UŠTEDI ENERGIJU
May 15, 2021

SPLIT - Tehnologija plave energije

BLUE DEAL je europski projekt, sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći, za kapitalizaciju Plave energije u kojem sudjeluje 12 partnera iz 6 zemalja i 9 različitih regija Sredozemlja

.

U okviru Interreg Medirerranean BLUE DEAL (Blue Energy Deployment Alliance) projekta, od 18. do 21. svibnja 2021. godine u Splitu se održava hibridni, dijelom uživo a dijelom online, 2. BLUE DEAL laboratorij, cilj mu je predstaviti i raspraviti moguće scenarije za razvoj i implementaciju tehnologija Plave energije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Događaj organizira Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.

Projektom Interreg MED BLUE DEAL želi se stvoriti mreže dionika, uključujući lokalnu samoupravu, poduzeća, istraživačke institucije, civilne organizacije i građanstvo, kako na transnacionalnoj tako i na regionalnoj razini. Kako bi se odredili jasni proceduralni standardi za planiranje plave energije u sredozemnim obalnim područjima.

BLUE DEAL laboratoriji su transnacionalni događaji osmišljeni kako bi povećali znanje vezano za mogućnosti koje nudi eksploatacija energije mora. Cilj BLUE DEAL laboratorija u Splitu je predstaviti i razgovarati o mogućim scenarijima razvoja Plave energije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Potpomognuto tehničkim, ekološkim, ekonomskim i socijalnim procjenama.

Tijekom prvog dana, 18.svibnja, predstavit će se regionalni prioriteti Plave energije. Perspektive koje postoje na europskoj razini za razvoj ovog perspektivnog gospodarskog sektora, posebno pučinskih vjetroelektrana.

Drugi dan, 19. svibnja, pokati će se rezultati provedene analize, zajedno s virtualnim studijskim posjetima primjerima dobre prakse iskorištavanja energije mora iz Republike Hrvatske.

Treći dan, ili Dan industrije, temelji se na prezentacijama istraživačkih i razvojnih tijela koja će pokazati njihov tekući rad i projekte. Štoviše, poseban će se fokus posvetiti mogućnostima financiranja za inovativne projekte vezane za iskorištavanje energije mora. Napokon, zadnji dan rezerviran je za razgovor s predstavnicima srednjih škola i upoznavanje mladih sa sektorom plavie energije općenito.

Svoje sudjelovanje na skupu povrdili su već vodeći domaći i inozemni stručnjaci iz područja energetike i plave energije.

Službeni jezik događaja je engleski. Sudjelovanje na događaju je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane, uz obveznu prethodnu online prijavu na poveznici.

Na istoj poveznici se nalazi i raspored svih predavanja.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram