OSNOVNE ŠKOLE – Projekt ”Budi internet genijalac”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.06.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

”Budi internet genijalac” (”Be Internet Awesome”) Googleov je program koji poučava djecu osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti

Projekt ”Budi internet genijalac” podučava učenike kako bi mogli pouzdano istraživati internetski svijet.

Pomoću tog programa osnovnoškolci usvajaju osnovna digitalna znanja i vještine te stvaraju naviku promišljenog korištenja i istraživanja interneta – prenosi Lidija Kralj, udruga “Suradnici u učenju”.

.
Izgradnj vještina i osposobljavanje

Za razliku od sličnih sigurnosnih programa koji se fokusiraju na prijetnje i ograničenja, program Budi internet genijalac ima i edukativnu ulogu, odnosno cilj mu je izgraditi vještine i osposobiti djecu, njihove roditelje i učitelje da surfaju internetom na što je to moguće odgovorniji i sigurniji način.

U Hrvatskoj projekt Budi internet genijalac provodi Udruga Suradnici u učenju, čiji volonteri su održali radionice za učitelje, učenike i roditelje. Pripremili su obrazovne sadržaje, priručnike i posebne igre. Pružaju stručnu i financijsku pomoć u provođenju aktivnosti te uključuju partnerske Škole u međunarodnu zajednicu Be internet awesome.

 

Partneri na projektu

Posebnosti projekta u Hrvatskoj je uključenost škola na otocima te u potresom pogođenom području, kojima se pruža podrška stvaranjem online zajednice i razvijanjem hyflex modela podučavanja. Prva faza projekta provodi se od studenog 2021. do lipnja 2023.

Partneri na projektu su:
.
• Osnovna škola Gvozd
• Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Gora
• Osnovna škola Mate Lovraka, Petrinja
• Osnovna škola Popovača
• Osnovna škola Ivana Kukuljevića, Sisak
• Osnovna škola Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj
• Osnovna škola “Grohote”, Grohote – Šolta
• Osnovna škola “Petar Lorini”, Dugi otok
• Osnovna škola “Braća Glumac”, Lastovo
• Osnovna škola “Mljet”, Babino Polje, Mljet

Tijekom školske godine 2021./22. u svim partnerskim školama održane su radionice uživo za učenike, roditelje i učitelje. Bilo je dinamično i osvježavajuće održati radionice uživo nakon dugo vremena, što se osjetilo u interakcijama i aktivnom sudjelovanju svih generacija.

Posebnost ovih posjeta školama je i povezivanje s lokalnim zajednicama jer se većina partnerskih škola nalazi u manjim mjestima, uključivši i našu najudaljeniju osnovnu školu, na otoku Lastovo.

.

 

.

Internet genijalci i na otocima

U školama su održane radionice za učenike svih razreda, što je na otocima Lastovo, Mljet, Dugi Otok i Šolta ujedno značilo za sve učenike u školi. Učenici su na radionicama primjerenima svojoj dobi usvajali osnovna digitalna znanja i vještine kao i navike promišljenog korištenja i istraživanja interneta. Zainteresiranost učenika za ove teme je velika. Njihova ushićenost nakon radionica i želja da se provedu i druge slične radionice najbolji su dokaz kako je ova tema učenicima važna i potrebna.

Tijekom radionica za učitelje, upoznati su s aktivnostima planiranima u sklopu projekta kao i načinima na koje mogu poučavanje o sigurnijem internetu uključiti u svoju nastavu te sadržajima koje pritom mogu koristiti. Učitelji su vrijedno sudjelovali u radionici, aktivno se uključivali u rješavanje zadataka te sa smiješkom i poklonima uspješno završili radionicu.

 

Sigurnost na internetu

U okviru projekta održani su malo drugačiji roditeljski sastanci na kojima su roditelji i učenici zajednički rješavali izazovne i zabavne zadatke. Od velike je važnosti da o sigurnosti na internetu učenici i roditelji uče zajedno i budu jedni drugima pomoć i podrška. Tijekom radionice roditelji su zajedno s djecom otkrili dobna ograničenja za korištenje društvenih mreža, stvarali digitalne tragove, istraživali informacije o sigurnom korištenju društvenih mreža, a naučili su i korisne vježbe za razgibavanje nakon dugotrajnog sjedenja za računalima.

Roditelji i djeca su zajedno planirali vrijeme za obiteljske aktivnosti i razgovore o korištenje digitalne tehnologije te osvijestili vlastite navike korištenja digitalne tehnologije što je prvi korak prema promjenama koje predstavljaju model pozitivnog ponašanja.

 

Suradnici u učenju

Volonterima udruge „Suradnici u učenju“ te su radionice bile izvrsno iskustvo, a posebno nas se dojmilo što nas je cijelo mjesto poznavalo (i pozdravljalo) već dan nakon radionica, kazuje Kralj. Predivna dobrodošlica i poziv za ponovni dolazak.

Osim spomenutih radionica uživo, učenici i učitelji imali su ove godine priliku sudjelovati na online izazovu „Potraga za boljim internetom“ te različitim online edukacijama o primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju interneta, računalnom razmišljanju i programiranju.

Više informacija o projektu možete pronaći na POVEZNICI.

__________
Izvor: Lidija Kralj, udruga “Suradnici u učenju”
Naslovna fotografija: Lidija Kralj, udruga “Suradnici u učenju”