UŠTEDI ENERGIJU
August 3, 2021

JAVNI POZIV - Iskaz interesa za uzgoj buhača

Iz LAG-a Škoji su objavili poziv za iskazivanje interesa za proizvodnju Buhača . Buhač je prirodni insekticid, koji se često primjenjuje u ekološkoj proizvodnji jer ne šteti čovjeku, biljkama niti toplokrvnim životinjama. Njegova primjena je započela krajem 19. stoljeća, iako se smatra da su se pripravci koristili i ranije među primorskim stanovništvom. Vodeći se svojom […]

Iz LAG-a Škoji su objavili poziv za iskazivanje interesa za proizvodnju Buhača

.

Buhač je prirodni insekticid, koji se često primjenjuje u ekološkoj proizvodnji jer ne šteti čovjeku, biljkama niti toplokrvnim životinjama. Njegova primjena je započela krajem 19. stoljeća, iako se smatra da su se pripravci koristili i ranije među primorskim stanovništvom.

Vodeći se svojom Strategijom i vizijom LAG Škoji izravno potiče proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja- Također i ekološku proizvodnju jer je upravo ekološka proizvodnja bila jedan od kriterija na zadnjem raspisanom natječaju LAG-a Škoji za tip operacije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Obzirom na djelovanje LAG-a u zajednici, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba, poslana je molba da se proširi vijest kako bi utvrdili postoje li pojedinci zainteresirani za proizvodnju buhača. Budući da ih je kontaktirala firma General Chimica koja se, između ostalog, bavi uzgojem i preradom buhača. General Chimica razmišlja o djelomičnom prebacivanju uzgoja buhača u Hrvatsku. Potencijalnom kooperantu nudi nudi sjemenski materijal i garantira 100%-tni otkup proizvedene sirovine.

Cijela ideja je za sada na samom početku te ukoliko postoje zainteresirani dionici organizirao bi se sastanak s predstavnicima firme General Chimica.

Iskaz interesa možete poslati na email LAG-a Škoji info@lag-skoji.hr te se možete obratiti sa svim pitanjima vezano za navedenu temu.

 

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu provodio je projekte koji uključuju buhač o kojima možete nešto više pročitati na sljedećim poveznicama:

-"Genomske i epigenomske promjene u auto- i alopoliploidima: primjer dalmatinskog buhača, ljutike i anemona" koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) - dostupno na poveznici.

-"Stvaranje tetraploidnog dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium) s udvostručenim brojem kromosoma u svrhu povećanja sadržaja prirodnog insekticida piretrina" koji je financirao HAMAG-Bicro na poveznici.

 

 

__________
Izvor: lag-skoji.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram