NACIONALNI PARKOVI – Volontiranje u nacionalnim parkovima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.06.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Volontiranje u nacionalnim parkovima i parkovima prirode vrijedan je i kompleksan pothvat s najširom paletom dobrobiti za pojedince i društvo, rad za opće dobro, boravak u prirodi, razvoj radnih navika i učenje

 

Volontirati je moguće u okviru različitih poslova, što ovisi o sposobnostima, mogućnostima i interesima budućeg volontera, kao i o raspoloživim volonterskim pozicijama u pojedinim javnim ustanovama.

Postupak započinje online prijavom, a po zaprimanju prijave procjenjuje se zadovoljava li kandidat osnovne preduvjete predviđene opisom posla volontera.

Sve volonterke i volonteri u Parkovima Hrvatske potpisuju Ugovor o volontiranju kojim se reguliraju međusobni odnosi, prava i obveze volontera i Parka.

Volonterski programi koji se nude u 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode pokrivaju širok raspon poslova i aktivnosti. Osim očekivanih i uobičajenih poslova anketara, informatora i zelenih čuvara, neki od ponuđenih programa nude i mogućnost sasvim neobičnih iskustava.

Nacionalnom parku Mljet volonteri pomažu u restauraciji i izgradnji suhozida, ili pak u sadnji i očuvanju tradicijskog bilja u sklopu Parka. Mljet je jedan od otoka s najbujnijom vegetacijom na Jadranu. Njegovanjem krajobraza, te čuvanjem staništa i populacija vrsta vezanih za njega čuva se jedinstven ugođaj otoka i obogaćuje posjetiteljska ponuda. Bavljenje hortikulturom nudi i Park prirode Lonjsko polje, gdje volonteri mogu usvojiti tradicijska znanja i vještine uređenja seoskih okućnica.

Volonterima koje više zanimaju morska staništa Nacionalni park Kornati nudi mogućnost da postanu kornatski dupinografi i pomognu u praćenju i istraživanju dobrih dupina kojih na području Parka trenutačno obitava čak 146. Ovaj program praćenja doprinosi boljem poznavanju i zaštiti tih zanimljivih bića, te podiže svijest o značaju očuvanja prirodnih morskih staništa i njihovih stanovnika.

Za projekt prstenovanja i praćenja galebova klaukavaca, Nacionalnom parku Kornati potrebni su kornatski galebatori. Prstenovanjem i praćenjem ptica utvrđuje se kuda se kreću i gdje borave, što je vrlo bitno u njihovoj zaštiti, a svakom galebu kojeg uhvati volonter-galebator možete dati ime po svom izboru.

Park prirode Žumberak traži volontere-istraživače koji bi se uključili u praćenje stanja kornjaša – vrste kukaca u koju spada i dobro poznati ‘rogati’ jelenak. Krčenjem i degradacijom kvalitete šuma. Stvaranjem izoliranih i rascjepkanih šumskih područja kontinuirano se smanjuje broj povoljnih staništa za ove vrste, što je dovelo do njihove ugroženosti i potrebe za zaštitom. Podaci prikupljeni ovim praćenjem koristit će se u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

U Parku prirode Medvednica pomoć volontera-istraživača potrebna je za praćenje nekoliko vrsta vodozemaca, među kojima i žaba žutih mukača koje imaju zjenicu u obliku srca.

Sve dodatne informacije o ovim zanimljivim programima i projektima mogu se pronaći na poveznici.

 

 

__________
Izvor: hrturizam.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.