UŠTEDI ENERGIJU
October 30, 2022

RADIONICA - Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana u Jadranu

Digitalizacija je alat koji ubrzava održivu tranziciju mora, rečeno je na otvorenju međunarodne radionice “Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana u Jadranu” Međunarodna radionica “Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana u Jadranu”, koja se u sklopu konferencije o podvodnoj robotici “Breaking the Surface” od 25. rujna do 2. listopada održava u Biogradu na […]

Digitalizacija je alat koji ubrzava održivu tranziciju mora, rečeno je na otvorenju međunarodne radionice “Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana u Jadranu”

Međunarodna radionica “Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana u Jadranu”, koja se u sklopu konferencije o podvodnoj robotici “Breaking the Surface” od 25. rujna do 2. listopada održava u Biogradu na Moru - prenosi jutarnji.hr

 

Breaking the Surface

Snažan ekosustav za održivo plavo gospodarstvo na Jadranu: Radionica HGK, startup tvrtke podučava povlačenje financijskih sredstava iz EU. U sklopu konferencije o podvodnoj robotici "Breaking the Surface" HGK organizirala radionicu kako bi startup tvrtke podučili povlačenju financijskih sredstava iz Europske unije.

- Radionica je organizirana u sklopu aktivnosti strateškog projekta InnovaMare, koji se provodi u okviru Interreg programa Italija - Hrvatska. Kao suorganizatori konferencije od Europske investicijske banke dobili smo priliku i mogućnost da organiziramo radionicu koja startup tvrtke podučava raznim načinima povlačenja financijskih sredstava kako bi razvili svoje ideje i proizvode, istaknuo je Ivanac, ujedno i voditelj projekta InnovaMare, dodajući da je kroz projekt prepoznata potreba za očuvanjem Jadranskog mora, što uključuje ekosustav dionika i multidisciplinarni pristup.

 

Ciljevi

Cilj radionice je stvaranje snažnog ekosustava za održivo plavo gospodarstvo na Jadranu, poticanje nove tržišne prilike kroz inovativne tehnologije i rješenja, podizanje svijesti o Jadranu kao temeljnom resursu te razvijanju modela održivog rasta plavog gospodarstva na Jadranu u skladu s Europskim zelenim planom i digitalnom tranzicijom.

Radionicu su svečano otvorili Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Sladjana Ćosić, voditeljica ureda EIB Grupe za Hrvatsku.

- Jedan od strateških projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jest osigurati okvir koji pomaže raznim inicijativama i projektima koji podupiru morski i obalni održivi rast, uzimajući u obzir iznimno vrijedan okoliš Jadranskog mora. Uloženi napori za stvaranjem održivog rasta pomorske ekonomije trebaju biti usklađeni i koordinirani s razvojem modernih javnih službi pomorske sigurnosti, kao i visokim standardima u pomorskoj industriji - kazao je državni tajnik, dodajući da Hrvatska, odnosno resorno ministarstvo, od ulaska u Europsku uniju značajna sredstva ulaže u digitalizaciju pomorskog sektora, kao i u zaštitu morskog okoliša.

 

Inovativna rješenja

- Razna digitalna dostignuća su konkretan doprinos pomorskoj sigurnosti i zaštiti okoliša gdje Ministarstvo, uz pomoć modernih tehnologija, omogućava usluge javne sigurnosti - rekao je Bilaver, ističući da inovativna rješenja u pomorskom sektoru mogu spriječiti onečišćenja na moru, ali i reagirati kada onečišćenje nastupi, što je ujedno i cilj koji resorno ministarstvo želi postići u nadolazećem vremenu.

Sladjana Ćosić, voditeljica hrvatskog ureda EIB-a, naglasila je da su startup tvrtke ključne za pomoć pri sprječavanju onečišćenja mora, ali i da njihova pametna rješenja mogu pomoći pri nadzoru i zaštiti okoliša mora.

Antonella Calvia Goetz, visoka predstavnica EIB-a, zajedno s Miguelom Alvesom, predstavnikom Europskog investicijskog fonda, sudionicima radionice prikazala je mogućnosti financiranja i investiranja u plavo gospodarstvo.

Uz europske stručnjake za podvodnu robotiku i nove tehnologije te stručnjake za financiranje, na radionici su se predstavili hrvatski i talijanski startupovi koji su nositelji novih tehnologija i njihove primjene.

Hrvatsku tvrtku SeaCras, koja je specijalizirana za prikupljanje i analizu satelitskih podataka u svrhu praćenja kvalitete voda i mora predstavio je CEO Mario Špadina. Ova nagrađivana tvrtka nudi rješenja procjene i praćenja kvalitete obalnog područja. Jedan je od pobjednika Startup Factoryja 2021., a ove su godine bili finalisti prestižnog BlueInvest programa 2022. godine.

 

__________
Izvor: jutarnji.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram