RE-SOURCE KONFERENCIJA – Kako prebroditi energetsku krizu uz pomoć obnovljivih izvora energije?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.03.2023. - Vrijeme čitanja: 5min

Prije par dana EK je predstavila reformu modela tržišta električne energije kojom je poslala jasnu poruku da PPA ugovori trebaju imati državne potpore zemalja članica. Obnovljiva domaća energija važna je za energetsku sigurnost njihovih građana i industrije. Nastavno tome OIEH je održao konferenciju RE-Source Croatia. Ovo je prva konferencija u regiji s temom razvoja PPA ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača.

 

U petak je u zagrebačkom hotelu Sheraton ova konferencija okupila 350 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU. Na konferenciji su sudjelovali

  • predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija,
  • konzultanti i odvjetnici,
  • kupci i proizvođači obnovljive energije,
  • predstavnici financijskog sektora te
  • predstavnici građanskih i europskih inicijativa.

 

U procesu ugovaranja bit će osigurana državna jamstva

Maja Pokrovac, direktorica OIEH, naglasila je da tako veliki broj sudionika potvrđuje aktualnost i važnost ove teme za energetsku tranziciju i suvremeno tržište energije.

„Hrvatska je prošle godine prvi puta ušla u statistiku PPA ugovora kao jedan od ključnih mehanizama koje Europska komisija želi proširiti ne samo na korporacije i industriju, nego i na građane. Kako je to jedan od najboljih načina da se ubrza energetska tranzicija u procesu ugovaranja bit će osigurana i državna jamstva. Hrvatska kasni u razvoju obnovljivih izvora energije te je na samom dnu kada je riječ o instaliranom kapacitetu solarnih elektrana. Moramo biti uspješniji u ovoj energetskoj krizi, a osiguravanje dugoročne i predvidljive cijene električne energije jedan je od ključnih alata da hrvatska industrija ostvari veću konkurentnost.”

 

Konferencija je organizirana u suradnji s europskom RE-Source Platformom s kojom je OIEH potpisivanjem suradnje postao nositelj RE-Source imena i nacionalni Hub – mjesto znanja i razmjene iskustva o ugovorima o kupoprodaji električne energije između kupca i proizvođača (Power Purchase Agreement – PPA) za Hrvatsku, ali i regiju.

 

Stefano Miriello, savjetnik za javne politike u europskoj RE-Source platformi, u svom je uvodnom govoru naglasio važnost ovog koraka za razvoj PPA u Hrvatskoj i regiji. Govorio je o različitim vrstama PPA ugovora i dao uvid u razvoj tržišta. Naglasio je kako će PPA ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Europe prema klimatskoj neutralnosti. Istaknuo je kako je sve više kupaca iz industrije zainteresirano za dugogodišnju kupnju zelene energije kroz PPA ugovore.

 

REPOWER EU

Sudionici prvog panela pojasnili su kako nastaje uspješan PPA u Hrvatskoj. Središnji dio konferencije bio je posvećen naprednim modelima razvoja ovih ugovora. Predstavnici građanskih inicijativa, industrije i poduzetništva pojasnili su kako učiniti ove ugovore dostupnim svima.

Naomi Chevillard iz SolarPower Europe prikazala je kako bi revizija tržišta električne energije EU mogla pomoći dostupnosti ovih ugovora malim i srednjim poduzećima i u konačnici građanima. To je u konačnici i cilj Europske unije koja je zbog energetske krize, uzrokovane ratom u Ukrajini, osmislila plan REPowerEU. Njegovom provedbom želi se odmaknuti od fosilne  i omogućiti veće korištenje obnovljive energije.

 

EK osniva posebne fondove kao garanciju za PPA ugovore

Uloga države je tu ključna, zaključila je Naomi Chevillard te napomenula kako i Europska komisija predviđa osnivanje posebnih državnih fondova koji bi služili kao garancija za stvaranje ovakvih ugovora. Pritom je aglasila važnost smanjenja administracije. Korporacije i tvrtke koje su prije te krize potpisale PPA ugovore o kupnji zelene energije izravno od proizvođača po fiksnim cijenama za višegodišnje razdoblje, su sretno i zadovoljno prebrodile najgore dane krize. Druge države  izložene ekstremno promjenjivim tržišnim cijenama su gasile ili morale smanjivati proizvodnju.

Na panelu o međunarodnoj kupnji energije predstavnici velikih međunarodnih korporacija pojasnili su kako su zahvaljujući kupnji zelene energije putem korporativnih PPA ugovora omogućili siguran nastavak poslovanja svoje energetski intenzivne industrije. Na ovom se panelu govorilo o sigurnosti kupnje zelene energije u inozemstvu u situacijama kad to nije moguće u vlastitoj zemlji.

 

Prekogranični PPA ugovori

Dorota Debinska-Pokorska, partner u PwC Poljska, u svom je predavanju istaknula kompleksnost prekograničnih PPA ugovora. Oni su dodatno zahtjevni upravo zbog različitih pravnih odredbi zemlja u ugovoru. Stoga je njezin savjet da je uvijek je bolje energiju kupovati od proizvođača u svojoj zemlji. No, ako je unutar granica zemlje nema dovoljno onda je preporuka kupnja unutar regije jer je riječ o istom referentnom tržištu. Za hrvatske tvrtke to bi bilo tržište Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije. U svakom slučaju, prije potpisivanja prekograničnog PPA ugovora potrebno je dobro provjeriti sve njegove elemente.

 

Zaključak konferencije

Zaključak konferencije je da su mogućnosti PPA ugovora neograničene i da će sigurno još dugo biti važan model kupoprodaje zelene energije, ali se u njihov razvoj mehanizmima zaštite mora uključiti i država. Štoviše, PPA ugovori su ključan element u postizanju dugoročno sigurne opskrbe energijom iz obnovljivih izvora, ali ujedno snažnijeg razvoja OIE što je važno za državu i ciljeve koje je postavila u svojoj energetskoj strategiji.

 

 

______________

Autor: ekovjesnik.hr

Fotografija: ekovjesnik.hr