ODRŽIVI OTOCI – Građani i zelena tranzicija: Udruga Argonauta s Murtera

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 06.12.2022. - Vrijeme čitanja: 7min

U sklopu teme Interesi i uloga građana u zelenoj tranziciji razgovarali smo sa Sanjom Kovačev iz udruge Argonauta koja na Murteru – i šire – potiče građanski aktivizam među mladima

Argonauta je udruga te nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koju je 2005. godine osnovala grupa murterskih entuzijasta kao odgovor na rastuću potrebu za organizacijom civilnog društva, kako bi se brinula o zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja.

O aktivnostima Argonaute, radu s mladima i pozitivnim primjerima različitih akcija sa stručnom suradnicom Sanjom Kovačev razgovarala je Ivka KH.

Tema ”Interesi i uloga građana u zelenoj tranziciji” dio je programa Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji koji je sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

 

Čime se bavi i na kojem području djeluje Argonauta?

Udruga Argonauta bavi se zaštitom okoliša i prirode te promicanjem održivog razvoja. Pojednostavljeno rečeno, bavimo se projektima kojima nastojimo činiti pozitivne promjene na području kulturne i prirodne baštine zajednice u kojoj djelujemo i šire. Usmjereni smo najviše na priobalni pojas, more i otoke, što često nazivamo „plavom Argonautom“, a započeli smo i priču o „zelenoj Argonauti“ koja bi se dotaknula više našeg zaleđa, brdovitog krajolika i šuma.

Glavnina projekata naše udruge počiva na radu s djecom i mladima, a djelujemo i na području razvoja održivog turizma naše zajednice te općenito na sve skupine stanovništva lokalne zajednice. Primjerice, trenutno istovremeno provodimo projekt „eMUlzija“ koji za cilj ima promicanje kulturne baštine i aktivizam i solidarnost mladih, a uključuje mlade te starije stanovništvo; zatim partnerski projekt „TANGRAM“ u sklopu kojeg istražujemo i planiramo u svrhu razvoja održivog turizma otoka Murtera; te projekt „Island Extravaganca“ koji promiče volonterizam i mobilnost mladih na području cijele Europe. Samo iz navedenih primjera projekata možete primijetiti da je naše područje djelovanja vrlo široko, a glavni cilj nam je uvijek održivi razvoj u svim svojim aspektima.

Glavninu aktivnosti usmjeravamo na Šibensko-kninsku županiju, iako zapravo djelujemo na području cijele Hrvatske i Europske Unije, zbog raznih projekata koje provodimo.

 

Mladi volonteri iz raznih europskih zemalja dolaze na Murter i svojim radom doprinose lokalnoj zajednici

 

Jedan od ciljeva udruge je i promocija održivog razvoja: na internet stranici udruge je jasno istaknuto: “Održivi razvoj smo MI!” Koliko su građani svjesni ove činjenice? Mislite li da ipak previše očekujemo od nekog drugog, od vlasti, politike, nekog ‘odozgo’?

Često se i sami uhvatimo kako kažemo za neku situaciju, stanje i slično „Trebalo bi…“, i onda to „Trebalo bi…“  pod utjecajem raznih političkih, ekonomskih, socioloških i drugih faktora ostane samo na spomenu, bez ikakvog djelovanja, unatoč svjesnosti situacije i potrebe za djelovanjem. Smatramo da je tako i kod pojedinaca, da mnogo puta postoji nastojanje, ali akcija izostane, u traženju reakcije nekog drugog, umjesto da krenemo od nas samih.

Spomenute vlasti, politike i netko „odozgo“ sigurno se često nalaze kao glavni krivci za razne situacije jer njih smatramo onima koji bi trebali biti primjer, ali isto tako često kao pojedinci zanemarujemo naš doprinos jer smatramo da je zanemariv u cijeloj gužvi problema koje čine današnji Svijet neodrživim. Upravo stoga i mi kao udruga nastojimo raznim edukacijama osvijestiti pojedince o važnosti uloge u ekosistemu i da svaka, čak i ona najmanja promjena može značiti puno.

 

Koji su pozitivni primjeri građanskog aktivizma koje je potaknula udruga?

Od nekih svježijih aktivnosti, istaknuli bismo svakako djelovanje naših mladih koji su korisnici Argonautinih edukativnih programa od najranijih dana, sada postali mladi aktivisti. Skupina djevojaka iz Murtera je uz našu pomoć pokrenula vlastiti Klub za mlade, koji djeluje na području edukacije i animacije lokalnog stanovništva. Zajedno apliciramo na nove projekte u kojima će oni znanje o prirodi i brigu o okolišu prenositi na one mlađe od njih.

Nadalje, na području održivog razvoja, kroz naš projekt Plava eko patrola izradili smo  Priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj koji se sastoji od 8 modula koji za cilj imaju edukaciju osnovnoškolaca o održivom razvoju korištenjem neformalnih metoda, i zadovoljstvo nam je reći da nam se javljaju djelatnici škola s područja cijele Hrvatske s interesom za korištenje istog i pokretanjem promjena u vlastitim sredinama.

Kroz Argonautine inicijative i projekte započeta je obnova i revitalizacija brda Raduč te arheološkog lokaliteta Colentum, pa tako danas lokalna samouprava provodi projekte velike vrijednosti upravo na tim lokalitetima, koji postaju turistički atraktivni i zanimljivi. Našim djelovanjem, potaknuto je i osnivanje KUD-a Zavor u Murteru, nakon dugogodišnjeg nepostojanja kulturno- umjetničkog društva koje čuva tradicijske pjesme i plesove.

Kroz dugi staž rada Argonaute primjera je mnogo, možda nisu veliki nekome tko sa strane promatra naš rad, ali mi smo ponosni kako malim koracima i velikim srcem, kroz godine ustrajnog rada, promjene postaju vidljive u zajednici.

 

Argonautina Eko patrola u akciji

 

Dosta se bavite edukacijom mladih: jesu li mlađe generacije više svjesne važnosti – i moći – civilnog društva?

Da, djeca i mladi su najčešći korisnici i ciljana skupina mnogih naših projekata. Smatramo da je edukacija od najranijih dana najvažnija da bismo imali osviještene pojedince koji će biti nositelji društva jednog dana. Djeca i mladi su zahvaljujući brojnim edukacijama i aktivnostima zaista svjesni situacije i problema s kojima se suočava naša priroda i okoliš, pa često za vrijeme edukacija doslovno u njihovim očima vidite zabrinutost.

Veseli nas vidjeti da i sami preuzimaju inicijative, te da su nam se spremni obratiti za pomoć u pokretanju vlastitih inicijativa, što nam govori o tome da vide perspektivu u radu civilnog društva.

Jedan mali primjer aktivizma iz lokalne škole je akcija sakupljanja papira, koju naša udruga provodi svake godine, a djeca su već toliko naučila na tu akciju da sami počnu prikupljati papir prije nego mi uopće objavimo oglas o istom, pa nas zovu nastavnici i roditelji da nas podsjete da je isto potrebno organizirati.

U našoj je zajednici nešto teže doći do mladih i s njima provoditi projekte i edukacije, s obzirom na to da mladi (15- 30 godina) odlaze u okolne gradove radi obrazovanja, te nam je upravo ta skupina najteže dostupna. Taj nedostatak nastojimo kompenzirati dovođenjem mladih iz Europskih zemalja preko Europskih snaga solidarnosti na kratkoročne i dugoročne projekte u našu zajednicu.

U ovom trenu primjerice imamo dvije volonterke, jednu iz Španjolske, a jednu iz Jordana, koje svojim idejama, znanjima i iskustvima doprinose uvelike radu naše udruge. Međunarodni volonteri koji našu udrugu odaberu za volontiranje svjesni su važnosti OCD-a za održivost zajednice, te je odabiru upravo zato što i sami žele naučiti više o zaštiti prirode i okoliša, ali i pridonijeti istom u jednoj maloj zajednici.

 

Kako je udruga dobila ime, zašto baš Argonauta?

Argonauta je zapravo jedna mala morska životinjica, i po njoj je udruga dobila ime. 🙂 Jedinstvena je i ima puno krakova, baš kao i naša udruga. 🙂

__________
Autor: Ivka KH
Fotografije: Argonauta