UŠTEDI ENERGIJU
August 8, 2022

PAG - Ljekovito blato i čak tri ornitološka rezervata

Zanimljiva turistička atrakcija mjesečevog otoka je ljekovito blato koja se proteže duž cijelog otoka, a najpoznatije je ljekovito blato “Segal” u Povljani

Pag, osim prekrasnih plaža i mjesečevih pejzaža, vrhunske gastronomije i brojnih outdoor sadržaja koji na otok privlače zaljubljenike u aktivne sadržaje cijele godine, skriva i ljekovito blato, močvare i ornitološke rezervate - prenosi turistickeprice.hr

 

Ljekovito blato mjesečevog otoka

Zanimljiva turistička atrakcija mjesečevog otoka su ljekovita blata koja se protežu dug cijelog otoka, a najpoznatije je ljekovito blato “Segal” u Povljani koje se nalazi uz plažu Dubrovnik. Naime, u okruženju borove šume nalazi se jezero Segal sa muljevitim sedimentom. Prirodni ljekoviti činitelj kao što je peloid, uz sunce, more i čisti zrak, povoljno djeluje na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, odnosno na poboljšanje kvalitete života.

Poznato je kako ljekoviti peloid pomaže kod degenerativnih oboljenja, reumatskog artritisa i kožnih oboljenja. Često se koristi kao oblog za trbuh i predio bubrega kod bolesti probavnog trakta, ali i za bolesti reproduktivnih i mokraćnih organa. Koristi se kod reumatskih oboljenja udova kao oblog i premaz za ruke, pojedine zglobove ili grupe velikih zglobova i kralježnicu. Poznato je i kako je prirodno blato dobro sredstvo za detoksikaciju, dakle pronađite svoje mjesto na plaži pod borovima i prepustite se ljekovitom djelovanju povoljnih klimatskih, morskih i balneoloških čimbenika.

Također uz ljekovito blato na Pagu se nalaze i tri ornitološka rezervata “Velo blato” i “Malo blato” u Povljani te “blato Rogoza” u Kolanu.

 

RIJETKO OČUVANA MOČVARNA STANIŠTA

Veliko blato, pogotovo otkad je zaštićeno kao ornitološki rezervat, predstavlja pravo utočište mnogobrojnih močvarica, naročito u vrijeme njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. Ovdje redovito možete vidjeti crnu lisku, malog gnjurca, ćubastog gnjurca, sivu čaplju, bijelu čaplju, bukavca, ibisa, patku njorka te bijelu zličarku.

Posebna atrakcija u ovom rezervatu svakako je gniježđenje patke kreketaljke, eje livadarke, velike ševe koje su ugrožene u europskim razmjerima, a u Hrvatskoj vrlo rijetke i malobrojne gnjezdarice. Takvo očuvano močvarno područje je danas prava rijetkost pogotovo zbog sve veće ugroženosti močvarne ornitofaune i nestanka močvarnih biotopa u cijeloj Europi.

Među svim tipovima staništa u Europi, močvarna su staništa zasigurno ptičjim svijetom najbogatija i najraznolikija. Veliko blato je važna postaja u turističkoj ponudi za promatrače ptica i sve popularniji bird watching jer u ornitološkom rezervatu postoje izuzetne pogodnosti za takav oblik rekreacijskog turizma koji se zasniva na obilasku lokaliteta, promatranju ptica i fotografiranju.

U rezervatu je postavljena promatračnica za promatranje ptica i informativna tabla. Stručnjaci su na području Velikog blata zabilježili 143 vrste ptica, izradili Popis ptica i istaknuli najpogodnije dekade u pojedinoj sezoni za promatrače ptica, kao i vrste ptica koje u tom razdoblju promatrači mogu promatrati.

Močvarno stanište koje se ističe bogatstvom i raznolikošću ptičjeg svijeta je i Kolanjsko blato. Radi svoje važnosti za očuvanje biološke raznolikosti zaštićeno je kao ornitološki rezervat. U Kolanjskom blatu i bližoj okolici zabilježene su 163 ptičje vrste. Od kojih je 66 gnjezdarica. U vrijeme selidbe i zimovanja u tršćacima se sklanjaju razne vrste ptica.

Neke obitavaju na okolnim livadama. Poneke se gnijezde na obližnjem otočiću. U blato se dolaze hraniti obiljem riba. Ova mala močvara usred paških kamenjara predstavlja pravi dragulj prirode i života. Posebnost tih staništa je boćata voda i močvarna vegetacija, čime se značajno obogaćuju krška, ogoljela i vegetacijom siromašna staništa.

 

__________
Izvor: turistickeprice.hr
Naslovna fotografija: Unsplash

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram