UŠTEDI ENERGIJU
March 26, 2022

JADRAN - Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže

Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj, poznatiji kao METMONIC, omogućit će kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena

Najvažnije je da bi projekt meteorološke motriteljske mreže trebao unaprijediti upozorenja na nadolazeće prirodne nepogode i katastrofe. Dio radara već je instaliran u unutrašnjosti Hrvatske, a prvi takav radar na Jadranu bit će postavljen početkom idućeg tjedna - prenosi morski.hr

Montaža prvog suvremenog meteorološkog radara na Jadranu starta u ponedjeljak, 28. ožujka , na vrhu Debeljak kod Sukošana, govori ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek.

 

Meteorološka mreža radara

Već početkom svibnja ide instalacija drugog radara na vrhu Goli kod Labina, u Istri. Najesen, u rujnu, ide montaža radara na Uljenju kod Stona, na Pelješcu. Time bi Hrvatska do kraja godine trebala biti kompletno pokrivena meteorološkom mrežom radara.

Što se tiče radara na vrhu Debeljak, on će za početak biti u testnoj fazi, a prve slike Jadrana javnosti bi trebale biti dostupne početkom ljeta, kazala je ravnateljica DHMZ-a.

– To su za sada najsuvremeniji doppler radari koji će razlikovati i vrstu oborine i vrstu naoblake. Bit će puno sofisticiraniji nego što su bili ovi postojeći na kontinentu. Od njih očekujemo puno bolji monitoring pojava u atmosferi, bolju ranu najavu i detekciju olujnih pojava, što nad Jadranom, ali i nad kopnom. To znači bolji sustav ranog upozorenja. Isto tako i taj podatak koji će ući u numerički prognostički model, sigurno je da će poboljšati izlaznu prognozu. U svakom slučaju, ti podaci značajno će osuvremeniti i rad hrvatske meteorologije, doprinijet ćemo isto tako i podacima što se globalne i europske infrastrukture tiče – ističe Ivančan Picek.

 

Meteorološke oceanografske plutače

Do ljeta bi na pet lokacija u Jadranu trebale biti postavljene i meteorološke oceanografske plutače, čiji će podaci također biti dostupni korisnicima putem online platforme.

– Plutače su već u Hrvatskoj, čekaju sidrenje u moru. Javna nabava za izvođača tih radova je obavljena, čeka odluku naših stručnih timova. Do sredine srpnja plutače bi trebale biti u moru, isto tako u nekoj testnoj fazi mjerenja. Pretpostavljam da bi do kraja ove godine ti podaci trebali biti dostupni. To su novi uređaji, i mi moramo sa njima naučiti raditi, sve skupa istestirati. Tako da će to potrajati još koji mjesec, ali ono što je najvažnije je da bi glavnina te oprema do sredine ljeta trebala biti instalirana – najavila je ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan Picek.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram