ODRŽIVI OTOCI – Održiva pomorska prometna rješenja za otoke: NP Mljet

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.07.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

O elektrifikaciji prometa u Nacionalnom parku Mljet razgovarali smo s ravnateljem Ivanom Sršenom

Nastavno na temu ”Održiva pomorska prometna rješenja za otoke” donosimo intervju s ravnateljem Nacionalnog parka Mljet, Ivanom Sršenom. Još od 2020. godine za prijevoz turista u Parku se koriste brodovi na solarni pogon koji godišnje prevezu i do 100.000 putnika.

O prednostima solarne flote, načinu održavanja i financiranja projekta uspostave putničkog prijevoza na solarni pogon pročitajte u nastavku.

Tema je dio programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” koji je financiran iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije. Temu je obradila Ivka Krce Horsfall.

 

Kakva se plovila  koriste u NP Mljet i s kojom svrhom?

S obzirom na sve veću cijenu energenata, kao i na negativno djelovanje korištenja fosilnih goriva na klimu, izvjesno je da će cijelo čovječanstvo u sve većoj mjeri trebati koristiti vrlo dostupan i čist energent, sunce.

Upravo na tom tragu, od 2020. godine cjelokupan prijevoz posjetitelja na jezerima u NP Mljet vrši se električnim putničkim katamaranima na solarni pogon. Dugi su 15 metara, široki 5 metara i imaju po 54 sjedeća mjesta. Brzina im može doseći 8 čvorova, a u jezerima je ograničena na 5 čvorova.

Prvi od 3 broda nabavljen je 2018. godine, a zadnji je zaplovio 2020. Dakle, već treću sezonu solarni brodovi su u punom pogonu i za transport približno 100 000 posjetitelja godišnje koriste samo sunčevu energiju.

 

 

 

Kakvi su se brodovi koristili ranije? Koje su prednosti nove flote?

Prije smo koristili 3 broda na dizelski pogon. Trošak njihova goriva bio je oko 200 000 kn godišnje. Osim toga su bili potrebni redovni servisi i remonti motora. 

Kod električnih brodova su troškovi manji, a popravci se većinom odnose na “dječje bolesti”, koje su uobičajene kod novih tehnologija i razvoja novih proizvoda. Naši brodovi su prototipovi, projektirani i izrađeni kod nas, a svaki novi je nešto napredniji od onog prije, jer se u korištenju uviđaju moguća poboljšanja i ona se primjenjuju na sljedeće, što je normalan proces.

Osim što nemamo troškova goriva, potpuno smo isključili mogućnost zagađenja krhkog ekosustava jezera gorivom i mazivima s naših brodova. Također preko svojih posjetitelja, koji rado koriste ove moderne i tihe brodove, šaljemo poruku i primjerom pokazujemo kako se može i treba voditi briga o okolišu.

S novim solarnim brodovima ukupan trošak brodskog prijevoza posjetitelja s novim brodovima je smanjen, a kapacitet prijevoza na jezerima je gotovo udvostručen.

 

Kakvo održavanje zahtijevaju solarni katamarani, tko ih servisira?

Samo održavanje katamarana je jednostavno i specifično. Kako se cijeli sustav sastoji od električnih komponenti (fotonaponskih ćelija, baterija, elektromotora i popratnih sustava), jasno je da u korištenju i održavanju više pomaže znanje iz elektrike nego mehanike. 

Prednost kod otklanjanja smetnji, popravaka i održavanja je što su brodovi proizvod hrvatske firme iCat. Čak su i motori proizvedeni u Puli od strane tvrtke Tema

 

Kako funkcionira plovidba na jezerima NP Mljet? 

Brodovi se u vrijeme posjetiteljske sezone koriste svakodnevno. Oni bez problema obavljaju cjelodnevnu plovidbu svakih sat vremena, sukladno rasporedu, gdje plove 40 min, a onda oko 20 min čekaju goste. 

Autonomija baterija je 7 sati plovidbe bez nadopunjavanja solarima, a tijekom sunčanog dana po prestanku dnevne vožnje baterije često budu gotovo pune. Postoji mogućnost nadopunjavanja baterija i s električnog priključka na obali, međutim priključak koristimo samo kod periodičnog balansiranja baterija, jednom u 7 do 14 dana.

Dobar primjer iskoristivosti ovakvog sustava je činjenica da je treći isporučeni solarni brod sam, bez zaustavljanja preplovio put od Splita do Mljeta u jednom danu. Za 0 kuna. Super, zar ne?

 

 

Kako ste financirali projekt, jeste li koristili EU fondove?

Financiranje brodova, od projektiranja pa do isporuke, išlo je uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 85%. Fond nas često prati u našim aktivnostima, kao primjerice u nedavnoj kampanji NoPlastic, gdje raznim aktivnostima nastojimo smanjiti nastanak plastičnog otpada.

 

Jesu li se prilikom ugovoranja projekta s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost postavljali ikakvi uvjete o zbrinjavanju baterija i solarnih panela na kraju njihovog očekivanog trajanja? Pripremate li se već danas za troškove njihovog odlaganja / recikliranja?

Garancija na baterije je 5 godina, a očekujemo da njihov životni vijek traje barem dvostruko. Predviđeni životni vijek fotonaponskih panela je 20 godina

Baterije i drugi sustavi nisu pojedinačno bili predmet ugovora s Fondom, kao ni obaveza njihovog recikliranja. 

Naravno da ćemo kao odgovorni korisnici sve dijelove kod njihove zamjene odlagati sukladno propisima i da ne bježimo od mogućih troškova koji bi time mogli nastati.

__________

Autor: Ivka KH
Fotografije: NP Mljet