ODRŽIVI OTOCI-Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji: Intervju s Katarinom Slejko

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.06.2022. - Vrijeme čitanja: 6min

U sklopu teme ”Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji” donosimo intervju s voditeljicom LAG-a 5, Katarinom Slejko iz Korčule

LAG 5 je lokalna akcijska grupa čiji je cilj unapređenje i razvoj lokalne zajednice. Djeluje na području Dubrovačko-neretvanske županije i obuhvaća otoke Korčulu, Mljet, Lastovo i poluotok Pelješac.

U nastavku pročitajte što voditeljica Katarina Slejko navodi kao najveće izazove te koliko se radi na informiranju, edukaciji i osposobljavanju dionika i vlasnika OPG-ova za prijavu na natječaje koji im omogućavaju napredak u poslovanju.

Tema ”Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji” dio je programa Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” financiranog iz Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije. Ususret intervjuu s Katarinom Slejko pročitajte Uvod u temu ”Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji’‘.
.

Katarina Slejko (privatni album)


.

Edukacija poljoprivrednika u prijavi na natječaje ključna bi kako bi se njihovo poslovanje unaprijedilo. Na koji način LAG 5 educira poljoprivrednike da bolje iskoriste poticaje za svoja gospodarstva?

Otkad je ured LAG-a 5 započeo s radom 01. siječnja 2014. intenzivno se radilo na informiranju i animiranju stanovništva kako bi što više poljoprivrednika prijavljivalo projekte i ostvarilo financijske potpore za svoja unapređenje rada i modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava.

Organizirane su razne radionice i edukacije, a tijekom godina ustaljen je model održavanja uredovnih dana. LAG 5 održava jedanput mjesečno uredovne dane na različitim lokacijama LAG 5 područja: Vela Luka, Blato, Smokvica, Ston ili Putnikovići, a svako dva mjeseca na Mljetu i Lastovu.

Za informiranje zainteresiranih svakodnevno je dostupan ured LAG-a 5 u Korčuli i podružnica u Potomju.

U sklopu svih natječaja koje raspisujemo, a od 2018. godine do danas ih je raspisano 10, kontinuiramo održavamo informativne radionice koje su tijekom korone često bile i online. I danas koristimo tu dobru praksu pa neke radionice održavamo online kako bi ih mogli pratiti svi dionici s našeg područja, bez obzira na lokaciju.
.

S kojim se problemima najviše susreću OPG-ovi koji se prijavljuju na razne natječaje za dobivanje poticaja?

OPG-ovci su najčešće u potrazi s dobrima i iskusnima konzultantima koji bi im pomogli u prikupljanju potrebne dokumentacije i pripremi prijave za natječaj. Većina nema potrebna znanja i vještine da bi se samostalno prijavili, a često nisu vješti u radu na računalu, jer su većinom starije dobi.

Kad samostalno prijavljuju projekte, imaju poteškoća s prikupljanjem sve potrebne dokumentacije i teško pronalaze dodatno vrijeme i novac koje moraju uložiti kako bi se prijavili na natječaj. Prije par godine, često im se događalo da ne bi pravovremeno čuli za otvorene natječaje, pa bi zakasnili s prijavom, ali moram priznat da se to dosta promijenilo u zadnje vrijeme.

Upravo zbog animiranja i informiranja LAG-a 5, u tome su se segmentu značajno popravili i napredovali, tako da svake godine na našim i nacionalnim natječajima ima sve više prijava i ostvarenih potpora s LAG 5 područja.
.

Kakvi su dojmovi polaznika radionica o iskorištavanju poticaja u OPG-ovima, jesu li iznenađeni informacijama koje su doznali?

Radionice su svaki put sve bolje popraćene. Sve je više poljoprivrednika koji su zainteresirani za ostvarivanje potpora, a najčešće su motivirani primjerima dobre prakse iz susjedstva.

Kroz potpore najčešće kupuju poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, zemljište, višegodišnje sadnice, podižu ili restrukturiraju višegodišnje nasade i slično. Dosad su se prilično dobro upoznali s uvjetima pojedinih natječaja, pa često postavljaju pitanja vezana za detalje njihovog specifičnog ulaganja i propituju mogućnosti ostvarivanja dodatnih bodova na kriterijima odabira ili povećanog postotka sufinanciranja.

Trude se da njihove projektne prijave budu što potpunije, kvalitetnije i pravovremeno prijavljene. Ne bih rekla da su iznenađeni, većina je vrlo dobro upućena, i svakako je pozitivno i pohvalno da su zainteresirani, da propituju, sudjeluju, planiraju i pripremaju prijave na aktualne i buduće natječaje.
.

Navedite primjer poljoprivrednog gospodarstva koji  je uz pomoć LAG-a 5 uspio dobiti poticaje, a njegova je djelatnost u skladu s održivim razvojem?

Imamo puno uspješnih primjera poljoprivrednih gospodarstava koji su ostvarili potpore na LAG 5 natječajima koji su u skladu s održivim razvojem, pa mi je teško nekoga posebno izdvojiti.

Upravni odbor LAG-a 5 dosad je donio 52 odluke o potpori na sedam natječaja za tri tipa operacije: 1.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, 1.1.4. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i 2.1.2. “Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”. Ukupno alocirana sredstva na LAG razini za poljoprivrednike iznose 6.932.504,75 kn. Trenutno su u obradi i prijave za 10. LAG 5 Natječaj za TO 2.1.2. te je do kraja godine planirano raspisivanje natječaja za TO 1.1.4.

LAG 5 u svojim kriterijima odabira dodatno boduje pripadnost Naturi 2000, zatim uvođenje obnovljivih izvora energije u smislu očuvanja okoliša te više sufinancira mlade poljoprivrednike kao i projekte u nepoljoprivrednim djelatnostima koji su inovativni.

Među onima koji su ostvarili potpore na LAG 5 natječajima imamo i ekološke proizvođače meda i maslinovog ulja na otoku Korčuli, kao i OPG koji se bavi biodinamičkom proizvodnjom vina na poluotoku Pelješcu.
.

Koji je Vaš prijedlog za proširenje znanja o poticajima u poljoprivredi?

Moj prijedlog je svakako edukacija. Educiranjem, informiranjem i savjetovanjem dionika koje se provodi sustavno i kontinuirano značajno se utječe na povećanje kapaciteta dionika s našeg područja, a LAG 5 već godinama radi upravo na tome i rezultati koje smo ostvarili, idu tome u prilog. Sve je više mladih poljoprivrednika koji preuzimaju poljoprivredna gospodarstva, može se brže i bolje prilagoditi novim mogućnostima financiranja s kojima će unaprijediti i modernizirati poslovanje svog OPG-a na otoku Lastovu, Korčuli, Mljetu i poluotoku Pelješcu.

Educiranje o mogućnostima i načinima ostvarivanja potpora, po mome mišljenju, trebalo bi se implementirati u osposobljavanje za poljoprivrednike i u kurikulum fakulteta, agronomskog ili agrobiotehničkih znanosti i srodnim studijima, tako da budući da mladi poljoprivrednici, osim znanja o poljoprivredi, imaju i osnovna znanja o mogućnostima financiranja svog poljoprivrednog gospodarstva što će im dati značajnu prednost u budućem poslovanju u odnosu na konkurenciju.

Upravo su LAG-ovi ti koji su nositelji razvoja na lokalnoj razini i s radom LAG-ova diljem Hrvatske, a posebno u našoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje djeluju LAG 5 i LAG Neretva, značajno su se povećali apsorpcijski kapaciteti naših dionika.

___________
Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Unsplash