IŽ – Biranje iškog kralja 2022.

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.07.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Biranje seoskog kralja ili dužda stari je europski običaj još iz srednjeg vijeka koji je bio rasprostranjen po većini naših otoka, a sačuvan je samo na otoku Ižu,u mjestu Veli Iž

Najstariji zapis o iškim kraljevima je iz 1730.godine. Kralj se sigurno birao i prije, ali o tome nemamo zapisa. Od 1730. pa do 1879. znamo za 127 iških kraljeva.

Kralj se u staro doba birao na Sveta Tri Kralja (6.1.), a birali su ga: glavar sela, starci, bivši kraljevi i starješine obitelji.. Birali su ih na Slancu (jedini mjesni trg), pod vedrim nebom, pod “Štokovom smokvom”, u prisutnosti cijelog sela. Mjesni je župnik bilježio imena izabranih kraljeva.

 

BIRANJE KRALJA

Obično se kraljeve biralo po 10, 12, 13 ili 14 godina unaprijed. To je bila neka vrsta “turna”, reda, po kome su jedan za drugim slijedili. Glavno je bilo da se obrede i taksiraju sve obitelji, jer kralj je imao obvezu počastiti cijelo selo u više navrata, pa su se mnogi zaduživali i prezaduživali te su mnogi prodavali zemlju, maslinike da bi vratili dugove, a nemali broj njih nije ni doživio povrat duga pa su dug vraćale udovice ili sinovi. Stoga znamo da su mnogi nevoljko primali titulu kralja. Puk se veselio, a oni bi drhtali..

Kralj nikad nije imao neku zakonodavnu moć niti mu se odavala neka posebna počast osim za vrijeme tri kolede (27.12.,01.01. i 06.01.) kad se selo veselilo, lumpovalo, a sve na račun kralja. Tada ga je povorka pratila na mise i s mise do kuće, a na veselju je on sigurno bio najpoštovaniji kad je sve bilo na njegov brk.

Kraljevske insignije bile su: štap, tamburin (bubanj) i rog. Na 6.siječnja uvečer, kad je svršila gozba na Slancu sa starim kraljem na začelju, ako novi kralj nije na njoj bio prisutan, uputilo bi se mnoštvo seljaka do kuće novog kralja uz udaranje u bubanj i pjevanje. Ponekad i pucanje iz pištole (mala puška u V. Ižu).

Stari je kralj na kućnim vratima predao novom kralju insignije: štap (s rječima:”Ti si kralj za do godišća!”), tamburin i pečenu ili friganu ribu zubaca s jabukom u ustima. Tek 1970. ovaj običaj se ponovno obnavlja i uz male pauze nastavlja do danas.

 

BIRANJE IŠKOG KRALJA DANAS

Danas se kralj bira ljeti, nadodano mu je još par insignija (kruna, kožuh, diža itd). Posebno je atraktivan dolazak kralja u luku. Po novom običaju stari kralj uvijek dolazi u seosku luku iz zaseoka Drage, uvale Maslinčica, sa tri broda u alajo vezu, a u brodovima je svita obučena u narodne nošnje. Pjevaju se stare narodne pjesme, puše se u rog, pale se baklje, jedan veliki šunšur.

Kad se kralj iskrca prati ga povorka do Slanca, a mali mornari mu ispred nogu stavljaju janjeće kožice, kako kralj nebi morao gaziti po golom tlu.

Na pozornici na Slancu se slavi i pjeva sa starim kraljem, a onda se bira novi. Podijele se žbice (šibe) muškarcima, a onaj koji izvuče najveću žbicu je kralj za tu godinu (napominjemo da se već tad, u krugu onih koji su u povorci i organizaciji, zna tko će biti kralj. Žbice se podijele radi puka, publike, tako da biranje izgleda nasumično).

.
PROGRAM IŠKOG KRALJA 2022.

Ove godine nas poslije biranja kralja očekuje zabava do ranih jutarnjih sati uz poznati i već možemo reći kultni splitski sastav THE BEAT FLEET (T.B.F.), a posli njih ekscentrični bubnjar, vokalist, multiinstrumentalist, ”one man band” – SURKA BEATBOX!!
.

May be an image of 4 people, people standing and text that says "30.7.2022. Veli Iž IŠKI KRALJ: 21 h: Doček starog kralja 22 h: Biranje novog kralja 23 h: TBF 01 h: SURKA BEATBOX Organizirani polazaki gradske luke (G&VLINE IADERA) 19:00h, povratak u 6:00h. Cijena karte za brod 40kn. 7ot HIERMICA Xስ"

.
Tradicija su i igre “JUGO-ZMORAC” koje se odvijaju u tjednu uoči biranja iškog kralja. Selo se podijeli na dvije strane (jugo i zmorac) te se igraju razne igre (nogomet, košarka, vaterpolo, tenis, skakanje u vrećama, potezanje konopa itd.), skupljaju se bodovi i na kraju dodijeljuje pehar boljima.

Ove godine za organizaciju iškog kralja i već spomenutih igara pobrinula se Udruga mladih “Tarabuži-Veli Iž” uz pomoć mještana.

Da biste imali svoj dojam o “Iškom Kralju”, dođite,pogledajte i uživajte.

Manifestacija ”Iški kralj” sufinancirana je od strane Turističke zajednice Grada Zadra.

__________
Autor: Udruga mladih “Tarabuži-Veli Iž”
Naslovna fotografija: Pixabay