mogućnost ulaganja u tom području.

Istovremeno, ova europska zemlja se postupno odriče oslanjanja na fosilna goriva, te je na taj način od 2005. do danas smanjila emisiju stakleničkih plinova za 43%.

U skladu s EU propisima, Grčka je još 2018. donijela zakonske direktive o energetskim zajednicama koji su dopunjeni prošle godine. Zadrugama se na ovaj način omogućila lakša proizvodnja obnovljive energije i ubiranje njezinih prednosti, a građanima postavljanje pogona za stvaranje čiste energije.

Hyperion – više od čiste energije

Osnivači prve demokratske zajednice obnovljive energije u Grčkoj smatraju kako je ona odgovor na klimatsku krizu. Članstvo ističe kako uzimaju stvari u svoje ruke, demokratiziraju energetski sektor i ubrzavaju tranziciju na društveno pravedan i participativan način. Isto tako, naglašavaju da su energetske zajednice odgovor na ekološko uništenje i demokratsko nazadovanje, dvije relevantne svjetske krize.

Hyperion djeluje i na području društveno korisnog rada. Tako je dio njihovog profita doniran atenskim kućanstvima s niskim prihodima, kulturnom centru koji promiče afričku kulturu i pučkoj kuhinji koja hrani siromašne u blizini glavnog grada.

Solarna farma kao “srce” zajednice

Središnja solarna farma projekta smještena je blizu Stymfalije, 80 km jugozapadno od Atene, na zemljištu koje je iznajmljeno od lokalnog poljoprivrednika. Za postavljanje 925 solarnih panela kineske proizvodnje, trebalo je uložiti 330.000 eura. Grčka ima visoke cijene energije, a članovi Hyperiona očekuju povrat ulaganja u roku od tri do četiri godine.

Proizvedena električna energija točno se mjeri i šalje u elektroopskrbnu mrežu. Tada se članovima kolektiva količina električne energije odbija na računima za struju proporcionalno njihovom udjelu u investiciji. Ovaj aranžman bi trebao potrajati sljedećih 25 godina, koliko se solarni paneli planiraju koristiti.

Potencijalne prepreke i nedostaci

Unatoč iznimnom potencijalu, Grčka ima visoku stopu energetskog siromaštva. Čak svako peto kućanstvo ne može zagrijati vlastiti dom. Nadalje, jedan od glavnih problema ove zemlje je ograničenost elektroenergetske mreže te se većina podnositelja zahtjeva ne može spojiti na istu.

Usprkos optimizmu Hyperiona, neki od članova ipak ne vjeruju u pozitivnu bilancu cijelog projekta. Na to se naslanja i činjenica da nijedna energetska zajednica u Grčkoj nije doživjela isplatu svojih ulaganja.

Hyperion će tako morati uspješno nadvladati ovaj procesni problem ako će htjeti postati konkretan pozitivan primjer za energetske zajednice.

_____________________

Izvor: Seebiz.eu

Naslovna fotografija: Image by Michael Pointner from Pixabay