Pokret otoka kao član radne skupine/otočnog partnerstva SDŽ na sjednici u Splitu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.02.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

U petak, 24. veljače održana je prva sjednica radne skupine/otočnog partnerstva Splitsko-dalmatinske županije. Cilj sjednice (koja je ujedno bila i osnivačka) bio je izrada dopune plana razvoja Splitsko-dalmatinske županije 2022. – 2027.

 

Pokret otoka sudjelovao je kao član radne skupine/otočnog partnerstva s ciljem savjetovanja, konzultiranja i davanja mišljenja tijekom pripreme teritorijalnih strategija (TS) za razvoj otoka Splitsko-dalmatinske županije.

Kao članovi, aktivno koristeći svoje stručno znanje, sudjelovat ćemo u ključnim fazama izrade TS-a s naglaskom na rješavanje sljedećih ključnih pitanja:

  • definiranje razvojnih potreba i potencijala
  • definiranje mjera koje doprinose operacijama ITP-a za otoke
  • definiranje modela integriranog pristupa rješavanju utvrđenih razvojnih potreba

 

Za Integrirani teritorijalni program (ITP) 150 milijuna eura bespovratnih sredstava

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, odnosno nadležne Uprave za otoke predstavili su cjelokupni rad Uprave te svoju koordinacijsku ulogu u pripremi i provedbi Integriranog teritorijalnog programa (ITP-a) i teritorijalnih strategija (TS) za otoke.

U pogledu ekonomsko-geografskog područja koje obuhvaća, ITP je usmjeren i na razvoj pametnih i održivih otoka. U te svrhe dodijeljena je alokacija od 150 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Indikativne operacije u ITP-u pokrivaju specifične potrebe otoka koje su lokalnog karaktera i povezuju više tema (javno-društvena i poslovna infrastruktura, zaštita okoliša i prilagodba klimatskim promjenama, valorizacija kulturne baštine i usluga te energetska učinkovitost) s potencijalom njihove integracije na programskoj i projektnoj razini.

Za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE izdvojit će se 33 milijuna eura (22% alokacije).

Potrebno je izraditi teritorijalne strategije za otoke

Jedan od glavnih preduvjeta za implementaciju ITP-a jest izrada teritorijalnih strategija (TS) za otoke. Teritorijalne strategije izrađuju obalno-otočne županije kao dodatak županijskim planovima razvoja.  Bitno je naglasiti da je to bottom-up pristup. Obavezno je sudjelovanje otočnih dionika (tzv. otočno partnerstvo) u procesu izrade strategija, odnosno u rješavanju lokalnih problema otočnih područja proces vode otočni dionici, predstavnici lokalne i regionalne zajednice.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu. Predstavljene su i Smjernice za izradu teritorijalnih strategija, hodogram aktivnosti i nacrt poglavlja ”Analiza razvojnih potreba i potencijala područja”.

Nakon sjednice, predstavnici Uprave za otoke održali su radni sastanak s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije na temu prioritizacija projekata.

Na poveznici je cjelokupni PLAN RAZVOJA OTOKA 2021. – 2027. i prateća dokumentacija.

 

 

______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Suzana Živković