UŠTEDI ENERGIJU
January 21, 2023

Samoodrživi grad Novalja u dolini vodika

Grad Novalja potpisao je Sporazum za provedbu Pilot projekta energetske samoodrživosti grada Novalje korištenjem obnovljivih izvora energije, a najviše vodika i sunca. Sporazum su potpisali gradonačelnik Ivan Dabo i predstavnici projektnog tima „ZEMC“ – Kruno Fafanđel i Simon Ferjuc. Sporazum je u skladu sa Strategijom za klimatski neutralnu Europu, Nacionalnom razvojnom strategijom te Strategijom energetskog […]

Grad Novalja potpisao je Sporazum za provedbu Pilot projekta energetske samoodrživosti grada Novalje korištenjem obnovljivih izvora energije, a najviše vodika i sunca.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Ivan Dabo i predstavnici projektnog tima „ZEMC“ – Kruno Fafanđel i Simon Ferjuc.

Sporazum je u skladu sa Strategijom za klimatski neutralnu Europu, Nacionalnom razvojnom strategijom te Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050.

 

Utjecaj vodika na klimu

U razvoju niskougljične ekonomije vodik ima sve važniju ulogu.

Može se koristiti gdje god nam je potrebna električna energija: u sustavima centralnog grijanja kućanstava i gradske toplane, za grijanje škola, bolnica, javnih ustanova, staklenika, sportskih dvorana, bazena, za proizvodnju i korištenje struje u školama, bolnicama i javnim ustanovama, kao i u industriji, javnom transportu, javnoj rasvjeti, zaštiti luke, itd.

Njegova je najveća prednost da pri upotrebi ne emitira CO2 niti zagađuje zrak

Projekt energetske samoodrživosti dio je Europskog zelenog plana koji ima za cilj poboljšanje dobrobiti i zdravlja građana te budućih generacija, tako što će se osigurati čisti zrak, voda i tlo, zdrava i povoljna hrana, čišća energija, kao i mnogi drugi benefiti.

 

Velike koristi za Europu od proizvodnje vodika

Europa je u području tehnologija za proizvodnju čistog ugljika vrlo konkurentna i imat će koristi od globalnog razvoja čistog vodika kao nositelja energije.

U vodik iz obnovljivih izvora u Europi moglo bi se do 2050. uložiti ukupno 180 – 470 milijardi eura, a u niskougljični vodik proizveden iz fosilnih goriva 3 – 18 milijardi. Vodeći položaj EU-a u području tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i nastajanje lanca vrijednosti vodika koji će se koristiti u brojnim sektorima industrije i drugim područjima mogli bi dovesti do otvaranja milijun radnih mjesta u tim i povezanim sektorima.

Prema analizama, čisti vodik bi do 2050. mogao zadovoljiti 24 % svjetske potražnje za energijom, a njegova godišnja prodaja mogla bi iznositi čak 630 milijardi eura.

Ako biste htjeli znati više o vodiku kao izvoru energije, odgovore potražite na stranicama Europske komisije!

 

 

_____________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Pixabay

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram