KRK – Bodulska kašeta

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.06.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

U gradu Krku se ovog vikenda održava drugi sajam Hrvatskog otočnog proizvoda pod nazivom »Bodulska kašeta« u organizaciji Udruge poslovni klaster »Hrvatski otočni proizvod«

.

Cilj je događaja “Bodulska kašeta” promocija izvornih, autohtonih otočnih proizvoda i suvenira koji su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), a koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Također, predstavljaju nam članice vodstva tog udruženja – Ivana Fukač iz vrbničkog PZ-a Gospoja i krčka OPG-ovka Ivana Prah – smisao ove pažnje vrijedne manifestacije poticanje je razvoja otočne proizvodnje.

– Zadaća je ovog sajma zainteresirati nove male otočne proizvođače za njihovo uključenje i sudjelovanje u projektu, povezivanje onih postojećih proizvođača s potencijalnim budućim suradnicima kao i predstavljanje domaćim i inozemnim posjetiteljima makar djelića one bogate, a često i nevidljive ponude koja je rezultat rada, znanja, iskustva i truda žitelja hrvatskih otoka – ustvrdila je Ivana Prah, dopredsjednica Udruge poslovni klaster »Hrvatski otočni proizvod« i proizvođačica proizvoda prirodne kozmetike.

Oznaka HOP

Svečanosti prigodnog otvorenja »Bodulske kašete« nazočio je Ivan Bota, načelnik sektora za praćenje i koordinaciju politike razvoja otoka te podršku regionalnoj i lokalnoj razini koji djeluje pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

– Ministarstvo i ove godine nastavlja izvođenje projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom »Hrvatski otočni proizvod« koji je pokrenut još početkom 2007. godine, s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda – istaknuo je Bota. U 2021. godini ovu vrijednu oznaku kojom će ubuduće moći označavati i brandirati svoje proizvode steklo je 27 proizvođača, za ukupno 45 otočnih proizvoda.

– Uvažavajući Nacionalni program razvitka otoka i Zakon o otocima, projekt je pripreman nekoliko godina, a temeljni mu je cilj identifikacija i distribucija kvalitetnih otočnih proizvoda koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama, što im daje posebnu, dodanu vrijednost – ustvrdio je predstavnik Ministarstva, zaključivši da se brojem u HOP uključenih otočnih proizvođača, ali i interesom kojeg za kupnju njihovih proizvoda na svakom okupljanju poput ovog potvrđuje smislenost takve inicijative.

Ukrasi i filcana vuna

U sklopu ovogodišnje »Bodulske kašete« osim nekoliko krčkih, produkte svog svakodnevnog rada predstavilo je i nekoliko izlagača sa susjednih otoka.

Osim vina, rakija, sireva i prirodne kozmetike, svoje su proizvode predstavile i proizvođačice ukrasa, ali i uporabnih predmeta od filcane vune u proizvodnji kojih su se Krčani i njihovi posjetitelji mogli i sami okušati.

Tako je u večernjim satima održana radionica filcanja vune u hidrolatu lavande koju su u djelo provele predstavnice creskog Ruta Wool & Designa, dok bi danas sličnu radionicu filcanja vunenih ovčica s domaćim ručno rađenim sapunom trebala u djelo provesti i Jasminka Gršković iz Krka, vlasnica OPG-a čiji su proizvodi također ondje predstavljeni.

 

 

_________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.