ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: Intervju Nextbike

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.12.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

U sklopu teme „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ na pitanja nam je odgovorila Lea Babić iz Sustava javnih bicikala Nextbike.

Nextbike sustav javnih bicikala prvi je i najveći ovakav sustav u regiji. Dostupan je u više od 300 grada diljem svijeta. Njihova je misija učiniti biciklizam sastavnim dijelom urbane mobilnosti razvijanjem dugotrajnih sustava javnih bicikala i uspostavljanjem najma bicikala kao oblika lokalnog javnog prijevoza. Na taj način žele doprinijeti boljim uvjetima javnog zdravlja, smanjenju emisija ispušnih plinova iz motornih vozila te promicanju ideje dijeljenja s drugima.

biciklU Hrvatskoj je Nextbike prisutan u brojnim gradovima, među kojima je i grad Stari Grad na otoku Hvaru. U nastavku saznajte kako je došlo do uvođenja sustava javnih bicikala na otok Hvar, s kojim su se izazovima susretali te planira li se širenje na još neke otoke.

 

Kako ste se odlučili uvesti sustav javnih bicikala u Starom Gradu na otoku Hvaru? S kojim ste se izazovima susretali kad ste krenuli u posao?

Radi se o europskom projektu NAUTICA CBC gdje smo odabrani kao najpovoljniji dobavljač od strane Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije te smo zajedno s njima pokrenuli sustav na otoku Hvaru, pri čemu je svakako bio izazov uspostaviti sustav na tako udaljenom otoku.

 

Koliko ste stanica postavili? U kojoj su mjeri u vašoj ponudi zastupljeni električni bicikli? Postoji li pad interesa za najam običnih bicikala?

Na otoku Hvaru postavljene su dvije stanice, u Trajektnoj luci Stari Grad i centru Starog Grada. Kod planiranja i postavljanja stanica, razmišljalo se o geografskom položaju otoka i infrastrukture te su na Hvaru dostupni samo električni bicikli. Na svakoj stanici se nalazi šest električnih bicikala sa šest stalaka za punjenje. Električni bicikli su se pokazali kao odličan odabir, korisnici u duljim vožnjama obilaze i istražuju otok, s lakoćom na dva kotača.

bicikl

 

Kakva je vaša suradnja s lokalnim vlastima? Jeste li dobili neke poticaje od države?

Kao što smo prethodno spomenuli sustav je pokrenut u suradnji s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije gdje je, naravno uz partnerstvo s gradom Stari Gradom, zajednički realiziran ovaj projekt od strane grada i osigurane su lokacije i napajanje dok je financijsko ulaganje osigurano od strane Lučke uprave uz naravno subvenciju Europske unije.

 

Biste li istaknuli sezonalnost i udaljenost od kopna kao velike prepreke u Vašem poslovanju na otoku?

Udaljenost od kopna je svakako izazov za servisne i ostale logističke probleme, ali do sada smo sve zahtjeve uspješno riješili. Sezonalnost ne bi naveli kao prepreku, sustav je otvoren cijele godine, ali naravno da je u ljetnim mjesecima više vožnji zbog veće posjećenosti otoka.

 

Imate li u planu uvesti sustav javnih bicikala na još neku lokaciju na otoku Hvaru? Planirate li se širiti na još neke otoke?

Svakako bi bilo dobro proširiti sustav na Hvaru, primamo sve više upita od lokalnih jedinica jer više lokacija znači i veću dostupnost gostima i turistima za razgled otoka, obilazak znamenitosti i dodatna mogućnost prijevoza za posjetitelje. Trenutno je u tijeku natječaj Fonda za zaštitu okoliša s prijavama do 31.01.2023. te svi zainteresirani gradovi ili općine mogu uvesti ili proširiti sustav, gdje naravno otoci imaju prednost zbog većeg bodovanja kod prijavljenih projekata. Vjerujemo da će se neki od tih zainteresiranih i prijavljenih projekata ostvariti te ćemo imati novih obavijesti o otvorenju novih sustava javnih bicikala u Hrvatskoj i na drugim otocima.

 

Temu obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” financiranog iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

_______________
Autorica: Dubravka Jeričević
Fotografije: Nextbike