UŠTEDI ENERGIJU
July 15, 2022

TROGIR - Studijska posjeta u sklopu Plastic Smart Cities inicijative

Grad Trogir sudjelovao je u studijskoj posjeti u sklopu Plastic Smart Cities inicijative, uz domaćina Veneciju te još pet mediteranskih gradova, Izmir i Cesme (Turska), Tangier (Maroko), Dubrovnik, koja je održana krajem lipnja U 2019. godini Trogir je potrošio gotovo 2 tone plastike u jednokratnoj ambalaži u gradskoj upravi, vrtićima i na manifestacijama koje je […]

Grad Trogir sudjelovao je u studijskoj posjeti u sklopu Plastic Smart Cities inicijative, uz domaćina Veneciju te još pet mediteranskih gradova, Izmir i Cesme (Turska), Tangier (Maroko), Dubrovnik, koja je održana krajem lipnja

U 2019. godini Trogir je potrošio gotovo 2 tone plastike u jednokratnoj ambalaži u gradskoj upravi, vrtićima i na manifestacijama koje je organizirala TZ, a sada je ta brojka svedena gotovo na nulu - prenosi dalmacijanews.hr

 

STUDIJSKO PUTOVANJE U VENECIJU

Tijekom studijskog posjeta razmijenjena su iskustva te su održane radionice u venecijanskom Arsenalu, sa sudionicima iz lokalne samouprave, turističkim djelatnicima i komunalnim poduzećima koja se bave upravljanjem otpadom. Ovom prilikom Grad Trogir predstavio je rješenja koja je implementirao kao grad partner inicijative te razmijenio iskustva koja su doprinijela smanjenju plastičnog otiska u okolišu.

- Grad Trogir predstavio je akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom i Odluku o ograničavanju korištenja jednokratne plastike u gradskoj upravi, institucijama i manifestacijama koje financira Grad Trogir. Posebno je bio zanimljiv podatak da smo 2019. godine samo na jednokratnu ambalažu potrošili gotovo 2 tone plastike u gradskoj upravi, vrtićima i manifestacijama koje jer organizirala TZ, a sada je ta brojka svedena gotovo na nulu - istaknula je pročelnica za društvene djelatnosti Ruža Kovačević Bilić.

 

TROGIR - PLASTIC SMART CITIES

Trogir se Akcijskim planom i Odlukom obvezao smanjiti plastični otisak u okolišu za 55% do 2025., stoga je nužno suradnjom i dosadašnjim iskustvima doći do najboljih rješenja za postizanje navedenih ciljeva. Akcijskim planom su definirana jednostavna i low-cost rješenja za implementaciju mjera, a koja Trogiru osiguravaju titulu jednog od ukupno osam mediteranskih gradova koji su plastic smart.

U Veneciji se posebno raspravljalo o izazovima koje nosi turistički sektor na plastično onečišćenje i mjerama koje bi se mogle primijeniti, a odnose se na pozitivni utjecaj na ugostiteljski sektor i sektor zabave te načine na koje lokalna uprava može utjecati na smanjenje korištenja plastike u tom području.

Tijekom ovog studijskog posjeta predstavnici Venecije sudionike su također proveli kroz kompletan proces prikupljanja otpada, od početnog prikupljanja na kućnom pragu, do svih pogona koji odvoze, sortiraju, obrađuju i na koncu prosljeđuju na daljnju upotrebu te su time postali vodeći grad u gospodarenju otpadom u Europi.

S obzirom na veličinu, takav sistem nije primjenjiv na Trogir, ali je dobar primjer koji je nužan regionalnim centrima u Hrvatskoj, posebno Splitu.

__________
Izvor: dalmacijanews.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram