ODRŽIVI OTOCI – Pomorska prometna rješenja za otoke: dobre vijesti iz Hrvatske

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.09.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

U sklopu teme ”Održiva pomorska prometna rješenja za otoke” donosimo pozitivne primjere iz Hrvatske – priča malog poduzetnika, sveučilišne inicijative i obalni gradovi s dobrim idejama

Mladen Peharda, vlasnik tvrtke Agena Marin iz Poličnika kod Zadra, u posljednjih 10 godina razvio je respektabilan biznis izumom polupodmornice za turističko razgledavanje koju osim u jadranskim priobalnim mjestima možete sresti i na Korzici, Sejšelima, Maldivima i u još petnaestak zemalja.

.
Novi pothvat Agene Marin je eko brodica za prijevoz do 12 putnika za turističke panoramske vožnje uz obalu

Prošle godine na Biograd Boat Show-u Agena Marin predstavila je Solar Ferry, održivu brodicu koja za pogon koristi sunčevu i električnu energiju. Duljine osam i pol metara, inspirirana je linijom parobroda iz 20-ih godina prošlog stoljeća, kako iz estetskih, tako i ekonomskih razloga. Elegantni trupovi bili su projektirani kako bi bili što efikasniji, a danas su zbog malog otpora dobro prilagođeni solarnom i elektro pogonu.

Retro brodica 21. stoljeća napravljena je od materijala baziranog u najvećem dijelu na recikliranoj PET ambalaži. Namijenjena je prijevozu putnika za klijente koji brinu o okolišu: omogućava čistu i tihu navigaciju, bez CO2 emisija, buke i vibracija.

 

Izvor: Agena Marin

 

Kapaciteta 12 putnika i duljine 8,5 m osmišljena je za prijevoz putnika na kraćim relacijama kao i za turističke panoramske vožnje uz obalu mora ili jezera, cruising brzinom od 5 čvorova, maksimalno 6,5 čvorova.

Pogonjena je izvanbrodskim motorom od 6 kW. Fleksibilni solarni paneli na krovu snage su 1,8 kW.

Baterijski sistem sastoji se od 8 x 240 ah AGM  baterija koje mogu pohraniti 30 kWh. AGM baterije bile su stvar izbora jer su dostupne, jeftine i što je najvažnije, lako ih je reciklirati. Njihova dodatna težina u odnosu na litij-ion baterije koristi se kao balast i doprinosi stabilnosti plovidbe pri valovima.

Baterije se vrlo lako pune u bilo kojoj lučici, jer imaju mogućnost spajanja na 220 volti, a ovisno o opterećenju broda, mogu osigurati vožnje od pet do osam sati s jednim punjenjem.

Trenutna cijena Solar Ferry brodice kreće se oko € 80 000.

 

Obzirom je smanjenje negativnih učinaka pomorskog prometa kolosalan projekt, ne može se očekivati da ga mali poduzetnici sami iznesu. Srećom, suradnja sveučilišnih i gospodarskih faktora je krenula, i to na dva fronta…

Inicijativa  “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove” službeno je potpisana u listopadu prošle godine na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, s ciljem razvoja suvremenog brodskog prijevoza s nultom stopom štetnih emisija.

Također, u Splitu je početkom 2021. formirana gospodarsko-istraživačka jezgra koju vodi tim s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB), gdje se nadaju da će sporazum potpisan s lokalnim brodarima potaknuti razvoj gospodarstva u sferi primjene zelene energije i zaštite okoliša.

 

Izvor: Pixabay 

.

Dobrih planova ne nedostaje ni na razini jedinica lokalne samouprave

Grad Dubrovnik je krajem prošle godine u sklopu svog dugoročnog strateškog projekta „Poštujmo Grad/Respect the City“ donio Akcijski plan za razdoblje do 2025. godine, koji uključuje strateške projekte unapređenja prometne infrastrukture i razvoj alternativnih modela prometovanja.

Jedna od specifičnih stavki je i Priprema i provedba projekta Dubrovački električni brodski tramvaj.  Projekt uključuje uvođenje javnih brodskih električnih linija na relaciji Gruž – Grad – Lokrum te Gruž – Elafiti kao dio suvremenog i pristupačnog javnog gradskog prijevoza, koje bi se prema kasnijim mogućnostima proširile i do Župe i Konavala.

Cilj je, naravno, smanjenje cestovnih i pješačkih uskih grla i gužvi, ali i smanjenje ekološkog otiska prometa, te diversifikacije turističkih proizvoda. Sudeći po pisanjima medija o stanju u prometu ovog ljeta za Dubrovnik je ovaj projekt – nasušna potreba.

Tema je dio programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije, a obrađuje ju Ivka KH s otoka Korčule.

__________

Autor: Ivka KH
Naslovna fotografija: Pixabay