UŠTEDI ENERGIJU
May 9, 2023

POKRET OTOKA - Završena studija "Akcijski plan za obnovljive izvore na moru u Hrvatskoj"

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) je završilo projekt izrade studije Akcijski plan za obnovljive izvore na moru u Hrvatskoj. U izradu studije su uključeni Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, OIKON - institut za primijenjenu ekologiju i Pokret otoka. Financirala ju je Europska banka za obnovu i razvoj

Studija daje pregled i analizu mogućnosti iskorištavanja obnovljivih izvora energije u moru u Hrvatskoj te predlaže akcijski plan.

 

Studiju možete pročitati na LINKU!

 

Do ove studije Republika Hrvatska u svojim strateškim dokumentima nije imala eksplicitne ciljeve kapaciteta za OIE na moru

U posljednjih nekoliko godina u Europi raste potreba za OIE na moru.

Međutim, projekti OIE na moru imaju znatno dulje vrijeme gradnje u usporedbi s kopnenim projektima OIE zbog svoje veličine i složenosti. Stoga je EK utvrdila glavne izazove i prijedloge za usvajanje OIE na moru.

Za razliku od RH koja nema eksplicitne ciljeve kapaciteta za OIE na moru, zemlje poput Francuske, Grčke, Italije i Španjolske imaju zacrtane ciljeve za razvoj projekata OIE na moru do 2030. godine.

Kako bi se iskoristio potencijal obnovljivih izvora energije na moru u Hrvatskoj, važno je što prije početi s razvojem zakonodavnog okvira za obnovljive izvore energije na moru.

Razvoj obnovljivih izvora energije na moru ovisi o nizu čimbenika.

Nakon analize glavnih sektora na koje bi utjecao razvoj obnovljivih izvora energije na moru u Hrvatskoj, ova studija je identificirala više od 29.000 km2 raspoloživog područja.

To uključuje područja za vjetroelektrane (vjetroelektrane na moru i plutajuće vjetroelektrane) i za plutajuće fotonaponske elektrane.

 

Maja Jurišić (Pokret otoka) - "Imamo veliki potencijal za proizvodnju OIE, ali treba ga koristiti na održiviji način"

Hrvatska kao dio Europske Unije suočava se s istim izazovima kao i druge članice.

Nužno je stoga da koristimo svoje resurse na najbolji način kako bi postigli zajednička rješenja za smanjenje utjecaja na klimu i osiguranje energetske sigurnosti.

Razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj je neupitan, pitanje je načina na koji ćemo svi zajedno sudjelovati u razvojnom procesu. Hrvatska ima potencijal za proizvodnju obnovljivih izvora energije na kopnu i moru, ali treba ih koristiti na održiviji način.

Osim financijskog benefita, koji nam je na žalost često primaran i jedino bitan, nužno je sagledati širi utjecaj poslovnih i svakodnevnih aktivnosti. U kalkulacije i planove, uz okolišne studije i analize, nužno je uključiti građane, lokalne zajednice i poslove na koji će razvoj ovakvih projekata imati utjecaj.

Uključivanje svih dionika na transparentan i inkluzivan način je jednako ključno za postizanje nacionalnih prioriteta kao i uzimanje u obzir ekoloških i društvenih utjecaja te sveukupan doprinos održivom gospodarskom razvoju - kaže Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka

Akcijskim planom za razvoj OIE projekata na moru, istraženi su postojeći modeli razvoja i uključivanja zajednica u Europi te predložene strategije i alati za edukaciju, razvoj poslovnih modela i jačanje suradnji.

Razvoj projekata na moru u Hrvatskoj u samim je počecima te se svi zainteresirani mogu i trebaju pravovremeno uključiti u proces.

 

__________________

Autor: Pokret otoka

Fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram