RAB – Arheološke staze duge 40 km

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.03.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Polazeći od ideje muzeja na otvorenom, na otoku Rabu razvijen je projekt “Rapske arheološke staze”. Projekt tako objedinjava prastare, još antičke staze s pučkom arhitekturom i arheološkim lokalitetima. U doba korone silno je porasla želja ljudi da se vrate netaknutoj prirodi, a upravo to pružaju im rapske arheološke staze.

 

Prekrasnu panoramu Rajske plaže u Loparu možete doživjeti samo iz zraka ili s jedne od rapske arheološke staze. Projekt je to osmišljenih poučnih staza u doba pandemije i sve veće želje turista da se vrate netaknutoj prirodi.

– Mi smo uredili tri pučke staze kojima se prezentira arheološka,sakralna i etnografska baština prikrivena u netaknutim krajolicima, naglašava Tonka Kavran, voditeljica projekta Centar za kulturu Lopar.

Capo fronte, Espario, Frux… Tri se poučne staze protežu na 40 kilometara uzduž i poprijeko otoka Raba. Na 34 lokacije prezentira se baština otočana: od suhozida do rudnika boksita. Edukativni panoi vode posjetitelje.

– Tijekom kreiranja ovog projekta, određene turističke agencije specijalizirane za out door turizam, biciklizam, pješačenje, kreirale su svoje aranžmane upravo na temelju Rab archaeological traces, naglašava Luka Perčinić,voditelj marketinga TZ grada Raba.

– Imamo preko 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza i ovaj projekt je u biti objedinio svu tu infrastrukturu na otoku Rabu, govori Marin Mušćo, direktor TZ Lopar.

Ovo je Premužićeva staza. Remek-djelo suhozidnog graditeljstva. Proteže se od Lopara do Supetarske Drage.

Prezentirani su lokaliteti koji potječu od prapovijesti pa do 30 godina 20.stoljeća.Radi se po prapovijesnim građevinama, grobljima, antičkim vilama naglašava Tonka Kavran, voditeljica projekta-Centar za kulturu Lopar.

Dostupna je i interaktivna mobilna aplikacija. Ovaj projekt tako je spoj nedirnutih krajolika, kulturne baštine, atraktivne aplikacije za gosta 21. stoljeća. Novi je to vid “ekološkog turizma nakon epidemioloških mjera.”

 

 

__________

Izvor: www.magazin.hrt.hr

Naslovna fotografija: www.unsplash.com