Temu ”Održiva pomorska prometna rješenja za otoke” zaokružit ćemo izvrsnim idejama iz šibenkog akvatorija

U sklopu teme ”Održiva pomorska prometna rješenja za otoke”  istražili smo primjere dobre prakse u Hrvatskoj i svijetu, ali i razgovarali s nizom stručnjaka i predstavnika tvrtki koje mogu i žele napraviti značajan iskorak u održivom pomorskom prometu.

Pregled svih tema pronađite u nastavku:

  1. Uvod u temu ”Održiva pomorska rješenja za otoke”
  2. Električni trajekti i putnički brodovi: Intervju s Predragom Čudinom 
  3. Primjer dobre prakse: Nacionalni park Mljet
  4. Proizvođač brodova na solarni pogon: Hrvatska tvrtka iCat 
  5. Mladi su budućnost: Udruga primijenjenih tehničkih znanosti iz Rijeke na međunarodnom natjecanju u Monacu
  6. Električni brodovi brodogradilišta Marservis: Intervju Luciano Beg
  7. Primjeri dobre prakse iz Europe
  8. Pomorska prometna rješenja za otoke: dobre vijesti iz Hrvatske
  9. Intervju s Josipom Bilaverom, državnim tajnikom za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture
  10. Vijesti iz Jadrolinije

Za kraj donosimo sažetak teme, ali i primjer s područja šibenskog akvatorija za koji se nadamo da će u budućnosti zaživjeti…

.

Europski zeleni plan u službi pomorskog prometa

Klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja su egzistenciji Europe i svijeta. Kako bi se riješili ti problemi, Europska komisija predstavila je europski zeleni plan – strategiju za postizanje održivosti gospodarstva EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike.

Europski zeleni plan sadrži mjere za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo, s ciljem zaustavljanja klimatskih promjena, obnove biološke raznolikosti i smanjenja onečišćenja. Plan obuhvaća sve gospodarske sektore, a posebice promet, te navodi dostupne financijske alate za pravednu i uključivu tranziciju.

Od svih alternativnih brodskih pogona, najrazvijeniji je električni, ali kako smo vidjeli na primjerima takva su plovila malobrojna i mahom u funkciji u skandinavskim zemljama. Stručnjaci ne očekuju da će električna plovila uskoro postati univerzalno rješenje za industriju, ali su manji električni trajekti i katamarani zasigurno budućnost na kratkim i stabilnim rutama.

.

Mnogi hrvatski akvatoriji idealni su poligoni za implementaciju električnih plovila

Svaki akvatorij Jadranskog mora funkcionira kao zasebni mikrokozmos, po specifičnim uvjetima navigacije, veličinom i naseljenošću pripadajućih otoka, te lokalnim vremenskim prilikama. Mnogi od njih su idealni poligoni za implementaciju električnih plovila.

Umjesto megalomanskih projekata koji jamče bombastične naslove u medijima i često ostanu samo na tome, razvoj alternativnog morskog prijevoza trebalo bi detaljno planirati i po mogućnosti integrirati s već postojećim oblicima transporta.

 

Šibenske ideje kao primjer i nada

Prepoznao je to i Grad Šibenik već 2016. godine, kada je predstavljen Master plan održive urbane mobilnosti, strateški dokument u sklopu projekta “Intermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza autobusima i brodovima UrbEco”. Šibenik je time postao prvi grad u Hrvatskoj s prometnim master planom.

Za projekt UrbEco tijekom 2015. i 2016. izrađena je Studija izvodljivosti s analizom troškova i koristi za brodske linije šibenskog arhipelaga. Cilj je bio definirati optimalizaciju brodskih linija, nabavu novih brodova te prilagodbu postojećih pristaništa. Studija je, kao i sam Master plana održive urbane mobilnosti Grada Šibenika velikim dijelom financirana iz EU fondova.

Mjere predviđene u Studiji izvodljivosti uključuju: uvođenje novih smjerova povezivanja među otocima i obalom, uvođenje većeg broja dnevnih isplova, kreiranje novog centra koji bi usmjeravao linije direktno prema točkama interesa bez bespotrebnog skretanja u sam grad Šibenik te tzv. „Park and sail“ sustav – integraciju cestovnog i morskog prijevoza, s ciljem smanjenja zagušenosti cestovnog prometa i nedostatka parkinga.

 

Izvor: https://mmpi.gov.hr/   Šibenski model povezivanja otoka„UrbEco“ projekt.pdf

 

Ideje su sjajne, u osnovi stvorio bi se sustav brodskih linija po uzoru na tramvajske ili autobusne, tako da bi ljudi na otoke odlazili ne samo odmarati, ili ih obilaziti, nego i raditi. Što je još važnije, šibenske ideje lako su prenosive na druge hrvatske obalne gradove. Neki su već i krenuli sličnim putem – vidi Dubrovački električni brodski tramvaj – dok područje od Trogira do Omiša vapi za rješenjem za zakrčene ceste.

.

Prepreke u realizaciji UrbEco projekta

Da je UrbEco velik, kompleksan i zahtjevan projekt, bilo je jasno od početka, i unatoč velikom optimizmu, do sada nije zaživio. Od Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika pokušali smo saznati detalje o preprekama na koje je naišao prvotni projekt, da saznamo što je spriječilo njegovu realizaciju, te kakve zaključke – koji mogu poslužiti drugima – je iz toga donio Grad Šibenik. U toj namjeri nismo baš uspjeli, jer je odgovor koji smo dobili bio vrlo kratak:

Grad Šibenik u svakom slučaju razmatra suvremeno intermodalno povezivanje otoka, ali će se ono u budućnosti razlikovati od modela predstavljenog prije par godina. Grad Šibenik će pravovremeno informirati javnost o budućim projektima.

Šteta, jer po odgodi realizacije ovog zaista progresivnog projekta Šibenik nipošto nije jedinstven, nego gotovo pa da potvrđuje pravilo: svugdje u Europi, ne samo kod nas, o električnim plovilima puno se govori ali jako malo toga zaista i realizira. Primjeri dobre prakse iz Skandinavije koje smo spomenuli gotovo da su jedini. Čak i Stockholm još čeka uvođenje urbanih električnih katamaranskih linija.

.
Bez obzira na izazove se u javnosti i dalje govori o održivosti u pomorskom prometu

Treba ustrajati, i zato je dobro vidjeti da se u Šibeniku i ove godine povodom Europskog dana mora (20. svibnja) pričalo o izazovima u prijevozu otočana i mogućnostima korištenja električnih brodova. U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije održana je dvodnevna konferencija „Održive inovacije u plavom sektoru“.

Nadamo se da neće sve ostati na riječima i radujemo se budućim izvještajima.

Tema je dio programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” financiranog iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

__________
Autor: Ivka KH
Fotografija: pixabay