UŠTEDI ENERGIJU
June 15, 2017

Od ovoga ljeta u Kalima "Sve knjige ćeš na siki nuajti"!?

KALI - Do početka turističke sezone, u Kalima bi se mogao realizirati jedinstveni projekt na našoj obali - "Sve knjige ćeš na siki nuajti"! Prema ideji knjižničarke Marte Kolega, Narodna knjižnica Kali prijavila je projekt knjižnice na plaži na natječaj za donacije Kajo Dadić pod nazivom "Naš doprinos zajednici", a Jakov Kolega skicirao je 3D model knjižnice u […]

KALI - Do početka turističke sezone, u Kalima bi se mogao realizirati jedinstveni projekt na našoj obali - "Sve knjige ćeš na siki nuajti"!

Prema ideji knjižničarke Marte Kolega, Narodna knjižnica Kali prijavila je projekt knjižnice na plaži na natječaj za donacije Kajo Dadić pod nazivom "Naš doprinos zajednici", a Jakov Kolega skicirao je 3D model knjižnice u okolišu.

Rezultati prihvaćenih projekata koje će Zaklada Kajo Dadić sufinancirati bit će poznati do kraja lipnja. Ostvare li se svi planovi i Narodna knjižnica dobije financijsku potporu, Kali će već ovoga ljeta dobiti prvu knjižnicu na plaži na Jadranu.

Sličan pilot-projekt prošle je godine pokrenula Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, čiji je bibliokombi dvaput tjedno dovozio knjige na Foginovo kupalište na Korani. Karlovčani su otišli korak dalje i uz ponudu knjiga na kupalištu otvorili i Riječno kino.
Knjižnice na plažama nisu rijetkost u svijetu. Popularna plaža La Romaniquette u blizini Marseillesa u južnoj Francuskoj poznata je i po knjižnici koja ima tri natkrivena mjesta za čitanje i nudi više od 300 naslova.
Na pješčanoj plaži odmarališta Albena uz Crno more u Bugarskoj otvorena je knjižnica sa čak 6000 knjiga na 15 različitih jezika. Gosti odmarališta mogu besplatno posuđivati knjige i imaju mogućnost ostaviti neke nove knjige.

Veliku knjižnicu na plaži prije dvije godine otvorili su i Kinezi, i to u Beidaihe New Districtu, udaljenu tri sata vožnje od Pekinga. "Malo" manju knjižnicu, kao rezultat privatne inicijative umjetnika Srečka Vilharja, dobili su i naši susjedi Slovenci na plaži u Kopru te u Portorožu i Ankari.

Kaljanima čestitamo na odličnoj ideji i nadamo se da će projekt biti prihvaćen, a ljetna ponuda našega otoka još bogatija.

IZVOR  TEKST i FOTO - Naši školji

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram