UŠTEDI ENERGIJU
April 25, 2023

Naš Adriateh osvojio uglednu nagradu za dizajn za svoju punionicu za električna vozila

Domaća tvrtka Adriateh osmislila je punionicu električnih vozila Stekerr P2 koja je integrirana u rasvjetni stup. Za svoj dizajn dobili su nagradu na međunarodnoj dodjeli nagrada International Forum (iF) Design Award 2023.

 

Sa sve većim brojem električnih automobila na našim cestama, pojavljuje se potreba i za sve boljom infrastrukturom za punjenje tih istih automobila. I dok se broj javnih punionica povećava, postavlja se pitanje hoće li one biti dovoljne u budućnosti, kad električni automobili postanu uobičajena pojava na cesti?

Kako su istaknuli, Stekerr P2 predstavlja besprimjernu integraciju punionice i rasvjetnog stupa. Izvrsnost dizajna prepoznata je i u međunarodnoj konkurenciji s više od 11.000 prijava iz 57 zemalja.

Potražnja za punionicama električnih vozila je globalna. Jedan od izazova je osigurati izvor energije za rad punionice na prostorno zahtjevnim područjima, komentirao je Zoran Švraka, član uprave tvrtke Adriateh i dizajner nagrađene punionice.

Naš proizvod je funkcionalna integracija punionice električnih vozila i rasvjetnog stupa. Koristi postojeću električnu mrežu za AC napajanje i LED rasvjetu. Praktičan je za korištenje i lako se može ugraditi na privatne i javne površine, na parkirališta ili ulice, naglasio je Švraka.

 

Za izradu P2 punionice korišteni su samo aluminij i nehrđajući čelik, bez plastika i boja.

P2 punionica je dizajnirana i proizvedena u razvojno-istraživačkom centru Adriateha. Za konstrukciju su korišteni samo aluminij i nehrđajući čelik, bez plastika i boja. Snaga punjenja je dostupna u rasponu od 1,4 do 22 kW. Uređaj dolazi s dinamičkim upravljanjem snage i kompatibilan je sa svim vozilima s Tip2 priključkom.

Za razliku od sličnih punionica integriranih na rasvjetnu infrastrukturu, naš uređaj svoje funkcije može obavljati neovisno. U praksi to znači da svoj električni automobil možete puniti neovisno o tome radi li rasvjeta ili ne, dodao je Damir Živković, voditelj odjela EV punionica u Adriatehu.

 

 

_____________

Autor: zimo.dnevnik.hr

Fotografija: zimo.dnevnik.hr

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram