UŠTEDI ENERGIJU
May 4, 2021

ONLINE RADIONICA - Održivo financiranje

Održivo financiranje i novi propisi EU-a za provjeru održivosti te pripremu podataka o održivosti . S ciljem mobilizacije značajnog kapitala i njegovog preusmjeravanja u održive gospodarske aktivnosti, Europska komisija je definirala sveobuhvatan i dalekosežan set propisa i mjera novog okvira za održivo financiranje. Usvajanjem Europskog zelenog plana, Europska komisija definirala je izuzetno ambiciozan cilj kojim […]

Održivo financiranje i novi propisi EU-a za provjeru održivosti te pripremu podataka o održivosti

.

S ciljem mobilizacije značajnog kapitala i njegovog preusmjeravanja u održive gospodarske aktivnosti, Europska komisija je definirala sveobuhvatan i dalekosežan set propisa i mjera novog okvira za održivo financiranje.

Usvajanjem Europskog zelenog plana, Europska komisija definirala je izuzetno ambiciozan cilj kojim želi postići klimatsku neutralnost do 2050 godine.

U tom su paketu, između ostalih,

  • Uredba o taksonomiji (Uredba (EU) 2020/852 Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja i izmjeni Uredbe (EU) 2019/2088),
  • SFDR uredba (Sustainable Finance Disclosure Regulation – Uredba (EU) 2019/2088 Europskog Parlamenta i Vijeća o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga),
  • Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD)

Njihova provedba traži značajan angažman svih sektora gospodarstva, a posebice financijskog sektora koji će imati značajnu ulogu u ovoj tranziciji.

  • Što donosi novi klasifikacijski okvir za određivanje kriterija pod kojima se ekonomske aktivnosti mogu smatrati "održivima" (EU taksonomija)?
  • Što donosi ova nova regulativa?
  • Koji se novi zahtjevi postavljaju pred sudionike na financijskom tržištu i financijske savjetnike u pogledu objave podataka o održivosti, a koji pred poduzeća obveznike pripreme nefinancijskih izvještaja?
  • Kako napreduje usklađivanje s obvezama, koja su pitanja i nedoumice.

Odgovore na ova i druga pitanja dobit ćete na online radionici o održivom financiranju, koju u srijedu, 12. svibnja, u 10 sati, organizira Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom financija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hanfom.

Tijekom ove, prve u nizu radionica o održivom financiranju:

  • predstavnici financijskog sektora dobit će dodatne informacije o svojim obavezama,
  • predstavnici gospodarstva dobit će osnovne informacije o novim obavezama i što moraju početi poduzimati da bi zadovoljili kriterije 'zelene klasifikacije'.

Prijaviti se na radionicu možete obrascem na poveznici, najkasnije do utorka, 11. svibnja. Uz prijavu možete postaviti i pitanje na koje želite odgovor tijekom radionice.

Radionica se održava kao partnersko događanje u skolopu Europskog zelenog tjedna.

 

 

__________
Izvor: hgk.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram