UŠTEDI ENERGIJU
April 18, 2021

JADRANSKO MORE - Rješenja za održivost

Okrugli stol „Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora“ kojeg zajednički organiziraju projekt SUSHI DROP i strateški projekt INNOVAMARE   Okupit će donositelje odluka na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini. Znanstveno-istraživačku zajednicu te otvoriti raspravu o razvoju inovativnih rješenja i kombiniranjem znanja, iskustva i informacija sa strateške i operativne razine, zajednički potaknuti razvoj novih rješenja kroz […]

Okrugli stol „Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora“ kojeg zajednički organiziraju projekt SUSHI DROP i strateški projekt INNOVAMARE

 

Okupit će donositelje odluka na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini. Znanstveno-istraživačku zajednicu te otvoriti raspravu o razvoju inovativnih rješenja i kombiniranjem znanja, iskustva i informacija sa strateške i operativne razine, zajednički potaknuti razvoj novih rješenja kroz inovacijski ekosustav s misijom održivosti Jadranskog mora.

Riječ je o dva, po tematici vrlo srodna projekta orijentirana prema svim dionicima koji su uključeni u temu održivosti Jadranskog mora te se oba projekta financiraju iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

Upotreba suvremene tehnologije olakšat će donošenje odluka o upravljanju Jadranskim morem, s posebnim naglaskom na politike koje se odnose na ribarstvo i klimatske promjene – tema je konferencije na kojoj možete besplatno sudjelovati 27. i 28. travnja.

Daleko za nama su vremena kada su o ugroženosti života u morima i oceanima govorili samo aktivisti koje smo doživljavali kao mlade alternativce koji još ‘ni ne znaju što je život i što su stvarni problemi’. Njihovi živopisni performansi u borbi za medijsku pozornost bili su simpatične crtice na kraju Dnevnika i vjerovalo se da će proći stoljeća dok nas se pretjeran izlov, izumiranje vrsta i onečišćenje mora uopće budu ticali.

Ta tisućljetna budućnost već je tada bila tu. Posljednjih godina se prezentira u tolikoj raskoši da su sve Vlade svijeta, ili gotovo sve, strože zakonski regulirale ribarstvo, proizvodnju plastičnih slamki i higijenskih štapića, osnovale ministarstva za zaštitu okoliša i poduzele čitav niz kozmetičkih mjera kako bi riješile problem. No problem je kao gruda snijega dok se valja niz planinu animiranog filma, postajao sve veći.

Srećom, izniman doprinos rješenju našeg globalnog problema pronalazimo još jednom u znanosti i tehnologiji. Inženjeri robotike i mehanike postali su jedni od važnijih partnera u radu ekologa i biologa mora, a podvodna robotika i senzorika imaju sve veću upotrebu kontrole i nadzora onečišćenja i stanja ribljeg fonda u Jadranskom moru.

Omogućuju smanjenje troškova analize morskih staništa, smanjuju rizik kojem su se do sada izlagali ronioci prilikom uzorkovanja ribe te doprinose dobivanju preciznijeg indeksa ribljeg fonda i neusporedivo kvalitetnijim procjenama bioraznolikosti.

 

SUSHI DROP

Projekt postavlja novi standard u praksi monitoriranja morske bioraznolikosti korištenjem podvodnog drona (UUV – Unmanned underwater vehicles / Autonomni podvodni uređaj). U sklopu projekta talijansko – hrvatski istraživački tim razvija podmorski dron dizajniran za monitoring morskog dna. U sebi integrira najsuvremeniju optičku i akustičnu tehnologiju, opremljena je sustavom vođenja, kontrola. Navigacije baziranim na inovativnim algoritmima koji dopuštaju samostalno istraživanje, bez ljudskog nadzora dok modularna arhitektura podržava brzu prilagodbu na konfiguraciju terena.

 

INNOVAMARE

Projekt ja osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike. Sve to za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora. Radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike. Kroz projekt Innnovamare zajednički će se razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na prekograničnoj razini u području podvodne robotike i senzorike s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora.

 

Okrugli stol / konferencija će biti održana prema rasporedu na poveznici.

Registrirati se možete ovdje.

Sudjelovanje je besplatno i događaj će biti moguće pratiti na hrvatskom, engleskom ili talijanskom jeziku.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram