KVARNERSKI OTOCI – Novi natječaj LAG-a Kvarnerski otoci

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.03.2022. - Vrijeme čitanja: 8min

Natječaj je namijenjen razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava otoka Krka, Cresa i Lošinja, krajnji rok prijave je 8. travnja

U sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.- 2020., LAG Kvarnerski otoci raspisao je svoj novi, šesti po redu, natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava. Za provedbu mjere 1.3.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Visina pojedinačnih bespovratnih potpora iznosi 15.000 eura – prenosi Lag Kvarnerski otoci

Putem tog natječaja dodijelit će se ukupno 1.578.276 kuna. Svako poljoprivredno gospodarstvo koje prođe na natječaju dobit će potporu u iznosu od 112.734 kune (15.000 eura). Riječ je o bespovratnim sredstvima, osiguranim iz proračuna Europske unije (90%) i državnog proračuna RH (10%).

 

Natječaj je otvoren do 8. travnja, pa iz LAG-a Kvarnerski otoci pozivaju sve zainteresirane da se što prije jave na natječaj i prijave svoje projekte

– Sukladno našoj aktualnoj Lokalnoj razvojnoj strategiji, ovim natječajem nastavljamo s pružanjem financijske potpore malim poljoprivrednim gospodarstvima, sa svrhom njihovog opstanka i daljnjeg razvoja. Ovo je još jedna u nizu konkretnih mjera za razvoj poljoprivrede, održivog ruralnog gospodarstva, u konačnici i za poboljšanje kvalitete života na kvarnerskim otocima.

Na ovaj način pomažemo malim, potencijalno održivim poljoprivrednim gospodarstvima, koja su orijentirana na tržišnu proizvodnju, ali im nedostaju glavni resursi, potičemo restrukturiranje njihovog poslovanja i pomažemo im da postanu gospodarski održivi i konkurentni u poljoprivrednom sektoru.

Osnovni preduvjet za prijavu na natječaj je da poljoprivredna gospodarstva imaju sjedište/prebivalište na području djelovanja našeg LAG-a, tj. na otocima Krku, Cresu ili Lošinju. Svi ostali uvjeti natječaja objavljeni su na našim mrežnim stranicama, a za sva dodatna pojašnjenja podnositelji zahtjeva mogu kontaktirati i naš ured u Krku, ističu Maja Kirinčić, voditeljica LAG-a Kvarnerski otoci, i Jovana Čutul, stručna suradnica.

 

Za potpore čak 10 milijuna kuna

Za provedbu Lokalne strategije razvoja LAG-a Kvarnerski otoci, usvojene u ožujku 2016. godine, za programsko razdoblje 2014.-2020. iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurano je 7,7 milijuna kuna. Državna Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u svibnju prošle godine dodijelila je LAG-u Kvarnerski otoci dodatnih 4,2 milijuna kuna, za prijelazno razdoblje 2021.-2022. Najveći dio tih sredstava već je utrošen na potpore, ili će se utrošiti do kraja programskog razdoblja.

– Pored ovog natječaja koji je upravo u tijeku, naš LAG dosad je uspješno proveo pet natječaja. Dva natječaja, s ukupno 34 projekta, od kojih je svaki iznosio 15.000 eura, odnosila su se na potpore u poljoprivredi, za što smo izdvojili ukupno 510.000 eura (3,8 milijuna kuna). Potpore su se dodjeljivale za sve ono što poljoprivrednicima treba, tj. što će im unaprijediti djelatnost, kao što je kupnja domaćih životinja, nabava višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja ili izgradnja poslovnih objekata, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, nabava poljoprivredne mehanizacije, strojeva i druge opreme i sl.

Preostala tri natječaja bila su namijenjena jedinicama lokalne samouprave, čiji razvoj također podupiremo, provedbom mjere “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo”. Radi se o projektima čija je svrha izgradnja društveno korisne infrastrukture, za što smo dodijelili 3,7 milijuna kuna potpora.

Prošle godine dovršeno je 10 infrastrukturnih projekata:

 1. izgrađena su sportska igrališta u Cresu i općini Malinska-Dubašnica,
 2. dječja igrališta u Puntu, Krku i Omišlju, pješački prolaz Kala u Malinskoj,
 3. obnovljena je i mrtvačnica na groblju sv. Blaž u općini Punat,
 4. izgrađene su pješačke staze
 5. javna zelena površina u parku Dražica u Krku,
 6. u općini Vrbnik uređen je Trg sv. Ivana
 7. u Dobrinju je rekonstruiran Park Šilo.

Dva infrastrukturna projekta još su u fazi realizacije. Do kraja programskoga razdoblja raspisat ćemo još jedan natječaj za tri projekta društvene infrastrukture, za što ćemo izdvojiti 360.000 kuna, tako da će ukupan iznos naših potpora biti gotovo deset milijuna kuna, pojašnjavaju Kirinčić i Čutul.

.
Nagrada za uspješan rad

Iako pokriva čak tri otoka i devet jedinica lokalne samouprave, odnosno područje od gotovo 900 km2 na kojem živi 30.000 stanovnika, u uredu LAG-a Kvarnerski otoci samo su dvije zaposlenice: voditeljica ureda i stručna suradnica. One, očito, odrađuju dobar posao. Prepoznala je to i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je 2020. godine, na temelju ocjene i bodovanja uspješnosti rada u prethodnom razdoblju, nagradila najuspješnije LAG-ove u Hrvatskoj, dodijelivši im ukupno dodatnih 33,2 milijuna kuna. Među 24 nagrađena LAG-a našao se i LAG Kvarnerski otoci, kao jedini iz Primorsko-goranske županije, a za uspješno poslovanje Agencija ga je te godine nagradila s 1,2 milijuna kuna.

 

Pokretač i koordinator razvoja

Osmišljeni kao partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora, LAG-ovi imaju široku paletu aktivnosti. Pored provedbe natječaja za dodjelu potpora, obavljaju i mnoge druge poslove i aktivnosti.

– Prilikom osnivanja LAG-a Kvarnerski otoci, jasno je istaknuto da će naša funkcija biti promicanje ruralnog razvoja putem specifičnih lokalnih inicijativa i partnerstava, diversifikacija gospodarskih aktivnosti. Poboljšanje radnih, a time i životnih uvjeta u našim ruralnim sredinama. U tom smislu veliku pozornost posvećujemo edukaciji naših članova i transferu znanja, te organiziramo razne stručne seminare, predavanja, radionice, sajmove i manifestacije.

U suradnji s HBOR-om redovito organiziramo i konzultacije za poduzetnike, na kojima ih informiramo o dostupnosti kreditnih linija i financijskih ulaganja. Osmišljavamo i vlastite projekte za informiranje javnosti, kako bi se na našem području stvorili uvjeti za pristupanje fondovima Europske unije i osigurao razvoj, a time i otvaranje novih radnih mjesta.

Također, veliku pozornost posvećujemo suradnji s lokalnim udrugama. Ne samo udrugama iz područja poljoprivrede, već i onima koje se bave drugim aspektima života, npr. potrebama mladih, očuvanjem ruralne kulturne baštine, izradom rukotvorina, kulturom općenito. Tako smo svojim projektom “Praktična škola poduzetništva i demokracije” osnovali prvu učeničku zadrugu Busilak na Vrhu. Organizirali smo provedbu projekta ProBodul.Net, usmjerenog ka osvješćivanju javnosti o pozitivnim i negativnim aspektima medija. Uza sve to, naš posao uključuje i terenski rad, uz provjeru namjenskog trošenja dodijeljenih potpora, navode Kirinčić i Čutul.

.

.

Izvrsna suradnja s tijelima upravljanja

Iz ureda LAG-a Kvarnerski otoci posebno ističu da su za njihovo izvrsno funkcioniranje zaslužni i članovi upravljačkih tijela – Skupštine, Upravnoga i Nadzornoga odbora. Ovom im prilikom zahvaljuju na suradnji, kooperativnosti i revno obavljanom poslu koji, usput rečeno, odrađuju volonterski.

Operativno najviše surađuju s članovima Upravnoga odbora, koji čine:
.

 • predsjednik Zdenko Kirinčić (Dobrinj),
 • potpredsjednik Damir Jurković ((Mali Lošinj),
 • Marko Ferlora (Cres),
 • Matilda Braut (Vrbnik),
 • Branka Polonijo (Baška),
 • Goran Marević (Krk),
 • Ivica Dobrinčić (Vrbnik),
 • Pal Barši (Punat) i
 • Doris Šabalja (Malinska).

– Zaista možemo biti zadovoljni suradnjom koju ostvarujemo s članovima Skupštine i osobito Upravnoga odbora, kao izvršnoga tijela koje organizira i obavlja sve tekuće poslove između dvije sjednice Skupštine, te donosi odluke iz svoje nadležnosti, kako bi naš ured bio funkcionalan i na usluzi svim našim članovima i korisnicima.

Za pohvaliti je i rad tročlanog Nadzornoga odbora, u kojem vrlo odgovorno svoje dužnosti ispunjavaju predsjednica Višnja Morić (Mali Lošinj), Daniel Kučica (Cres) i David Mrakovčić (Krk).Ta naša uzajamna dobra suradnja sasvim sigurno povećava našu učinkovitost i pridonosi dobrim poslovnim rezultatima koji su, još jednom naglašavamo, rezultat zajedničkog promišljanja, dogovaranja i timskog rada, navode Kirinčić i Čutul.

 

Planovi za budućnost

Pri kraju tekućeg programskog razdoblja, LAG Kvarnerski otoci, sasvim sigurno, može biti više nego zadovoljan dosad postignutim.

– Sve je počelo prije 10 godina, kada je osnovan LAG Bjeloglavi sup. Proširenjem LAG-a na sve jedinice lokalne samouprave s područja otoka Krka, Cresa i Lošinja, u prosincu 2014. godine LAG mijenja naziv u LAG Kvarnerski otoci.

Prvi čelnik LAG-a bio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Od lipnja 2014. godine, u dva mandata, LAG vodi Zdenko Kirinčić. Što se tiče programa iz naše Lokalne razvojne strategije, glavninu planiranih aktivnosti već smo ostvarili. Svi naši projekti koje smo dosad prijavili na natječaje dobili su “zeleno svjetlo”, a projekte koji su preostali, realizirat ćemo do kraja programskoga razdoblja.

Veseli nas što je interes za naše programe i potpore velik. Štoviše, i prevelik. Nerijetko nam se događa da svi prijavljeni kandidati ne mogu dobiti potpore, iako zadovoljavaju uvjete natječaja. To samo govori da su ljudi prepoznali važnost našeg LAG-a i vrijednost pomoći koje im nudimo, ne samo u financijskom smislu. Sada nam predstoji izrada nove Lokalne strategije razvoja, za sljedeće programsko razdoblje.

Pri izradi tog strateškog dokumenta, kao i prošli put, vodit ćemo se željama i sugestijama naših ljudi. Već ih sada pozivamo na suradnju, kako bi naše djelovanje i ubuduće bilo prilagođeno stvarnim potrebama naših otočnih zajednica. Vesele nas novi poslovni izazovi, a novo programsko razdoblje dočekujemo s mnogo optimizma, poručuju Kirinčić i Čutul.

 

__________
Izvor: Lag Kvarnerski otoci
Naslovna fotografija: Lag Kvarnerski otoci