U sklopu projekta Life Artina otok Lastovo je posjetio monitor Nikica Skroza kako bi se detaljnije upoznao s projektnim aktivnostima koje su provedene tijekom 2021. godine

Prošli tjedan, 12. i 13. svibnja, na red je došao posjet monitora Nikice Skroze kojeg su na Lastovo poveli izvoditelji projekta kako bi ga detaljnije upoznali s projektnim aktivnostima koje su proveli tijekom 2021. godine te s aktivnostima koje ih očekuju tijekom 2022 – prenosi lifeartina.eu

Osim projektnih aktivnosti, dotaknuli su se i financijskog dijela projekta. Na sastanku su uživo sudjelovali predstavnici svih hrvatskih partnera, dok su predstavnici s Malte sudjelovali virtualno. Sastanak prvog dana vodila je voditeljica projekta Željka Rajković iz Udruge Biom.

.
O projektu ”Life artina – budućnost za morske ptica”

Projekt LIFE Artina je osmišljen kako bi se doprinijelo rješavanju glavnih problema u očuvanju triju morskih vrsta ptica u središnjem dijelu Jadrana: sredozemni galeb (Larus audouinii),  kaukal (Calonectris diomedea), gregula (Puffinus yelkouan). Naziv Artina potječe od lokalnog lastovskog naziva za gregulu, koja je ujedno i endem Sredozemlja, a s obzirom da gnijezdi samo u središnjem dijelu Jadrana njezina populacija je pod velikim pritiskom.

Projektno područje je vrlo važno ne samo za gregulu, već i za kaukala i sredozemnog galeba čije populacije na tom području čine do 70%, odnosno 100% ukupne populacije prisutne u Hrvatskoj.

Negativan utjecaj na prisutne populacije gregule i kaukala imaju strane invazivne vrste (crni štakor) posebice u razdoblju gniježđenja, dok je sredozemni galeb u kompeticiji s galebom klaukavcem. Iz tog razloga projektom se planira stvoriti podloga za oporavak populacija morskih ptica u dva susjedna POP područja u južnom dijelu Hrvatske, POP Lastovsko otočje i POP Pučinski otoci.

Više o projektu može se pronaći na Life Artina web stranici.

.
Life Artina na Lastovu

U večernjim satima prvog dana posjetili su koloniju gregula na otočiću Zaklopatici u istoimenoj uvali. Tamo su imali priliku naučiti kako terenci provode svoje noći, koliko ima klopki za štakore i kojim sve tehnikama se tom izazovu pokušalo doskočiti, koliko su tijekom projekta zabilježili gnijezda i koja je procjena uspješnosti gniježđenja gregula i kaukala na Zaklopatici, te su imali priliku i sami potražiti gnijezda na tom ne tako baš pitomom otočiću.

Nakon uzbudljive noći, slijedećeg dana su s brodom posjetili još nekolicinu otoka u lastovskom arhipelagu kako bi pogledali lokacije na kojima se, osim kaukala i gregule, gnijezde sredozemni galebovi.

Posjet monitora možete pogledati na POVEZNICI.

__________
Izvor: lifeartina.eu
Naslovna fotografija: Unsplash