UŠTEDI ENERGIJU
June 16, 2021

JABUKA - Zabranjuje se gospodarski ribolov koćama

Zabranjuje se gospodarski ribolov koćama u Jabučkom džepu od 12. lipnja, u 00:00 sati do 12. srpnja 2021 u 24:00 sata

.

Ministarstvo poljoprivrede je temeljem prijedloga Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita u proceduru objave uputilo Naredbu o zabrani za gospodarski ribolov na moru pridnenom povlačnom mrežom koćom u Jabučkom džepu.

“Obavještavamo sve zainteresirane da će radi zaštite nedorasle grdobine i oslića u petak, 11. lipnja u Narodnim novinama br 65/21 biti objavljena Naredba o zabrani obavljanja gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom koćom u Jabučkom džepu.

Ova Naredba se donosi na razdoblje od 12. lipnja, u 00:00 sati do 12. srpnja 2021 u 24:00 sata. Po isteku važenja ove Naredbe temeljem novih rezultata monitoringa razmotrit će se daljnja regulacija ribolova”, stoji u obavijesti Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Pojašnjava se da je hitna interventna mjera bila nužna, nakon provedenog redovitog monitoringa pridnenih resursa obzirom da su uočene veće količine nedorasle grdobine i oslića u području Jabučkog džepa.

Ribolov pridnenom povlačnom mrežom koćom je sukladno Pravilniku o posebnom režimu upravljanja ribolovom u dijelu akvatorija Jabučke kotline dozvoljen u razdoblju od 1. studenoga do 31. kolovoza, subotom i nedjeljom od 05:00 do 22:00 sata, uz posjedovanje Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru navedenim alatom u području s posebnim režimom upravljanja, te se ovom Naredbom ova odredba privremeno stavlja izvan snage.

Predmetna Naredba nakon objave u današnjem broju „Narodnih novina“, br. 65/21 i stupa na snagu sutra, 12. lipnja te se donosi na razdoblje do 12. srpnja 2021.

Po isteku važenja ove Naredbe temeljem novih rezultata monitoringa donijeti odluka o mogućoj daljnjoj regulaciji ribolova.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram