UŠTEDI ENERGIJU
August 10, 2022

ODRŽIVI OTOCI - Održivo ribarstvo: primjeri dobre prakse u Europi

Zaštita okoliša i održivo ribarstvo ne idu jedno bez drugoga, a za opstanak održivog ribarstva potrebna su inovativna rješenja i prilagodljive metode

O temi ‘’Budućnost ribarstva: Dok je ribe, bit’ će i ribara’’ piše Dora Čukušić u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” u kojem se bavimo važnim pitanjima za održivi razvoj hrvatskih otoka. Program je potpomognut iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

U nastavku donosimo samo neke od mnoštva primjera dobre prakse održivog ribarstva u Europi.

.

Fish from the Cutter

Fish from the cutter njemački je projekt održivog ribarstva u koji su bili uključeno direktno ribari i od kojega su ribari imali trenutne i konkretne koristi. Uslijed povećanja potražnje za svježom ribom, bilo je potrebno na inovativan način povezati kupce i ribare. U sklopu projekta osmišljena je internetska stranica na koju ribari šalju detalje svog ulova i predviđenog vremena kada će pristati u luku koristeći svoje mobilne telefone putem tekstualne poruke dok su još na moru. Kupci na toj internetskoj stranici mogu vidjeti gdje, kada i koja svježa riba će im biti dostupna za kupnju. Za održivo ribarstvo, važno je skratiti put od mora do stola. Što je manje prekupaca između ribara i kupca, cijena je pristupačnija, riba svježija, a okoliš čišći.

Internetsku stranicu koja povezuje ribare direktno s kupcima možete pronaći na poveznici.

.

Riblja dražba

Riblja dražba je projekt koji okuplja lokalne ribarske organizacije iz Katalonije. Cilj projekta je promocija lokalnih proizvoda restoranima iz regije. U sklopu projekta udruženje lokalnih ribarskih organizacija stvorilo je brand te restoranima koji kupuju od njih dodjeljuju zvjezdice. Na poveznici poveznici pogledajte poučan video o tome kako izgledaju ribarnice koje su dio ovog projekta i kako izgleda njihov rad.

.

Komercijalizacija novih proizvoda od specifične vrste rakova

U španjolsoj pokrajini Galiciji pokrenut je projekt stvaranja novih proizvoda od specifične vrste sesilnih rakova koji su inače prodavani bez dodane vrijednosti i po nižim cijenama. U sklopu projekta osmišljeni su novi proizvodi od rakova, poput paštete od rakova s algama i konzerviranih rakova. Skupljanje ove vrste rakova tradicija je galicijskih ribara, a ovim projektom ta tradicija obogaćena je novim i unosnijim proizvodima.

.

Tradicionalno konzerviranje

Koristeći sufinanciranje europskih fondova tri su žene iz španjolske pokrajine Galicije osnovale tvrtku koja se bavi proizvodnjom i prodajom konzervirane ribe. Osnivačice tvrtke ovim projektom doprinose očuvanje tradicije i prenošenju znanja na nove generacije, a osim toga doprinose promociji lokalne ribe i pomažu održivosti ribarstva.

.

Promicanje ribarnica i kulture ribolova

Nekoliko ribarnica na sjeveru Nizozemske osim prodaje ribe nude i kulturalno te kulinarsko iskustvo. Naime, kupci na tim tržnicama osim kupnje ribe, mogu doznati i njeno podrijetlo te naučiti nešto o samom ribolovu. Ovakve tržnice postale su turistička atrakcija i pružaju širu korist za ovo područje.

.

Proizvodnja jestivih morskih algi

Projekt proizvodnje jestivih morskih algi nastao je suradnjom nekoliko danskih otoka. Cilj projekta je komercijalna eksploatacija morskih algi koje su zanemareni resurs u danskim vodama. Uz promicanje održivog uzgoja i prerade algi, ovaj projekt doprinosi diversifikaciji lokalnog gospodarstva.

.

Diversifikacija ulova

Da bi se očuvala bioraznolikost potrebno je uvoditi mjere ograničenog i zabranjenog ribolova određenih vrsta riba u određenom vremenu i prostoru. Međutim, ograničavanje ribolova negativno utječe na ribare i njihove prihode. Projekt nastao u Francuskoj bavi se diversifikacijom ulova, bolje rečeno, bavi se istraživanjem i promoviranje ribolova drugih vrsta riba koje lokalni ribari inače nemaju tradiciju loviti.

.

Koordinacija uloge ribara u oblikovanju zaštičenog morskog područja

Za uspješno održivo ribarstvo i učinkovite mjere zaštite okoliša, u komunikaciju i donošenje odluka o područjima zaštite potrebno je uključiti i ribare. Projekt koji se bavi određivanjem uloge ribara u stvaranju morskog parka prirode pokrenuo je FLAG Marennes Oléron St Pierre d’Oléron, iz Francuske.

_____

Autorica: Dora Čukušić
Naslovna fotografija: Unsplash

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram