UŠTEDI ENERGIJU
February 5, 2021

JAVNO SAVJETOVANJE - Nova strategija EU-a za zaštitu tla

Europska komisija je pokrenula internetsko javno savjetovanje, nova strategija EU-a za zaštitu tla. Zdravo tlo ključno je za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana, kao što su klimatska neutralnost, obnova bioraznolikosti, nulta stopa onečišćenja, zdravi i održivi prehrambeni sustavi i otporni okoliš.

 

Međutim, tlo degradira zbog neodrživog upravljanja, prekomjernog iskorištavanja, klimatskih promjena i onečišćenja. Zbog toga je u Strategiji EU-a za biološku raznolikost do 2030. najavljeno donošenje nove strategije za tlo 2021. godine.

"Četvrtina biološke raznolikosti planeta prisutna je u tlu. To je doslovno blago pod našim nogama, a naša hrana i budućnost ovise o tome. Moramo pokrenuti snažnu politiku za zaštitu tla koja će nam omogućiti da ostvarimo ambiciozne ciljeve u području klime, biološke raznolikosti i sigurnosti opskrbe hranom te da pojačamo napore u upravljanju tlom kako bismo postigli pozitivne rezultate za ljude, prirodu i klimu", izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

 

Plodnost tla

Nova strategija EU-a za zaštitu tla ima za cilj sveobuhvatno rješavanje pitanja povezanih s tlom i zemljištem te sprečavanje degradacije zemljišta do 2030., tj. čišćenja tla brzinom kojom se uništava ljudskom aktivnošću. To je jedan od ključnih ciljeva održivog razvoja, priopćeno je iz Europske komisije.

Zdrava tla proizvode hranu i sirovine, čiste pitku vodu, smanjuju rizik od poplava i pohranjuju goleme količine ugljika. Strategijom će se stoga razmotriti kako zaštititi plodnost tla, smanjiti eroziju i povećati količinu organskih tvari u tlu te uzeti u obzir međunarodne obveze EU-a.

Građani, organizacije i relevantni dionici pozivaju se na sudjelovanje u javnom savjetovanju koje će biti otvoreno za pružanje povratnih informacija do 27. travnja 2021.

 

 

__________

Izvor: www.energetika-net.com

Naslovna fotografija: www.unsplash.com

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram