UŠTEDI ENERGIJU
May 1, 2021

JADRAN - Najava potpune zabrane plastičnih vreća

Najava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o potpunoj zabrani laganih plastičnih vrećica koje se više neće moći kupiti u trgovinama. Osim važnosti za ekološku svijest građana, odluka ima posebnu važnost i na morski svijet

Naime, Sanja Radović Josić, načelnica sektora za održivo gospodarenje komunalnim otpadom pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, potvrdila je da će se u Hrvatskoj do kraja ove godine uvesti potpuna zabrana kupnje plastičnih vrećica.

Ova se drastična mjera donosi , objasnila je u izjavi za HRT, jer zadnjih nekoliko godina ciljevi smanjenja otpada nisu postignuti. Umjesto plastičnih vrećica, preporuka je korištenje vlastitih platnenih vrećica.

Ova bi odluka stoga mogla značajno smanjiti količine plastičnog otpada u Jadranskom moru. Dobro je poznato, a i morski biolozi su učestalo upozoravali na tu činjenicu. Neke morske životinje, posebno one koje se u prirodi hrane meduzama, nerijetko plastične vrećice zamijene za hranu. Gutanje plastičnih vrećia kod takvih životinja vrlo često uzrokuje smrt, upozoravaju znanstvenici biolozi.

Grupa znanstvenika s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, istražujući prije 10-ak godina, proučavala tijela uginulih kornjača koje su se nasukale na obalama ili su se zaplele u ribarske mreže. Prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni u časopisu Marine Pollution Bulletin utvrđeno je da mnoge životinje pa i veliki sisavci gutaju plastični otpad zamjenivši ga za hranu, što može ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

Već i nekoliko grama plastičnih vrećica ili folija može izazvati začepljenje crijeva kornjača i uzrokovati smrt. Isptivanja provedena na ukupno 54 kornjače pokazala su da više od jedne trećine njih u probavnom sustavu ima ostatke plastičnih vrećica, raznih folija ili ribarskog najlona.

Prema rezultatima istraživanja, razlog gutanja plastike je činjenica da se kornjače u dubljoj vodi hrane u stupcu i na površini vode gdje se nalaze velike količine plastike koja pluta. Kako se u tim staništima kornjače hrane pelagičkim životinjama (meduze, plaštenjaci), a prozirne plastične vrećice izgledom podsjećaju na njih, vjerojatno ih zamijene za svoj pravi plijen i progutaju.

Nadajmo se stoga da će odluka o zabrani prodaje i korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj imati višestruko pozitivne reperkusije na morski svijet u Jadranu.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram