UŠTEDI ENERGIJU
November 2, 2017

ŠOLTA: Nakon incidenta - Općinsko vijeće promijenilo Poslovnik

Prisjetimo se proteklih događanja na Šolti kada je javnost “izbačena" s prošle sjednice Općinskog vijeća odnosno kada je sjednica zatvorena što je po Zakonu dopustivo jedino ako se radi o izuzetno povjerljivim i tajnim informacijama (što nije bio slučaj). Osim otočana, sjednici je prisustvovala i vanjska suradnica portala Dalmacija Danas, potpisnica ovih redova, što je i istaknula na samoj sjednici. Odmah po izlasku iz Vijećnice javnost je putem priopćenja za medije obaviještena o nemilom događaju te se vrlo brzo pročulo kako se na Šolti provodi “demokracija” i osigurava javnost rada lokalne samouprave. Nakon toga primjedba je podnesena i nadležnom Uredu za informiranje pri Ministarstvu Uprave te je kroz nekoliko tjedana na stol Načelnika Nikole Cecića Karuzića došao dopis s nazivom predmeta: Maja Jurišić.

Osim što je detaljno objašnjen pojam javnosti rada, zakonskih regulativa i primjedbe zatraženo je da se očituju na podnesak te dostave plan načina pozivanja javnosti na sjednice Općinskog vijeća, a da pritom nitko ne bude oštećen odnosno favoriziran.

U utorak, 30. listopada 2017. održana je nova sjednica Općinskog vijeća na koju se i potpisnica ovog članka uredno prijavila te izdvojila najvažnije:

POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA

Nazočnima se obratio načelnik Općine utvrdivši da su prihodi u okviru planiranog, da su se određene investicije pomaknule za sljedeće razdoblje. Ne ulazeći ovaj put u detalje proračuna osvrnut ćemo se na pitanje vijećnika Ćirila Kalebića o proračunskoj stavci od cca 27.000 kn isplaćenoj poljoprivrednoj zadruzi iz Gornjeg sela (za koju se zna da ne posluje, a da njome “upravlja” drugi kolega vijećnik g. Kaštelanac, op.a.) Kaštelanac je objasnio da je novac potrošen na nabavu loznih cijepova  Dobričića za otočne poljoprivrednike, a kojih na tržištu nije moguće drugačije nabaviti. Radi se naime o programu za nasade koji već dugo godina podržava i tako pomaže poljoprivrednicima koji ne mogu nabaviti cijepove direktno već to mora za njih učiniti pravna osoba (u ovom slučaju “fiktivna” poljoprivredna zadruga, op.a.). Spomenuti iznos predstavlja 2/3 ukupne vrijednosti, dok ostatak od 1/3 podmiruje Županija. Prema predstavljenom troškovniku radi se o cca 3.375 cijepova koji su se nabavili za vinogradare na području cijelog otoka, a do kraja godine očekuje se još jedna slična transakcija za kupnju dodatnih cijepova.

Slijedom svega navedenog možda je ovo prilika da se svi zainteresirani poljoprivrednici i vinogradari za podršku i pomoć oko razvoja svoje djelatnosti obrate Poljoprivrednoj zadruzi u Gornjem selu i g. Kaštelancu koji ističe: "Neće se nitko s ovim baviti besplatno na Šolti osim mene jer nije ovo tako jednostavna priča."

IZMJENA POSLOVNIKA O RADU OPĆINSKOG VIJEĆA

Najviše rasprave izazvala je točka dnevnog reda kojom se mijenja Poslovnik o radu Općinskog vijeća i to upravo u dijelu koji definira na koji način javnost može sudjelovati u radu Vijeća. Izmjene je predstavio Predsjednik Općinskog vijeća g. Ruić: "Konkretnije smo uredili način na koji javnost može sudjelovati na sjednicama vijeća s tim da se moraju javiti 3 dana ranije pismenim putem s naglaskom koja ih točno točka dnevnog reda zanima, te ih je Predsjednik vijeća dužan pismenim putem i obavijestiti da im je odobreno prisustvovanje.” Naime, Vijeću istovremeno može sudjelovati maksimalno 5 osoba, a ovisno o prioritetima njihovog interesa Predsjednik vijeća će o tome odlučivati sam. Ovakva je odluka naišla na neodobravanje vijećnika g. Glavurtića koji smatra da o tome tko će sudjelovati na Vijeću ne smije odlučivati Predsjednik vijeća te da bi ispravnije bilo da se proširi broj osoba koji mogu sudjelovati kao i da se ide logikom tko se prvi javi. Na žalost njegove primjedbe nisu uvažene no uvažen je zahtjev g. Gabele koji je inzistirao da se za predstavnike medija doda da isti moraju biti službeno akreditirani.

Kako bih odagnala eventualne sumnje da se neovlašteno predstavlja kao predstavnica medija, autorica teksta je zatražila da im se obrati, za što u tom trenutku nije dobila priliku.

Predsjednik Vijeća je naglasio da će Poslovnik trebati dodatno mijenjati kako bi se još bolje definirao način rada Vijeća i osigurala njegova transparentnost. Naime, svjestan je toga da će, kao i do sada, postojati situacije kada će više građana biti zainteresirano za određene točke te će samim tim sjednice biti odrađene u većim prostorima. Naglasio je i to da je do sada samo jednom bila zatvorena sjednica, drugi put su to napravili u kolovozu ove godine jer su bili primorani.

IZVJEŠTAJ O RADU NAČELNIKA OPĆINE 

Sukladno obavezama Načelnik Općine je dužan dva puta godišnje dati izvještaj o svom radu. Načelnik je predstavljanje otvorio čestitanjem svim turističkim radnicima i ostalima koji su doprinijeli tome da se Maslinica na ovogodišnjim Danima Hrvatskog turizma proglasi najboljom autentičnom primorskom destinacijom godine. Od ostalog izlaganja ističemo sljedeće teme:

  1. VRTIĆ - nakon što su zadovoljeni dodatni zahtjevi inspekcijskih službi  u procesu je dobivanje uporabne dozvole. Pregovori s DV Marjan su na žalost prošli neuspješno što znači da će biti potrebno osnovati vlastitu ustanovu, definirati statut, pravila rada, otvoriti nova radna mjesta... Ovom će se problematikom u narednom periodu intenzivno baviti donačelnik g. Zlendić i pročelnica gđa. Nazor. Na upit vijećnika kada se može očekivati 10-satni boravak djece u vrtiću Načelnik je odgovorio do kraja godine, dok pročelnica Nazor nije baš bila toliko optimistična s obzirom na to da svaka izmjena iziskuje dodatne uvjete koje treba ispuniti.
  2. INVESTICIJE - nastavljaju se radovi na uređenju bratske kuće, nove knjižnice, galerije, turističkog ureda i izložbenog prostora. Odmah na kraju ljeta intenzivno su počeli radovi te je otvoreno nekoliko novih gradilišta: u Grohotama na izgradnji zaobilazne ceste, u Stomorskoj izgradnja kanalizacije i 750 m dugog šetališta potpuno opremljenog s komunalnom infrastrukturom... Osim toga najavilo se dobivanje građevinske dozvole za izgradnju luke u Stomorskoj s novim pristaništem za katamaran, rampom za trajekt i novom plažom. S radovima se planira započeti početkom 2018., pauzirati za vrijeme sezone te nastaviti sljedeću jesen. Spomenut je još jednom i strateški projekt LIVKA na kojem se intenzivno radi u svrhu rješavanja imovinsko pravnih odnosa i osiguranja uvjeta za nastavak razvoja ovog projekta.
  3. RECIKLIRANJE OTPADA - Najavljena je kupnja kanti za kućno recikliranje za barem jedno mjesto na otoku koje bi poslužilo kao primjer dobre prakse te intezivnije ulaganje u reciklažno dvorište “Borovik".

Načelnik je svoje izlaganje završio pohvalom kako uz sve obaveze i posao redovito nastupa s KUD-om Šolta i doprinosi Šoltanskom kulturnom ljetu te kritikom ostalim vijećnicima zbog nesudjelovanja i nedavanja podrške događanjima na otoku. “Kad treba pisati i kritizirati nije vam teško, ali kad treba sudjelovati u radu ostalih društvenih skupina ne vidim vijećnike koji bi trebali predstavljati Općinu!” zaključio je Nikola Cecić-Karuzić.

Za kraj otvorila se rasprava o novoformiranim Mjesnim odborima i načinu njihovog sudjelovanja u razvoju mjesta. Predsjednik vijeća g. Ruić utvrdio je da nije praksa da Mjesni odbori imaju otvorene račune jer to iziskuje dodatne troškove i vođenje računovodstva. Mjesni odbori mogu sugerirati što je potrebno napraviti, te provesti potrebne aktivnosti u suradnji s javnim poduzećima koji su zaduženi za određenu problematiku (uglavnom komunalno). Za drugačiji tretman Mjesnih odbora srčano se borio vijećnik, inače i glavar Maslinice, g. Glavurtić koji dobro poznaje problematiku suradnje u trenucima kada je potrebno nešto odraditi te je istaknuo da se često ulažu i vlastita sredstva da bi se održavala javna površina. Na njegove zahtjeve da se Mjesnim odborima daju veće ovlasti, našalio se Načelnik Općine na svoj račun pa ustvrdio: “Ne možete Vi biti šerifi u mjesnim odborima, kad sam ja šerif!"

 

KOMENTAR AUTORICE 

Moram priznati da nisam shvatila kako su to bili primorani zadnji put zatvoriti sjednicu, niti kako objašnjavaju neovlašteno i protuzakonito zatvaranje sjednice no ne bih ovaj put ulazila u detalje. Važno je znati i da se sjednice od zadnji put snimaju te se audio snimke mogu preslušati u zgradi Općine na zahtjev. Žao mi je da smo i tu pokazali da nismo u koraku s vremenom i novim tehnologijama pa da umjesto zainteresirani sjednice slušaju od doma, kao što je to slučaj s brojnim drugim Općinama i Gradovima koji sve snimke objavljuju javno na svojim mrežnim stranicama, Šoltani će se za dostupnost materijala ipak morati pomučiti i preslušavati ih u prostorijama Općine. No pomalo, trebalo je 20 godina da se definira način pristupanja javnosti sjednicama pa se možemo još malo strpjeti i oko korištenja novih tehnologija u pravom smislu riječi.

Koliko god sukoba i nerazumijevanja drugačijeg sam doživjela na Šolti toliko sam sretna što svjedočim trenutku kad se Šolta budi i kada se pojavljuju pojedinci koji zaista žele djelovati u svojoj lokalnoj zajednici. Ovogodišnje Mjesne odbore vidim kao potencijalne pokretače promjene na otoku i iskreno se nadam da će Općinsko vijeće i Načelnik otoka Šolte prepoznati da je vrijeme da se ljudima dade povjerenje, da se postigne pozitivan dijalog, da se zajedništvom i suradnjom otok razvija u smjeru koji je u skladu s istinskim otočkim potrebama.

Dobila sam riječ na samom kraju sjednice te sam objasnila svoj angažman kao vanjskog suradnika portala Dalmacija Danas što se može vidjeti u njihovom Impressumu kao i naglasila trenutni proces akreditiranja portala otoci.eu kao neprofitnog elektorničkog medija. Mišljenja sam da je moja zainteresiranost za rad Općinskog vijeća Šolte korisna za široku javnost te se tiče sveukupnog razvoja i dobrobiti otoka te se planiram prijaviti za sudjelovanje na sve sjednice na koje ću biti u mogućnosti doći. Pozivam i ostale zainteresirane građane da iskažu interes za način rada Općinskog ili Gradskog vijeća, (grado)načelnika i sveukupni razvoja otoka.

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Filip Jakovčević

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram