UŠTEDI ENERGIJU
February 4, 2022

PAG - Srednja škola Bartula Kašića dobila HOP oznaku

Srednja škola Bartula Kašića Pag dobila je oznake HOP za 2020. godinu za knjižicu recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« te za 2021. godinu za nakit od paške čipke

Na svečanoj dodjeli oznake HOP školu je predstavljala predsjednica Školskog odbora, profesorica Ljiljana Martinović koja je istaknula da su upravo škole središta pametnih i kreativnih mladih ljudi, u kojima zajednica treba prepoznati ravnopravne i važne članove društva koji su zalog izgradnji i očuvanju života na otoku, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti - prenosi zadarskilist.hr

Kad smo već blagoslovljeni tim što imamo, htjeli smo čipku upotrijebiti, stvoriti nešto što se koristi, a ne da samo stoji na zidu. Dogovarali smo se, nalazili, davala bih im nacrte... Imamo narukvice, privjeske i naušnice. Mnogo je ideja, ali ponekad ih je teško realizirati uz sve ostale obveze, priča Dragoslavić

 

Ulagati još veće napore u opstanak škola na otocima

- Zato trebamo svi skupa ulagati još veće napore u opstanak škola na otocima. Na taj ćemo način imati još više vrijednih i kreativnih ljudi i proizvođača, zaključila je Martinović.
Profesorica Teuta Dragoslavić, voditeljica Učeničke zadruge Slani škoj, upoznala nas je s radom zadruge, idejama i ciljevima, ali i istaknula značaj oznake HOP, kao i očuvanja tradicije.
- Oznake koje dobila naša Učenička zadruga Slani škoj obvezuju nas na još veći rad i zalaganje za poticanje kreativnosti naših učenika te na promociju vrijednosti otoka Paga, istaknula je.
Naime, Učenička zadruga »Slani škoj« Srednje škole Bartula Kašića Pag osnovana je u listopadu 2017. godine, premda su i prije toga, kaže Dragoslavić, imali veliku želju.

Programom rada želi se okupiti što veći broj učenika i primjerenim metodičkim postupcima omogućiti im razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih i društvenih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada. Osim toga, cilj je i razvijanje ekološke svijesti i očuvanje baštine.

U zadruzi se posebno njeguju i razvijaju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo. Stječe se svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanje baštine i pučkog stvaralaštva. Učenicima se omogućava najveći razvitak sposobnosti i ostvarenje osobnih interesa, a time i samopotvrđivanje te spoznaja vlastitih sklonosti i sposobnosti.
Učenici se profesionalno informiraju i usmjeravaju pod vodstvom voditelja sekcija čime se stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

 

Ca, ča, što

Učenička zadruga »Slani škoj« djeluje kroz četiri sekcije: gastro, čipkarska, novinarska i kreativna sekcija. U radu zadruge, s obzirom da su mala škola, sudjeluju svi učenici raspoređeni prema svojim interesima. Knjižica recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« nastajala je, kaže Dragoslavić, dugo.

- Sakupljali smo recepte od lokalnih ljudi, kao i ugostitelja. Složili smo ih i preveli na tri strana jezika kako bi bili dostupni i turistima. Imamo manifestaciju »Ca, ča, što«, koja se zbog pandemije, nažalost, u zadnje vrijeme ipak nije mogla održavati, gdje naši učenici pripremaju te recepte, govori Dragoslavić i dodaje da je nakit od čipke ideja učenica.

- Kad smo već blagoslovljeni tim što imamo, htjeli smo je upotrijebiti, stvoriti nešto što se koristi, a ne da samo stoji na zidu. Naušnice su već viđene, ali svidjela nam se ideja. Dogovarali smo se, nalazili, davala bih im nacrte... Imamo narukvice, privjeske i naušnice. Mnogo je ideja, ali ponekad ih je teško realizirati uz sve ostale obveze, priča Dragoslavić i naglašava da su izrazito ponosni te da je to velik uspjeh za malu školu.

 

__________
Izvor: zadarskilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram