UŠTEDI ENERGIJU

OTOK VIS

GRADOVI I OPĆINE

OPĆI PODACI

15522 

Stanovnika

271,4

 
 km2

I. skupina otoka

E-MOBILNOST

ELEN VIS
A: Prisme ul. 4, 21480, Vis, Croatia
Type 2, CHAdeMO, CCS/SAE22 - 50 kW

ELEN KOMIŽA
A: Ul. Hrvatskih mučenika 14, 21485, Komiža
Type 2, CHAdeMO, CCS/SAE 43 - 50 kW

Turističke agencije i privatni iznajmljivači.

RECIKLAŽNA DVORIŠTA

Reciklažno dvorište Vis
Gradina Vis d.o.o.
Biskupa Mihe Pušića 2, 21480 Vis

Mobilno reciklažno dvorište Komiža
NAUTIČKI CENTAR KOMIŽA d.o.o.
Hrvatskih mučenika 17, 21485 Komiža

STRATEŠKI I RAZVOJNI DOKUMENTI

Otok Vis nema izrađene SECAP i CETA dokumente.

PODACI O ELEKTROENERGETSKOJ MREŽI

Otok Vis je u velikoj udaljenosti od energetske mreže Hrvatske, što uvjetuje velikim troškovima i odlaganjima investicija u elektroenergetski sustav iako je Vis dio cjelokupne mreže elektroopskrbe Hrvatske.

Postojeći način napajanja otoka Visa električnom energijom u gotovo svim svojim elementima ne zadovoljava postojeće potrebe, pa samim tim i potrebe gospodarskog razvoja otoka.

Napajanje električnom energijom otoka Visa vrši se iz transformatorske stanice Stari Grad na otoku Hvaru preko kabelske veze duljine 49 km. Vezu čine dva pomorska kabela 35 kV, koji su elektroenergetskim sustavom Republike Hrvatske povezani dalekovodom 110 kV Stari Grad - Nerežišća na otoku Braču koji se dodatno spaja kabelom duljine 19.2 km uključujući pomorski kabel od uvale Slatina do uvale Travna na Visu duljine 4.5 km.

Polaganjem kabelske veze iz TS Stari Grad preko TS Hvara do TS Visa osiguran je siguran protok električne energije na području grada Visa rješenjem saniranja najosjetljivijeg dijela sustava napajanja otoka. Trajno rješenje napajanja otoka očituje se u prijelazu na 110 kV napon izgradnjom spojne točke na otoku Visu.

Dalekovodi su uglavnom od bakra nedovoljnog presjeka izvedeni na betonskim stupovima, koji su zbog velike količine soli u zraku u kritičnom stanju. Posljednjih godina obavljeno je kabliranje srednjo-naponske električne mreže, čime se osjetno popravila situacija elektroopskrbe u urbanim dijelovima otoka i grada Visa.

Pokrivenost otoka i grada Visa električnom mrežom je 99 %, a broj priključaka premašuje broj stalno nastanjenih kućanstava, što ukazuje na velik broj kuća za odmor.

U zaštitnim pojasevima nadzemnih dalekovoda nije dozvoljena gradnja ni rekonstrukcija objekata bez prethodne suglasnosti nadležne elektroprivredne organizacije.

BRODSKE LINIJE

TRAJEKTNE LINIJE

SPLIT-VIS 2h 20 min   

Jadrolinija, DRŽAVNA TRAJEKTNA LINIJA br. 602 (naziv broda: Petar Hektorović)

BRZOBRODSKE LINIJE

SPLIT - MILNA (BRAČ) - HVAR - VIS
Jadrolinija, državna trajektna linija br. 9602

NAJNOVIJE VIJESTI

VIS - Komiški rogač dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Komiški rogač dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija 29. ožujka 2023. Tako je postao 42. proizvod s tom oznakom na području EU.   Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Postupak zaštite […]
špilja

VIS - Kroz projekt očišćene špilja i jama na Visu

Očišćene jama i špilja na Visu kroz projekt INA zeleni pojas 2022. "Otok Vis - čist i ispod površine" Veća količina različitog otpada, među kojim su bile odbačene stare gume, staklo, plastika i drugo, izvađena je iz jedne jame i jedne špilje na otoku Visu, u sklopu projekta “Ina zeleni pojas 2022” - "Otok Vis […]
geofish

VIS - Na otoku se organizira GEOfish festival

Chefovi Hrvoje Zirojević i Ivan Pažanin sudjelovat će na više nego zanimljivom GEOfish festivalu na Visu Spoj ribarstva, gastronomije i turizma na festivalu GEOfish koji će se održavati od petka, 7. listopada do nedjelje, 9. listopada - prenosi jutarnji.hr   Program GEOfish festivala Nađete li se za vikend na Visu, ne propustite GEOfish, festival koji […]
1 2 3 12

PROJEKTI

Svi projekti koji se trenutno provode na našim otocima na njihovom putu prema energetski učinkovitim i održivim otocima.

Primjeri dobre prakse i provedeni projekti iz područja
energetike i obnovljivih izvora energije, e-mobilnosti, učinkovitog gospodarenja otpadom.
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram